Home > Blog > Cu copiii prin Bucuresti > Imprejurimile Bucurestiului

Cu copiii prin Bucuresti 

Imprejurimile Bucurestiului 

 Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia se afla  aproape de Bucuresti, la aproximativ 15 km de centru. Palatul a fost construit de Constantin Brancoveanu, intr-u stil architectural aparte, cunoscut ca “stilul brancovenesc”. De-a lungul timpului,  perioadele de distrugere si devalizare au alternat cu cele de renovare si restaurare, in prezent Palatul Mogosoaia adapostind Muzeul de Arta Brancoveneasca.

Complexul este format din palatul propriu-zis (cu apartamentele princiare si camerele servitorilor), bucataria brancoveneasca, turnul ce strajuieste intrarea in curte, casa de oaspeti,  biserica Sf. Gheorghe, aflata dincolo de zidurile palatului pe ai carei pereti se afla tabloul votiv al lui Brancoveanu, capela cu mormintele familiei Bibescu (in posesia carora s-a aflat  palatul  vreme de mai multi ani) si  serele construite dupa un model frantuzesc (folosite in prezent atat pentru cultura florilor cat si ca atelier de educatie plastica pentru copii).

Dincolo de dimensiune istorica si culturala, impresionante, de altfel, Palatul Mogosoaia este unul din locurile cele mai apreciate de familiile cu copii si nu numai, datorita cadrului natural in care se afla asezat. Palatul se afla pe malul lacului Mogosoaia si este inconjurat de un parc cu alei, spatii verzi extrem de generoase, gradini amenajate, gard viu si statui de piatra. Copii, parinti si bunici, deopotriva, vin sa viziteze muzeul, sa se plimbe, sa se joace in aer liber, sa ia masa la iarba verde sau sa participe la diverse evenimente organizate aici (expozitii de arta, concerte de muzica clasica, recitaluri, baluri, teatru, spectacole de arta, licitatii, lansari de carte).  

 

 Palatul Snagov  

Palatul Snagov se afla la aproximativ 25 de km de Bucuresti, pe malul lacului Snagov. Palatul a fost construit de Printul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea si extins de familia Ceausescu. Planurile initiale ale palatului au fost realizate de Henriette Delavrancea Gibory, cunoscuta drept unul dintre cei mai mari arhitecti romani de la incepulul secolului al XX-lea. Din arhitectura initiala se mai pastreaza intrarea, holul si scara care duce la etaj. Desi a fost construit de Printul Nicolae, acesta nu a locuit niciodata in palat deoarece a fost dezmostenit si exilat. In perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial cladirea a fost locuita de Maresalul Ion Antonescu si, mai tarziu, de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Palatul Snagov a fost extins la cererea lui Ceausescu si folosit pentru intalnirile sale cu ministrii sau alte evenimete oficiale.

In prezent, Palatul Snagov este un spatiu dedicat organizarii de evenimente (nunti, botezuri, petreceri private dar si evenimente culturale precum lansari de carte, lansari de disc, expozitii). Palatul are mai multe sali de evenimente,  terase, o peluza destinata evenimentelor in aer liber dar si apartamente in care oaspetii pot fi cazati. 

In apropiere, se afla Manastirea Vlad Tepes, centru monahal si cultural important. Aici poti ajunge doar cu barca, manastirea aflandu-se pe o mica insula, inconjurata de papuris. Manastirea a fost ridicata de Mircea cel Batran, la jumatatea secolului al XIV-lea si modificata in secolul al XV-lea de Vlad Tepes, cel care a construit unui zid de aparare,  un pod,  o inchisoare pentru tradatori si talhari si un tunel pe sub apa. Aici a functionat una din primele tipografii in care au fost tiparite de catre Antim Ivireanul primele carti in limba romana.

 

 Palatul Stirbei 

Palatul Știrbei se afla la 20 km de Bucuresti, pe malul lacului Buftea. Inceput in 1850 de Barbu Dimitrie Stirbei, palatul a fost terminat de fiul acestuia, Alexandru 13 ani mai tarziu. Proprietatea cuprinde Palatul Stirbei, o cladire structurata pe patru nivele, in care se afla apartamente si sali de conferinta;  capela „ Sf. Treime”, construita in stil neogotic si pictata de Gh. Tattarescu, in care se gasesc mormintele familiei domnitorului Barbu Dimitrie Stirbey Voievod (profanate de niste adolescenti in 2002); serele domnesti ce se intind pe aproape 3 hectare; turnul de acces; castelul de apa, realizat dupa prpiectul lui Anghel Saligny, care desi are un scop strict functional, este interesant si din punct de vedere arhitectural; Palatul Mic o constructie de 300 mp cu camere si anexe.

Palatul a trecut in 1990 in administrarea Ministerului Culturii, ca mai apoi sa fie revendicat de mostenitorii familiei Stibei care au vandut proprietatea unei firme ce a amenajat in cladire un restaurant de cinci stele si spatii de cazare exclusiviste. Atat capela princiara cat si lacul Buftea au fost folosite ca decor pentru cateva scene din filmul Dracula, regizat de Coppola.  

Muzee si atractii

 

Film, teatru, muzica

 

Parcuri si gradini

 

Parcuri de distractie

 

Activitati in interior

 

Sa cunoastem orasul!

Imprejurimile Bucurestiului