Home › Blog › Grecii

Grecii - optimism, exuberanta, emotie, veselie 

 

Grecia este un loc unde oamenii se intorc de fiecare data cu aceeasi mare bucurie. Nu sunt destule vacantele pentru a cunoaste Grecia in amanunt, sunt mii de locuri incredibile si fascinate in acelasi timp. Dar ceea ce incununeaza frumusetea Greciei sunt oamenii. Grecii sunt oameni adevarati, capriciosi uneori, dezlantuiti, stapaniti de emotii puternice, veseli, entuziasti pana la exuberanta.

Veselia sau tristetea, deopotriva sunt exprimate cu toata fiinta lor. Peste tot in lume, grecii danseaza cand se simt bine; sunt capabili sa se ridice si sa danseze, alungand astfel cele mai adanci suferinte.

“Am un diavol in mine” marturiseste Zorba Grecul in romanul lui Kazantzakis. “De cate ori inima imi este gata sa plesneasca, ma indeamna << Danseaza!>>, iar eu dansez. Si suferinta se risipeste.”

Grecii reusesc sa se amuze chiar si in situatii in care oricine altcineva ar fi coplesit de intristare. Optimismul lor nezdruncinat este molipsitor. Nu ai cum sa fii trist langa un grec. Va sti tot timpul sa treaca peste situatii problema cu oarecare detasare.

Grecii sunt familisti convinsi, legaturile dintre familiile de greci sunt atat de stranse, astfel incat vei intalni frecvent trei sau patru generatii impartind aceeasi casa. Exista un respect traditional fata de batranii dintr-o familie, acestia fiind tratati cu afectiune de copii si nepoti. Grecii isi adora copiii, uneori acestia devenind rasfatati peste masura. Parintii le pun, de obicei, la dispozitie tot ce au nevoie pana cand isi vor gasi o slujba buna sau pana cand se casatoresc. Relatiile cu parintii sunt doar rareori intrerupte, neajungandu-se niciodata la nivelul unor legaturi de stricta politete, lucru atat de obisnuit in alte parti.

Grecilor le place foarte mult sa “iasa”. Prefera sa-si petreaca timpul liber in oras cu familia sau prietenii. Grecii sunt persoane foarte sociale, cei care prefera sa stea in casa si ies rar sunt considerati excentrici, daca nu mizantropi. Nici o alta tara nu se poate lauda cu o retea atat de vasta si de variata de cafenele, taverne, restaurante, cluburi de noapte, localuri in care se canta la bouzouki, toate pline-ochi sapte zile pe saptamana. Masa in oras este distractia preferata mai ales daca restaurantul ales ofera si un spectacol live. In Grecia exista dousprezece sarbatori legale, plus douazeci si doua de zile lucratoare platite, de concediu, astfel ca legate de weekend-uri, le permit grecilor sa petreaca timp impreuna cu familiile si prietenii.

Grecii sunt oameni frumosi, optimisti, prietenosi si ospitalieri care transmit tututror celor cu care intra in contact veselia si dragostea lor de viata!