Home › Explore the world › Berlin

Berlin - un oras al experientelor

            

Cel mai mare oras al Germaniei, Berlinul, este  fascinant, incarcat de semnificatii istorice, un oras modern in acelasi timp, care surprinde intotdeauna turistul strain. Caderea Zidului Berlinului din anul 1989 a fost un moment de rascruce pentru aceasta metropola, transformarile fiind extrem de vizibile si in prezent. Strabatut de raul Spree, de o multitudine de lacuri si canale, Berlinul poate fi descoperit atat in plimbarile pe jos de-a lungul marilor bulevarde sau pe strazi inguste, cat si in plimbarile cu barca sau in minicroazierele ghidate.
In Berlin se desfasoara tot timpul anului evenimente diverse, de la traditional la avangardist, astfel ca aici vei gasi tot timpul ceva de facut. Berlinul este un oras extrem de primitor. In Berlin sunt binevenite atat persoanele cu diverse orientari sexuale, cat si fanii sporturilor, familiile cu copii, pasionatii de film cat iubitorii de wellness sau terapii moderne. 
 

            

♦ Atractii turistice 

Care e primul obiectiv pe care ar trebui sa-l vizitez cand ajung in Berlin? Foarte dificila intrebare. Brandenburg Gate si Television Tower ar raspunde multi. Sunt insa o multitudine de alte locuri care merita vazute odata ajunsi la Berlin. 

Poarta Brandenburg este situata in piata Pariser Platz  a fost construita intre anii 1788-1791 de catre Carl Gotthard Langhans. Este cel mai important simbol al orasului de care sunt legate multe evenimente importante din istoria Berlinului, a Germaniei, a Europei si a lumii. Carul de bronz tras de patru cai si condus de zeita pacii, Victoria, care se gaseste pe Poarta Brandenburg a fost realizat in anul 1793 de catre Johann Gottfried Schadow. Dupa divizarea Berlinului, Poarta Brandenburg se afla chiar pe granita dintre Berlinul de Est si cel de Vest. De la  caderea Zidului in 1989, Poarta Brandenburg a devenit un sim­bol al reunificarii, sute de mii de oameni despartiti de decizii istorice vreme de cateva decenii, trecand plini de bucurie pe  sub acest  mo­nu­ment impresionant. 
 
Television Tower este locul potrivit daca vrei o panorama 360° asupra Berlinului. De la inaltime se pot vedea: Cladirea Parlamentului–Reichstag, Poarta Brandenburg, Gara Centrala, Stadionul Olimpic, Museumsinsel sau Potsdamer Platz. Cu 1.2 milioane de vizitatori anual, Berlin TV Tower este una dintre cele mai populare atractii turistice din Berlin.
 
Zidul Berlinului, un simbol al Razboiului Rece, a fost construit in 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Bariera a fost ideea liderului comunist est-german Walter Ulbricht si a avut o lungime de 155 de kilometri si o inaltime de 4 metri. Pentru a spori siguranta, a fost construit un coridor suplimentar, cunoscut sub numele de Fasia Mortii. Aceasta avea 100 de metri latime, era supravegheata continuu facand astfel aproape imposibila trecerea neautorizata in Germania de Vest. Anul 2014 marcheaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Multe evenimente speciale si expozitii vor avea loc pe 9 noiembrie pentru a comemora aniversarea acestui eveniment istoric.
 
Reichstag este sediul Parlamentului german, construit intre 1884 si 1894. Aceasta cladire este mai mult decat sediul Parlamentului, este insasi oglinda istoriei Germaniei moderne. O parte a cladirii Reichstagului este deschisa publicului. Un lift duce turistii pe acoperisul cladirii de unde pot urca chiar pe domul de sticla cu ajutorul unei scari in spirala. 
 
Insula Muzeelor se afla in partea de nord a insulei de pe raul Spree si aduna intr-un ansamblu cultural extraordinar cinci muzee de rezonanta internationala. Cele cinci muzee din Insula Muzeelor ​​din Berlin sunt: Pergamonmuseum Bode –Museum, NeuesMuseum, Alte Nationalgalerie, AltesMuseum. Acestea adapostesc exponate de mare valoare in expozitii permanente sau temporare.
 
Catedrala din Berlin  a fost construita intre 1894-1905 pe locul unei biserici care data din secolul al XV-lea. Impreuna cu cupola impresionanta, capelele, scara imperiala, cripta familiei de Hohenzollern, cu aproape 100 de sicrie si muzeul, Catedrala atrage anual mii de turisti. Vizitatorii pot merge pana in  partea de sus a cupolei de unde pot avea o panorama remarcabila asupra centrului Berlinului. Catedrala nu se viziteaza in timpul slujbelor si a altor evenimente speciale.
 
Castelul Charlottenburg este un castel care a apartinut fostilor regi ai Prusiei. Castelul a fost construit in anul 1696, pentru Sophie Charlotte de Hanovra, sotia lui Frederic al III-lea, Print Elector de Brandenburg, ca resedinta de vara. El este organizat ca un muzeu, aici fiind expuse o serie de opere de arta de valoare: o colectie impresionante de tablouri franceze din secolul al XVIII-lea din afara Frantei, portelanuri chinezesti si japoneze, mobil grandioasa in stil rococo. Castelul are o gradina foarte frumoasa, un loc de promenada foarte special.
 
♦ Caffe & Night life
 
Strazile din Berlin sunt pline de cafenele unde poti gasi tot ce ai nevoie pentru a lua startul unei zile. Indiferent daca stai confortabil pe un scaun tapitat sau pe un scaun de bar, poti servi un mic dejun savuros, o prajitura de casa sau o cafea.
Dupa-amiaza, intr-o pauza de vizitare a obiectivelor turistice sau dupa o sesiune de shopping, te poti opri sa servesti un cappuccino bucurandu-te de vremea buna,  sa citesti ziarul in liniste sau sa intri pe Internet pentru ca majoritatea cafenelelor ofera conexiune gratuita.
Noaptea, Berlinul devine extreme de animat. Poti alege unul din barurile de tip skybar aflate in cladirile inalte de pe Ku'damm sau Potsdamer Platz pentru a avea o vedere spectaculoasa a Berlinului pe timp de noapte. Viata de noapte e legendara deja: petrecere, muzica, DJ si sound-uri noi, dans, toate pana dimineata, pentru ca in Berlin nu exista ora de inchidere.
In timpul verii, viata orasului se muta in afara acestuia: barurile pe plaja de-a lungul malului raului Spree sunt preferate atat de localnici cat si de turisti pentru un cocktail sau un Berliner. Populara bautura de vara, o specialitate de bere amestecata cu zmeura sau Waldmeister sirop, este ceva ce intr-adevar nu trebuie sa ratezi!
 
♦ Shopping
 
Berlinul este un loc bun pentru cumparaturi atat pentru iubitorii de colectii de designer cat si pentru vanatorii de chilipiruri. Cele mai importante zone de shopping sunt: Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hackescher Markt, Kurfürstendamm & Tauentzienstraße, Schloßstraße. Aici poti gasi atat mari centre comerciale cat si magazine mici si buticuri exclusiviste. Mauerpark sau Boxhagener Platz sunt locuri unde se organizeaza periodic targuri de vechituri. 
 
♦ Transport
 
Capitala Germaniei se afla in inima Europei, prin urmare accesul este extrem de facil, fie ca alegi avionul, masina sau trenul. Berlinul are doua aeroporturi: Schönefeld situat la 18 km de oras si Tegel situat la 8 km. Aeroporturile sunt deservite de linii de metrou si linii expres care asigura legaturi rapide cu orasul.
Poti ajunge la Berlin si cu masina, orasul fiind legat de restul Europei printr-o retea foarte buna de  autostrazi. In Berlin poti gasi multe zone unde sa parchezi masina si sa mergi apoi sa vizitezi orasul.
Trenul poate fi un alt mod de ajunge in capitala Germaniei, in noua gara Berlin Hauptbahnhof ajungand trenuri InterCityExpress, InterCity, EuroCity sau InterRegio din toate directiile. De asemenea, poti economisi ceva bani calatorind cu trenul, tichetele fiind destul de accesibile.