Home › Travel Guide › Impresii de calatorie › Sahara

Sahara – exercitiu de supravietuire
  
E imposibil, ai zice… sa te ratacesti in desertul Sahara. Nimeni  nu se aventureaza in aceasta pustietate arida si fierbinte.
Ba bine ca nu! Afla ca se intampla destul de des. Se ratacesc atat adulti cat si, mai grav, copii. Majoritatea sunt turisti care participa la tururi organizate in desert de diferite agentii de turism din tarile din nordul Africii.
Aceste tururi cuprind pe langa cazari in hoteluri de lux din orase apropiate, safari cu masini de teren, plimbari cu camile la rasarit sau la apus de soare si innoptari la familiile de berberi.
Turistii sunt informati cu privire la ceea ce au voie sa faca si ce nu dar indepartarea de locul de cazare din desert constituie pentru unii aventurieri o ispita mult prea mare. Explorarea  de unul singur a desertului...suna tentant dar este extrem de periculoasa.
Ghizii care insotesc astfel de grupuri povestesc o multime de intamplari care de care mai pline de adrenalina. Tot ghizii sunt cei care au cele mai bune sfaturi in caz ca te ratacesti...chiar in Sahara.
 
Ali Anaam s-a nascut in Sahara iar in copilarie a trait ca nomad impreuna cu familia sa si cunoaste foarte bine desertul, istoria berberilor si cultura acestora.
El spune ca: ”Sahara este unul dintre cele mai fierbinti si cele mai ostile locuri de pe Pamant. E urias. Zece milioane de km patrati de nisip incins. In fiecare an mor multi din cei care vor sa traverseze desertul. Nisipul arde cumplit. Daca ramai izolat aici e ca si cum te-ai praji de viu. Desertul nu iarta. Doar cei mai rezistenti supravietuiesc.
Sahara ocupa un sfert din continentul african si se intinde pe teritoriul a 11 tari. E o pustietate arida in care daca nu stii ce sa faci ca sa supravietuiesti, nu ai cale de scapare. Poti doar sa speri ca vei supravietui.
 
Daca te ratacesti cele doua pericole mortale sunt deshidratarea si insolatia. Ambele se pot instala in doar cateva ore. Vara sunt peste 55°C. Daca atingi nisipul mana nu-ti rezista mai mult de cateva secunde. Trebuie sa-ti feresti capul de arsita, eventual facandu-ti un turban din tricou.
Ca sa supravietuiesti ai nevoie de hrana dar mai ales de apa. Nu e usor sa o gasesti in desert unde cantitatea de ploaie ajunge la 7.5 cm/ an. Numai organismele cele mai rezistente pot supravietui aici. Pamantul e tare ca piatra. Unde sa gasesti apa? Apa inseamna viata iar cautarea acesteia e o misiune grea. Trebuie sa economisesti fiecare strop. In Sahara trebuie sa bei cam un litru pe ora. Pentru a spori eficienta, apa se tine in gura. In felul acesta se mentin umede gura si gatul. Poti supravietui aproximativ trei saptamani fara mancare dar fara apa in desert, cu mult noroc, circa 24 de ore. E vitala gasirea unei surse de apa dulce. Acolo unde apar copaci sau o oaza, acolo se afla si apa.
 
In desert, arsita se poate transforma in cateva minute intr-o furtuna ucigatoare de nisip. Vantul poate atinge si 100 km/ h. Daca te prinde furtuna, pierzi orice reper. O astfel de furtuna poate fi fatala pentru ca te poate dobora la pamant, umplandu-ti plamanii cu nisip si praf. Vizibilitatea este zero. Configuratia dunelor de schimba, astfel ca iti va fi foarte greu sa te orientezi. Poti totusi sa tii cont de faptul ca vantul bate din partea de nord-est a Marii Mediterane si sufla in costa dunelor transformandu-le in pante lungi si line. Pe partea cealalta, panta e mai scurta si mai abrupta, asadar poti sti unde e NE si NV. 
 
Primele semne ale insolatiei sunt durerile de cap si oboseala. Poti pierde un litru de apa intr-o ora, prin urmare, trebuie sa bei apa tot timpul, din orice sursa. Curmalii si palmierii sunt copaci care stau cu varful "in flacari" si cu radacinile in apa, asa ca, daca sapi o groapa in apropierea lor, o captusesti cu frunze de pamier si o acoperi cu pietre, poti spera ca diferenta de temperatura sa genereze cateva picaturi de apa. Pietrele pot fi insa si periculoase. Sunt ascunzatori pentru scorpioni, a caror intepatura devine letala in cel mult 6 ore. Veninul ataca sistemul nervos si aduce moartea. Sunt periculosi dar si comestibili.
 
Desi ziua este foarte cald, noaptea temperatura poate ajunge pana la 0°C. Astfel ca noaptea trebuie sa-ti faci un pat din frunze sau un adapost din bolovani pentru a te proteja de frig. Deplasarea pe timp de noapte poate fi o varianta buna in sensul ca temperaturile sunt scazute si poti parcurge distante mai mari, poate si 25 km, fara risc major de deshidratare si insolatie. Pericolele deplasarilor pe timp de nopate sunt cobrele si scorpionii. Daca ii intalnesti, trebuie sa-ti pastrezi calmul. Isi vor vedea de drum. Noaptea te poti orienta dupa Steaua Polara si poti astfel identifica nordul. 
Atentie insa la plantele pe care le intalnesti. Majoritatea nu sunt comestibile. Tartacutele de desert, de exemplu, pot fi folosite doar ca inflamator si antiseptic. 
 
Prin urmare, bucurati-va de excursiile in Sahara, tineti aproape de ghidul local, ascultati-i sfaturile si nu va veti rataci in desert. Enjoy your trip in Sahara and not getting lost in desert !!!"