Home > Blog > Zborul copiilor cu avionul > Intrebarile mamelor 

Intrebarile mamelor 

  Multe dintre tinerele mame, inainte de prima calatorie cu avionul impreuna cu copiii au in minte o multime de intrebari:

→  De la ce varsta pot calatori cu copiii?

Bebelusii pot calatori cu conditia sa aiba cel putin 14 zile. Copii sub varsta de doua saptamani nu pot zbura. Copiii sub 2 ani nu platesc tarif intreg daca stau in bratele unui adult insotitor. Au nevoie insa de un tichet individual de imbarcare. In cazul in care copilului sub 2 ani i se rezerva loc in avion, acesta va trebui sa aiba propriul scaun de masina prevazut cu centura de siguranta. Copiii peste doi ani vor plati tarif intreg si trebuie sa ocupe un scaun. Un adult nu poate calatori cu mai mult de 2 copii.

→ Pot rezerva un loc separat pentru copilul meu, daca are mai putin de doi ani?

Da, copiilor cu varsta sub doi ani, nu le sunt alocate locuri in mod automat, dar le puteti rezerva un loc separat, daca stiti ca se vor simti mai confortabil in acest fel. Vor avea nevoie insa de un scaun de masina, care este potrivit pentru varsta lor, greutatea si inaltimea, asa cum sunt acestea specificate de catre producator. De asemenea, au nevoie si de o centura de siguranta adecvata.

→ Ce fel de echipamente se pot lua pentru sugari si copii?

In cazul in care calatoresti cu un copil sub 2 ani, poti lua in mod gratuit caruciorul sau alte dispozitive pliabile de transport pentru bebelusi. Acestea vor fi folosite pana la usa aeronavei unde vor fi preluate de membrii echipajului pentru a le stoca in siguranta. Caruciorul nu trebuie sa cantareasca mai mult de 32 kg. 

→ Pot sa iau mancare in avion? Cum ar trebui sa fie impachetata? Da, poti lua insa trebuie sa respecte conditiile privind bagajelor care se iau in cabina. Puteti lua mancare sanatoasa de acasa (struguri congelati, felii de castravete, felii de morcovi, fructe deshidratate) sau puteti cumpara din aeroport, in cazul acesta nu sunt restrictii in ceea ce priveste ambalarea.

→ Cate grade sunt in avion? De obicei, in avion e frig. Temperatura din avion nu tine cont de temperatura de afara. Chiar daca afara e canicula, in avion s-ar putea sa fie foarte frig. Ia un pulover suplimentar. Mai ales pentru copiii care sunt mai sensibili la schimbarile bruste de temperatura. Un trening, un hanorac si pantaloni, sosete, poate chiar o caciulita pentru copiii foarte mici. 

→ Pot sa iau medicamente in avion? Da, poti sa iei medicamente dar acestea trebuie sa fie ambalate conform regulilor de siguranta (recipiente de 100 ml pentru siropuri, geluri). Daca e vorba de medicamente cu regim special, acestea trebuie insotite de recomandarea medicului.

→ Pot copiii sa calatoreasca neinsotiti? Da, dar in anumite conditiipe care poti sa le vezi aici. 

→ Exista tarife reduse pentru copii? In cazul in care copilul are varsta sub doi ani si sta pe genunchii unui adult, da. De obicei, se platesc doar taxele de aeroport. Un singur copil poate sta pe bratele unui adult. 

→ De la ce varsta pot calatori copii neinsotiti? De la doi ani copiii pot calatori fara adulti insa trebuie sa verifici conditiile speciale pentru fiecare companie aeriana in parte.

→ Pana la ce stadiu al sarcinii se poate zbura? Pana la sfarsitul saptamanii 35 pentru sarcinile simple si pana la sfarsitul saptamanii 32 in cazul sarcinilor gemelare.

Mamele insarcinate pot sa calatoreasca cu un copil in poala lor, in cazul in care doresc sa faca acest lucru. 

→ Cum pot selecta scaunele potrivite pentru familia mea? Sistemele de rezervare nu aloca intotdeauna scaune alaturate pentru un grup de persoane, chiar daca sunt pe aceeasi rezervare. Prin urmare, la check-in-ul online poti alege configuratia scaunelor. 

→ Pot familiile cu copii mici sa urce la bord mai devreme? Da, de obicei, ordinea urcarii in avion este acesta: pasagerii First Class, pasagerii care beneficiaza de asitenta speciala, familiile cu copii sub 5 ani si apoi restul pasagerilor.

→ Exista o anumita parte a aeronavei dedicata familiilor cu copii? Nu exista, copiii se pot aseza oriunde cu anumite exceptia anumitorlocuri in care nu este permisa asezarea sugarilor sau a copiilor. In cazul in care utilizati un scaun de masina scaunul nu trebuie sa fie amplasat intr-un rand de scaune, care este, fie adiacent la o iesire de urgenta sau imediat in fata sau din spatele unui astfel de rand. (de exemplu,  randul 1 si randurile de langa iesirea de urgenta). Locatia ideala pentru un scaun auto este pe un loc la fereastra. Scaunul adiacent unui scaun pentru copii trebuie sa fie ocupat de o persoana capabila fizic, care este responsabil pentru copil. 

→ Cum ma pot asigura ca stau cu familia mea, daca am rezervat separat? Daca sunteti pe o rezervare separata nu veti fi automat asezati impreuna. Puteti alege locuri alaturate daca acestea sunt disponibile, atunci cand faceti check-in-ul online.

→ Exista un scaun pentru copii sau centura de siguranta pentru copii la bord? Exista centuri de siguranta suplimentare (extensii) pentru sugari, astfel incat acestia pot zbura pe genunchii adultilor. Nu se ofera scaune auto pentru copii dar se poate aduce scaunul propriu in conformitate cu  intervalul de varsta / greutate / inaltime asa cum este recomandat de catre producator. Este responsabilitatea parintilor sa se asigure ca scaunul este potrivit pentru copilul lor. Echipajul de cabina trebuie sa se asigure ca scaunul de masina pentru copii este potrivit pentru utilizarea la bordul aeronavei si ca copilul este protejatat  in mod corespunzator si in conditii de siguranta. 

→ Ce greutate poate avea bagajul copilului? Copiii cu varsta de peste doi ani, ocupand un scaun si platind tarif integral, pot lua aceeasi cantitate atat la bagajul de mana cat si la bagajul de cala ca a unui adult. 

→ Ce fel de mancare si bautura pot lua in bagajul de mana? Exista reguli de securitate stricte care trebuie urmate. In general, lichidele sunt permise in bagajul de mana, dar numai in recipiente de 100 ml sau mai putin. Aceste recipiente trebuie sa fie in pungi de plastic resigilabile transparente de 20 x 20cm. Cantitatea totala de lichide nu poate fi mai mare de 1 litru (de exemplu 10 containere de 100 ml). Puteti lua alimente pentru copii, lapte pentru copii și apa sterilizata in bagajul de mana. Aceasta include: lapte pentru sugari, apa sterilizata (care trebuie sa fie intr-o sticla de lapte), formula de lapte praf, alimente pentru copii. In cazul laptelui sau a apei sterilizat pentru sugari, restrictia de 100 ml per recipient nu se aplica, cu conditia ca suma totala sa nu depaseasca mai mult de 1 litru. Adultului care transporta aceste lichide i se poate cere sa guste din motive de securitate.

→ Ce fac cu bagajul meu, daca am facut check-in-ul on-line? Predai bagajul de cala in la ghiseul care preia bagajele. Daca aveti doar bagaj de mana, puteti merge direct la controlul de securitate cu tichetul de imbarcare. 

→ Cat de departe pot merge cu carucior? Cand voi fi rugat sa-l predau? De obicei, il poti pastra pana la poarta de imbarcare si uneori pana in zona de acces a aeronavei.

→ Pot sa iau lapte pentru copii sub forma de pulbere de la bord cu mine? Da, formula de lapte praf poate fi luata la bord. 

→ Exista restrictii cu privire la medicamentele de zi cu zi, lucruri cum ar fi paracetamol pentru sugari (de exemplu, Calpol) sau creme pentru eritemul fesier? Nu, dar pentru a se conforma cu normele de securitate, toate lichidele vor fi ambalate intr-un recipient de 100 ml sau mai putin si sigilat intr-o singura punga de plastic transparent. Cremele, pastele, gelurile toate sunt considerate ca lichide de catre securitatea  aeroportului. Sugarii care stau pe genunchi nu au dreptul la bagaje de mana. 

→ Va fi trezit copilul in timpul controlului de securitate in cazul in care este adormit? Nu e nevoie sa fie trezit in scopul unui control de securitate, cu toate acestea, va trebui scos din caruciorul lui la trecerea prin poarta detector de metale, prin urmare, poate insemna acelasi lucru. 

→ Exista facilitati speciale pentru copii de la aeroport? O zona de joaca, de exemplu? Asta depinde de aeroport. Consulta ghidul aeroportului care te intereseaza.

→ Pot calatori doi copii sub doi ani cu un singur adult? In cazul in care un adult calatoreste cu mai mult de un copil sub varsta de doi ani,  sugarul poate sta in poala adultului iar copilul mai mare sa ocupe scaun separat si sa fie fixat intr-un scaun auto corespunzator. 

→ Ce se intampla daca trebuie sa folosesc toaleta in timpul zborului? Parintele / tutorele ramane responsabil pentru copil, in orice moment al zborului, cu toate acestea, exista situatii in care asistenta poate fi necesara. In cazul in care calatoriti singuri cu copii si trebuie sa folositi toaleta in timpul zborului, informeaza echipajul insotitor astfel incat sa poata supraveghea copilul. Posibil sa fie nevoie sa astepti sa termine ceea ce are de facut in acel moment. In caz de urgenta, nu-ti interzice nimeni sa iei copilul cu tine la toaleta.

→ Cand trebuie sa ajung la poarta? De indata ce numarul portiii este afisat pe ecranele din terminal, se recomanda pregatirea si asteptarea pentru imbarcare. Poarta de imbarcare, se va inchide in mod strict cu 30 minute inainte orarul de zbor programat. 

→ Exista gustari si bauturi speciale pentru copii? De obicei, da. Exista gustari calde si reci, bauturi sanatoase pentru copii, ambalate in cutii colorate ce contin si o surpriza (o carticica, cateva creioane, un mini-joc). Depinde insa de politica fiecarei companii aeriene. 

→ Pot sa iau mai mult de 100 ml de lichide in avion, daca le-am cumpara dupa controlul de securitate? Da, lichidele achizitionate din aeroport nu sunt limitate la 100 ml/articol.

→ Unde schimb copilul in avion? In toaletele avioanelor exista masute pliabile pentru schimbat scutece. 

→ Exista scutece si servetele umede la bord? Nu exista, prin urmare trebuie sa te asiguri ca ai toate cele necesare copilului in timpul calatoriei. 

→ Ce se intampla in cazul in care unul dintre copiii are nevoie de toaleta in timp ce beculetul rosu (centura de siguranta) este pornit? In mod inevitabil, exista momente in care parintii se gasesc in aceasta situatie. In functie de circumstante, se poate parasi scaunul dar de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil. Pentru a nu se intampla acest lucru foloseste toaleta inainte de imbarcare si inainte de aterizare. 

  Have a Nice Trip!

 

 1 aprilie 2016     Nice Trip Team    Urmareste-ne pe Facebook