Home › Blog › Thailanda

Thailanda - tara orhideelor

 

Pe langa tinuturi si peisaje, oameni si religie, istorie, cultura si arta, Thailanda este cunoscuta si pentru una dintre cele mai senzuale flori, orhideea. Orhideele din Thailanda sunt incredibil de rezistente si pot fi gasite atat in zonele de costa cat si la inaltimi de 1000 m. Unele cresc in padurile tropicale ascunse de lumina soarelui, in timp ce altele infloresc pe podisul arid din nord-estul Thailandei. Pot sa se agate de copaci sau pot creste printre stancile muntilor.

Exportul de orhidee a inceput in anii ’50 pe pietele din Europa, Japonia si Statele Unite. In ciuda abundentei de orhidee din Thailanda, industria nu a fost pe deplin exploatata pana la jumatatea anilor ’80 cand horticultorii locali au creat o explozie de ferme. Crescatorii de orhidee thailandeze se concentreaza pe productia de Dendrobium, una din cele cateva genuri de orhidee care produc  pana la 30 de fire de orhidee intr-un an (majoritatea orhideelor produc numai trei tulpini pe an).

In decursul unui deceniu, Thailanda a devenit cel mai mare exportator de orhidee tropicale din lume. In competitia cu Japonia si Singapore, Thailanda a avut avantajul executarii operatiunilor de transport cu o precizie militara si adaptarea stilului de plantare, cultivare si export conform normelor internationale privind refrigerarea si ambalarea in cutii de carton cu agenti de pastrare a umiditatii. Cautand sa mentina si sa imbunatateasca profitul intr-o industrie in stransa competitie, fermierii s-au indreptat in ultima vreme spre zona unei tehnologii controversate - clonarea orhideelor in exemplare perfect identice. Mai putin complicata si mai putin supusa atentiei publice decat clonarea oilor, clonarea orhideelor a fost rapid catalogata ca fiind superiora reproducerii prin insamantare, de vreme ce reduce timpul de maturare la jumatate si asigura o productie de plante perfect rezistente la boli.

Thailanda isi etaleaza abundenta de orhidee la Chiang Mai Flower Festival care are loc anual, in primul weekend din februarie. Cine nu ajunge la festival poate vizita fermele de orhidee din Valea Mae Sai, la 13 km nord de Chiang Mai. Sai Nam Phung Orchid and Butterfly Garden este cea mai mare gradina de orhidee din zona, adapost pentru cateva din cele mai rare specii. Alte gradini spectaculoase de orhidee sunt Mae Rime Orchid and Butterfly Farm si  Suan Bua Mae Sa Orchid Farm, ambele o incantare pentru suflet si privire. Atunci ne gandim la Thailanda, pe langa statuile lui Buddha, arhitectura, masaj si shopping, cu siguranta de gandim si la frumusetea si senzualitatea orhideelor.