Home › Blog › Stonehenge

Stonehenge - mister sau istorie? 

 

Stonehenge a fascinat mii de oameni de-a lungul timpului prin originile sale misteriose. Atat oamenii de stiinta cat si istoricii de astazi sunt inca in imposibilitatea de a raspunde in mod cert intrebarilor "de cand", "de ce", "de catre cine"  si "cum" a fost construita aceasta structura de piatra.

Au existat nenumarate presupuneri referitoare la aceste intrebari care sunt  fara raspuns pana astazi. Indiferent de originea si motivul pentru care a fost construit, Stonehenge este una dintre cele mai fascinante structuri ridicate vreodata. Sunt multi oameni care au unele cunostinte vagi despre Stonehenge, dar sunt putini cei care nu stiu ca exista.

Numele "Stonehenge" este considerat a fi de origine saxona, desi constructia este mult mai veche, fiind format din  cuvintele “stone" - piatra si “henge” - radacini.

Stonehenge este situat in zona central-sudica a Angliei, in Wiltshire, la aproximativ 80 de km vest de Londra, pe un teren  plat cunoscut sub numele de Salisbury Plain.

Dar ce face Stonehenge atat de special? Sunt multe lucruri care fac Stonehenge o structura foarte speciala. In primul rand, acesta este diferit de multe alte cercuri de piatra din vestul Marii Britanii, datorita faptului ca multe dintre pietre sunt taiate in forme rectilinii. Un alt lucru care face remarcabil acest ansamblu este dimensiunea mare a pietrelor din care este compus. Unele dintre acestea sunt printre cele mai mari structuri vechi inca in picioare. Aceste pietre in pozitie verticala cu forma patratoasa sunt fixate in partea de sus printr-o metoda similara cu cea a  imbinarilor din lemn. Nu a fost folosit nici un fel de liant la  Stonehenge. Avand aspectul unor usi, aceste pietre imense formeaza doua cercuri concentrice. Exista nenumarate povesti, mituri, legende ce au in centru atentiei druizii, pe regele Arthur, personaje fantastice si cu puteri miraculoase. 

In prezent, la Stonehenge ajung anual  aproape un milion de vizitatori. Aceasta atractie poate fi explicata si prin faptul ca nu exista raspunsuri stiintifice clare, asupra ansamblului planand un mare mister. Stonehenge  va  intriga intotdeauna oamenii, prin linistea si taria cu care a sfidat timpul.