Home › Explore the world › Atena

ATENA       

 

Dintre toate capitalele Europei, Atena este cea in care se impleteste cel mai bine antichitatea cu prezentul, arhitectura antica cu cea moderna, istoria insasi cu modernismul, devenind astfel, un fascinant loc de explorat.

In acest oras al contrastelor poti intalni deopotriva ruine de acum 400 de ani inainte de Christos cat si constructii moderne, strazi, viaducte realizate cu ocazia gazduirii Jocurilor Olimpice din 2004.

Atena, oras plin de viata care pastreaza o mare parte din farmecul sau oriental, atrage milioane de turisti anual prin valori de cultura si istorie, prin ospitalitatea binecunoscuta a grecilor, prin climatul bland dar si prin bucataria traditionala.

 

                

 
Acropole 
Dealul stancos pe care se afla opere de arta unice ale arhitecturii secolului al V-lea inante de Christos, este cel mai vizitat loc din Atena. Construite initial in cinstea zeitei Atena, monumentele de pe Acropole reflecta splendoarea, maretia si puterea orasului antic ajuns la o maxima dezvoltare, in timpul Epocii de Aur a lui Pericle. Ansamblul de pe Acropole cuprinde:
• Parthenonul.Este templul dedicat zeitei Athena Parthenos. Parthenonul a fost construit in timpul lui Pericle, intre anii 447-432 i.e.n. Pericle l-a angajat pe Fidias, pentru a construi un templu inchinat zeitei Atena. Parthenonul este cea mai importanta constructie care a supravietuit din Grecia antica si este considerat apogeul artei dorice.
• Templul lui Nike. A fost construit intre anii 427-424 i.e.n. pentru a celebra victoriile atenienilor impotriva persilor. In antichitate, in templu se afla statuia zeitei Atena Nike, cea cu aripile taiate.
• ErechteionulIn Erechteion se afla Porticul Cariatidelor cu coloanele de sustinere sculptate sub forma a sase fecioare. Actualele coloane sunt copii dupa coloanele originale. Cinci coloanele originale se afla la Muzeul Acropolelui, iar una la British Museum din Londra.
• Propileea. A fost construita in jurul anului 437 i.e.n. ca poarta principala de intrare in Acropole. Constructia, proiectata de arhitectul Minesicles, reprezenta simbolic, delimitarea lumii profane de lumea sacra. 
 
Agora este vechea piata a Atenei antice, centrul tuturor activitatilor politice, administrative, sociale, comerciale si religioase dar si al filozofiei, artei si intrecerilor sportive. Agora este dominta de Porticul lui Attalos (constructie cu destinatie initiala de centru comercial, din secolul al doilea inainte de Christos, in prezent Muzeul Agorei) si Templul lui Hefaistos (zeul protector al focului, mestesugurilor si fierariei, templul este foarte bine conservat desi a fost construit inaintea Partenonului). 
 
Templul lui Zeus construit in timpul Imparatului Hadrian, in cinstea lui Zeus din Olimp sau Jupiter - Zeul Zeilor. Din cele cu 104 coloane de marmura se mai pastreaza doar 16. Acest templu adapostea statuia din aur si fildes a lui Zeus precum si statuia Imparatului Hadrian, ambele fiind distruse, se pare, in timpul unui cutremur din Evul Mediu. Tot aici se poate vedea si Poarta lui Hadrian ridicata in cinstea imparatului. Templul lui Zeus este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase monumente antice ale orasului. 
 
Teatrul lui Dionisos este considerat locul de nastere al tragediei grecesti fiind primul teatru din lume construit din piatra. Inchinat zeului Dionisos, zeul vinului si al fertilitatii, teatrul era folosit pentru serbarile cu dans si cantec organizate pentru venerarea acestuia. In secolul al V-lea aici se jucau piese de teatru scrise de Aeschylus, Sofocles, Euripides sau Aristofan. Ceea ce se mai pastreaza pana astazi, dateaza din vremea Imperiului Roman, cand teatrul avea o capacitate de 17 000 de spectatori. Se pot vedea inca 20 de randuri din cele 64 de randuri de scaune de piatra, spatiul circular destinat orchestrei, scena si constructia alungita din spatele acesteia care servea drept fundal.
 
Muzeul National de Arheologie adaposteste cele mai valorose vestigii din istoria antica a Greciei. In muzeu se afla exponate din vremuri preistorice si minoice, perioada clasica, in care Atena a fost la apogeu, din vremea romanilor si perioada elenistica, cea bizantina si venetiana, a ocupatiei otomane, revolutia greaca si pana la istoria greaca recenta. In colectia antica se regasesc statui de marmura sau piatra, miniaturi, pietre funerare, obiecte de bronz, unelte, arme. Muzeul este si centru de cercetare pentru oamenii de stiinta din intrega lume care vin aici sa studieze colectiile deosebit de valoroase.
 
Muzeul Benaki este un etalon de arta si cultura greaca. Antoine Benaki a fost un negustor grec care a cheltuit o mare parte din averea sa colectionand obiecte de mare valoare: statui din neolitic, obiecte ceramice, sculpturi in lemn, costume populare grecesti, bijuterii, obiecte religioase, icoane, picturi. Colectia Muzeului Benaki, adunata timp de peste 35 de ani, reflecta gusturile artistice ale proprietarului si acopera perioada din Neolitic pana la inceputul secolului al XX-lea. Ulterior, colectia a fost donata statului grec, cu conditia sa fie expusa intr-un muzeu.
 
Portul Pireu este cel mai mare port al Greciei. Construit in vremea lui Temistocles, portul a castigat o importanta deosebita, in timp transformand Grecia intr-o mare putere navala. Importanta sa a scazut apoi, reinflorind dupa declararea Atenei capitala a Greciei si redevenind un important centru comercial si industrial al tarii. In prezent, portul Pireu este portul principal din Grecia, cel mai mare port de pasageri din Europa și al treilea cel mai mare din lume, servind aproximativ 20 de milioane de pasageri anual, printre primele zece porturi in traficul de containere din Europa.