Home › Blog › Sahara

Sahara – exercitiu de supravietuire
  
E imposibil, ai zice…sa te ratacesti in desertul Sahara. Nimeni nu se aventureaza in aceasta pustietate arida si fierbinte.
Uneori insa se intampla. Mai ales turistilor care participa la diverse tururi organizate, la plimbari cu camile sau celor care se indeparteaza de la locul de cazare la familiile de berberi. Desi majoritatea oamenilor stie ca desertul este periculos, pentru unii aventurieri explorarea de unul singur a desertului este o ispita prea mare ca sa ii poata rezista. 
Oamenii locului, nomazii care cunosc foarte bine desertul, se tem de Sahara, unul dintre cele mai fierbinti si cele mai ostile locuri de pe Pamant. Stiu ca este ucigator. Si urias. Zece milioane de km patrati de nisip incins. In fiecare an mor multi din cei care vor sa traverseze desertul. Nisipul arde cumplit. Daca ramai izolat aici e ca si cum te-ai praji de viu. Desertul nu iarta. Doar cei mai rezistenti supravietuiesc.
E o pustietate arida in care daca nu stii ce sa faci ca sa supravietuiesti, nu ai cale de scapare.  
Daca te ratacesti cele doua pericole mortale sunt deshidratarea si insolatia. Ambele se pot instala in doar cateva ore. Vara sunt peste 55°C. Daca atingi nisipul, mana nu-ti rezista mai mult de cateva secunde. Trebuie sa-ti feresti capul de arsita, eventual facandu-ti un turban.
Ca sa supravietuiesti ai nevoie de hrana dar mai ales de apa. Nu e usor sa gasesti apa in desert unde nu ploua cu anii. Numai organismele cele mai rezistente pot supravietui aici. Pamantul e tare ca piatra. Apa inseamna viata iar cautarea acesteia e o misiune grea. Trebuie sa economisesti fiecare strop. In Sahara trebuie sa bei cam un litru pe ora. Pentru a spori eficienta, apa se tine in gura. In felul acesta se mentin umede gura si gatul. Omul poatesupravietui aproximativ trei saptamani fara mancare dar fara apa in desert, in jur de 24 de ore. E vitala gasirea unei surse de apa dulce. Acolo unde apar copaci sau o oaza, acolo se afla si apa.
 
In desert, arsita se poate transforma in cateva minute intr-o furtuna ucigatoare de nisip. Vantul poate atinge viteze foarte mari. Daca te prinde furtuna, pierzi orice reper. O astfel de furtuna poate fi fatala pentru ca te poate dobora la pamant, umplandu-ti plamanii cu nisip si praf. Vizibilitatea este redusa la maxim iar configuratia dunelor de schimba.
 
Primele semne ale insolatiei sunt durerile de cap si oboseala. Poti pierde un litru de apa intr-o ora, prin urmare, trebuie sa bei apa tot timpul, din orice sursa. Curmalii si palmierii sunt copaci care stau cu varful "in flacari", insa undeva la radacina lor, exista apa. Asa ca daca sapo gropa destul de adanca poti spera sa gasesti un sol umed care sa genereze cateva picaturi de apa. Doar nisip cat vezi cu ochii si din loc in loc pietre. Acestea pot fi  ascunzatori pentru scorpioni, a caror intepatura devine letala in cel mult 6 ore. Veninul ataca sistemul nervos si aduce moartea. 
 
Desi ziua este foarte cald, noaptea temperatura poate ajunge pana la 0°C. Astfel ca noaptea trebuie sa-ti faci un pat din frunze sau un adapost din bolovani pentru a te proteja de frig. Deplasarea pe timp de noapte poate fi o varianta buna fara risc major de deshidratare si insolatie dar cu risc de a intalni cobre si scorpioni. Noaptea te poti orienta dupa Steaua Polara si poti astfel ide
ntifica nordul. 
Ai grija sa nu te pierzi! In zone aride sau pline de vegetatie, orice loc nefamiliar te poate pune in mare incurcatura!