Home › Explore the world › Beijing

BEIJING 

 

Beijing este un oras cu o istorie de peste 3000 de ani, un oras in care se imbina intr-un mod fascinant cladiri noi, zgarie-nori, centre financiare si comerciale cu palate, temple, gradini, morminte, locuri in care traditia isi pastreaza frumusetea. Acestea, alaturi de universitati de prestigiu fac din Beijing principalul centru de arta si cultura al Chinei. Aici “ Cel mai mare...” se combina intr-un mod special cu locuri unicat, de mici dimensiuni: cei peste 20 000 000 locuitori (cel mai populat oras din lume), Piata Tianamnem (cea mai mare piata centrala din lume), Orasul Interzis (cel mai mare si cel mai bine conservat palat imperial), Templul Raiului (cel mai mare complex pentru sacrificii din lume) se imbina cu mici ceainarii, magazine traditionale de matase, vechi temple si stradute inguste care fac ca acest oras sa fie cu totul deosebit.

 

                  

      
Piata Tian`anmen are 400 000 mp si este cea mai mare piata centrala din lume. In acest loc fostul dictator comunist Mao Zedong a declarat pe 1 octombrie 1949 formarea Republicii Populare Chineze. Aici vin anual mii de turisti pentru a vizita mausoleul in care se afla cripta lui Mao Zedong. Acest spatiu urias este inconjurat de Muzeul de Istorie al Revolutiei Chineze, Mausoleul Mao, Turnul Tian`anmen, Qianmen. In fiecare zi, in Piata Tian`anmen are loc ceremonialul ridicarii steagului chinez.
 
Orasul Interzis este construit in secolul al XV-lea de catre Imparatul Yongle. Cei 720 000 de mp au constituit resedinta imperiala pentru dinastiile chineze. Complexul are mai mult de 980 de cladiri si 9999 camere, cu una mai putin decat cifra care in traditia chineza simbolizeaza "Perfectiunea Divina". Accesul oamenilor de rand in palat era interzis, de aceea a fost supranumit „orasul interzis” fiind situat la marginea de nord a „Pietei pacii ceresti”. Orasul Interzis este o capodopera a arhitecturii chineze, construit dupa sistemul tablei de sah pe axa de nord-sud a lumii, iar palatul e asezat in centru ca simbol al puterii imparatului chinez. Acoperisurile cladirilor erau aurite, culoarea galbena era culoarea imparatului. Era interzis in tot orasul  sa fie cladiri mai inalte ca palatul imperial. Din anul 1987 Forbidden City a fost inclus in patrimoniul UNESCO ca “Palatul Imperial al dinastiilor Ming si Qing", datorita locului semnificativ in dezvoltarea arhitecturii si culturii chineze. Este administrat in prezent de catre Muzeul Palatului, care se desfasoara un proiect de restaurare pentru a repara si a restabili toate cladirile in Orasul Interzis. 
 
Templul Raiului-Temple Of Heaven, este un complex de cladiri religioase situate in sud-estul Beijing-ului. Templul a fost construit intre anii 1406-1420, la porunca imparatului Yongle, acelasi care a ridicat si Orasul Interzis. Complexul a fost folosit de imparatii din dinastiile Ming si Qing pentru ceremoniile religioase, pentru jertfe oferite cerului, rugaciuni pentru recolte bogate. Acoperisurile sunt albastre simbolizand cerul, raiul, paradisul. Templul este construit intr-un stil arhitectonic specific chinezesc si in conformitate cu simbolistica si numerologia traditionala. 
 
Palatul de Vara este fosta resedinta imperiala folosita pe timp de vara, situata departe de zgomotul orasului. Acest complex cuprinde un ansamblu de cladiri si gradini printre care si Turnul lui Budda care ofera o panorama deosebita asupra lacului Kunming. Palatul este situat in mijlocul unui parc de 300 ha. Una dintre lucrarile cele mai apreciate este Marele Coridor, acoperit si cu o lungime de 750 m lungime. Imparateasa a ordonat sa se construiasca acest corridor pentru a se putea plimba prin palat fara sa fie afectata de vremea nefavorabila. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 000 de picturi sau scene din istoria Chinei. La jumatatea coridorului se gaseste Templul lui Budda Inmiresmat, construit pe Colina Longevitatii Milenare. De asemenea, merita amintit si Vaporul de Marmura, construit din marmura si sticla, destinat organizarii de petreceri. Podul de Saptesprezece Arcuri este situat foarte aproape de insula Nanhu, in lacul Kunming. Are o lungime de 150 m si latime de 8 m. Este decorat cu 540 lei sculptati in diferite pozitii. 
 
Marele Zid Chinezesc este, cu siguranta, unul dintre obiectivele mondiale de top, aflat atat pe lista minunilor lumii, cat si pe cea a obiectivelor protejate, facand parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Zidul a fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o constructie gigantica a lumii antice, ce serpuieste pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci. E prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 12 m si o latime de 6,5 m. Pavat cu piatra a fost  folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Cel mai convenabil loc pentru a vedea zidul atunci cand ne aflam la Beijing este la 70 km de capitala chineza, la Badaling, in Yanqing County.