Home › Explore the world › Beijing

Beijing - istorie si urbanizare 

 

Beijing este un oras cu o istorie de peste 3000 de ani, un oras in care se imbina intr-un mod fascinant cladiri noi, zgarie-nori, centre financiare si comerciale cu palate, temple, gradini, morminte, locuri in care traditia isi pastreaza frumusetea. Acestea, alaturi de universitati de prestigiu fac din Beijing principalul centru de arta si cultura al Chinei. Aici “ Cel mai mare...” se combina intr-un mod special cu locuri unicat, de mici dimensiuni: cei peste 20 000 000 locuitori (cel mai populat oras din lume), Piata Tianamnem (cea mai mare piata centrala din lume), Orasul Interzis (cel mai mare si cel mai bine conservat palat imperial), Templul Raiului (cel mai mare complex pentru sacrificii din lume) se imbina cu mici ceainarii, magazine traditionale de matase, vechi temple si stradute inguste care fac ca acest oras sa fie cu totul deosebit.

 

            

     
 
♦ Atractii turistice
 
Piata Tian`anmen are 400 000 mp si este cea mai mare piata centrala din lume. In acest loc fostul dictator comunist Mao Zedong a declarat pe 1 octombrie 1949 formarea Republicii Populare Chineze. Aici vin anual mii de turisti pentru a vizita mausoleul in care se afla cripta lui Mao Zedong. Acest spatiu urias este inconjurat de Muzeul de Istorie al Revolutiei Chineze, Mausoleul Mao, Turnul Tian`anmen, Qianmen. In fiecare zi, in Piata Tian`anmen are loc ceremonialul ridicarii steagului chinez.
 
Orasul Interzis este construit in secolul al XV-lea de catre Imparatul Yongle. Cei 720 000 de mp au constituit resedinta imperiala pentru dinastiile chineze. Complexul are mai mult de 980 de cladiri si 9999 camere, cu una mai putin decat cifra care in traditia chineza simbolizeaza "Perfectiunea Divina". Accesul oamenilor de rand in palat era interzis, de aceea a fost supranumit „orasul interzis” fiind situat la marginea de nord a „Pietei pacii ceresti”. Orasul Interzis este o capodopera a arhitecturii chineze, construit dupa sistemul tablei de sah pe axa de nord-sud a lumii, iar palatul e asezat in centru ca simbol al puterii imparatului chinez. Acoperisurile cladirilor erau aurite, culoarea galbena era culoarea imparatului. Era interzis in tot orasul  sa fie cladiri mai inalte ca palatul imperial. Din anul 1987 Forbidden City a fost inclus in patrimoniul UNESCO ca “Palatul Imperial al dinastiilor Ming si Qing", datorita locului semnificativ in dezvoltarea arhitecturii si culturii chineze. Este administrat in prezent de catre Muzeul Palatului, care se desfasoara un proiect de restaurare pentru a repara si a restabili toate cladirile in Orasul Interzis. 
 
Templul Raiului-Temple Of Heaven, este un complex de cladiri religioase situate in sud-estul Beijing-ului. Templul a fost construit intre anii 1406-1420, la porunca imparatului Yongle, acelasi care a ridicat si Orasul Interzis. Complexul a fost folosit de imparatii din dinastiile Ming si Qing pentru ceremoniile religioase, pentru jertfe oferite cerului, rugaciuni pentru recolte bogate. Acoperisurile sunt albastre simbolizand cerul, raiul, paradisul. Templul este construit intr-un stil arhitectonic specific chinezesc si in conformitate cu simbolistica si numerologia traditionala. 
 
Palatul de Vara este fosta resedinta imperiala folosita pe timp de vara, situata departe de zgomotul orasului. Acest complex cuprinde un ansamblu de cladiri si gradini printre care si Turnul lui Budda care ofera o panorama deosebita asupra lacului Kunming. Palatul este situat in mijlocul unui parc de 300 ha. Una dintre lucrarile cele mai apreciate este Marele Coridor, acoperit si cu o lungime de 750 m lungime. Imparateasa a ordonat sa se construiasca acest corridor pentru a se putea plimba prin palat fara sa fie afectata de vremea nefavorabila. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 000 de picturi sau scene din istoria Chinei. La jumatatea coridorului se gaseste Templul lui Budda Inmiresmat, construit pe Colina Longevitatii Milenare. De asemenea, merita amintit si Vaporul de Marmura, construit din marmura si sticla, destinat organizarii de petreceri. Podul de Saptesprezece Arcuri este situat foarte aproape de insula Nanhu, in lacul Kunming. Are o lungime de 150 m si latime de 8 m. Este decorat cu 540 lei sculptati in diferite pozitii. 
 
Marele Zid Chinezesc este, cu siguranta, unul dintre obiectivele mondiale de top, aflat atat pe lista minunilor lumii, cat si pe cea a obiectivelor protejate, facand parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Zidul a fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o constructie gigantica a lumii antice, ce serpuieste pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci. E prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 12 m si o latime de 6,5 m. Pavat cu piatra a fost  folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Cel mai convenabil loc pentru a vedea zidul atunci cand ne aflam la Beijing este la 70 km de capitala chineza, la Badaling, in Yanqing County. 
 
♦ Restaurante, cafenele, baruri
 
Bucataria chinezeasca este, fara dubii, una dintre cele mai apreciate din intreaga lume. O vizita in capitala chineza nu este completa fara sa fi gustat din produsele traditionale ca Beijing Duck, crocant servit alaturi de ceapa de primavara si pasta de fasole fermentata. Vei putea sa alegi intre zeci de feluri de peste sau fructe de mare si intre nenumarate sortimente de vin. De asemenea, poti manca la unul dintre restaurantele cu specific international foarte luxoase sau la fast-food. Daca doresti o savurezi o cafea sau un ceai exotic chinezesc varietatea de cafenele sau locuri de servit ceaiul te va impresiona. In ceea ce priveste barurile, Beijing-ul se poate mandri cu o multitudine de locuri in care poti asculta muzica live, poti servi un cocktail sau poti participa la un show.
 
♦ Shopping
 
Beijing-ul are peste 13 000 de magazine care impanzesc orasul, din care poti cumpara de la obiecte originale traditionale chinezesti pana la produse ale marilor designeri. Wangfujing este cea mai cunoscuta zona de shopping din Beijing. HongQiao Market cunoscut ca si Pearl Market este un loc unde, pe trei etaje sunt doar magazine cu perle, bijuterii si accesorii. Qianmen Street este zona de unde iti poti cumpara ceaiuri chinezesti, haine din bumbac, incaltaminte. Liulichang Street este vestita pentru vanzarea de antichitati si instrumente de scris specifice caligrafiei chinezesti. Xiushui Street este locul de unde poti cumpara matase de toate culorile si texturile, la preturi foarte bune. De la suveniruri pana la obiecte de lux, vei gasi un loc in Beijing care sa iti ofere ceea ce iti doresti.
 
♦ Transport
 
Beijing Capital International Airport este situat la 27 km nord de centrul orasului. Cel mai ieftin mod de a ajunge in oras este cu autobuzul care, in functie de trafic si de destinatie, poate face intre 40 si 90 de minute. Exista si un tren expres numit ABC, Airport to Beijing City, care parcurge distanta pana in centru in 18 minute. Transportul public in Beijing este bine reprezentat dar cea mai buna solutie pentru a evita aglomeratia din trafic este folosirea metroului. Acesta are 8 linii functionale si circula de la 5 dimineata pana la miezul noptii. Turistii care ajung in capitala chineza folosesc destul de des taxiul, avand la dispozitie 70000 de masini cu soferi onesti si prietenosi.