Satul Maasai  

Poporul Maasai  este un grup etnic care traieste in estul Africii (nordul, centrul si sudul Keniei si in nordul Tanzaniei) recunoscut pentru conservarea stilului de viata seminomad, pentru pastrarea culturii, traditiilor si stilului lor de viata vechi de sute de ani.  Masaaii sunt crescatori de animale si vanatori. Femeile confectioneaza bijuterii complexe, din margele multicolore cu care se impodobesc si pe care le vand turistilor care le viziteaza satele.

Copiii au rolul lor in comunitate: baietii merg cu vitele la pascut sau se antreneaza pentru diverse ritualuri ce le testeaza curajul si rezistenta pe cand fetele deprind inca de mici abilitati de muls  sau gatit. Ceremoniile pentru diverse ritualuri includ cantece, dansuri specifice. Unul din dansurile caracteristice este o saritura inalta a razboinicilor care stau in cerc si sar fara a atinge solul cu calcaiele.

Casele masaailor sunt construite din materiale natural, usor de procurat din mediul inconjurator si folosind tehnologii rudimentare. Femeile sunt cele care construiesc de obicei casele. Cadrul structural al casei este format din stalpi de lemn fixate in pamant, impletit cu o retea de ramuri mai mici, care este apoi tencuita cu un amestec de noroi, bete, iarba, balegar de vaci si cenusa. In acest spatiu, familia gateste, mananca, doarme, socializeaza si stocheaza mancare, combustibil sau alte bunuri.

Satele sunt inchise cu un gard circular construit de barbati, de obicei din salcami spinosi. Noaptea, toate vacile, caprele si oile sunt asezate intr-o incinta din centru, ferita de animale salbatice.

Imbracamintea masaailor are aspect diferit in functie de varsta si locatie. Rosul este culoarea preferata. Cu toate acestea, imbraca si haine din panza neagra, albastra, cu dungi sau desene africane multicolor. In mod traditional costumeul lor este format dintr-o bucata de panza infasurata in jurul corpului.

Atat barbatii, cat si femeile poarta bratari din lemn. Femeile Maasai tes in mod regulat si confectioneaza bijuterii din margele. Bijuteriile din margele joaca un rol esential in infrumusetarea corpului lor. Bijuteriile lucrate de femei au o  istorie lunga in randul maasaiilor. Inainte de contactul cu europenii, margelele erau produse mai ales din materii prime locale. Margele albe au fost facute din lut, scoici, fildes sau os. Margele negre si albastre au fost confectionate din fier, carbune, seminte, argila sau corn. Margele rosii proveneau din seminte, lemn, os, fildes, cupru sau alama. Cand la sfarsitul secolului al XIX-lea, cantitati mari de perle de sticla colorate stralucitoare europene au ajuns in sud-estul Africii, femeile masaai au inlocuit margelele mai vechi cu noile materiale si au inceput sa foloseasca scheme de culori mai elaborate.

Poporul masaai poarta parul scurt, chiar se rad in cap, atat femeile cat si barbatii. Razboinicii sunt singurii membri ai comunitatii Maasai care poarta parul lung, pe care il impletesc in cozi subtiri.

De-a lungul anilor, numeroase proiecte au inceput sa ajute liderii tribului Maasai sa gaseasca modalitati de a-si pastra traditiile, echilibrand totodata nevoile de educatie ale copiilor lor pentru lumea moderna.