Home › Explore the world › Brussels

BRUSSELS  

 

Brussels este  un oras surprinzator, cosmopolit, un loc perfect pentru o escapada la sfarsit de saptamana. Impresia generala este aceea ca, fiind capitala a Uniunii Europene, orasul este impanzit de sedii ale diverselor institutii si organizatii. Foarte adevarat, dar, pe langa acestea, Bruxelles are foarte multe de oferit turistilor: peste 80 de muzee, galerii de arta, teatre, magazine de ciocolata, berarii, restaurante, magazine de designeri, cladiri cu stiluri arhitecturale diverse.   

 

                       

 

Grand Place, piata centrala a orasului, este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Este inconjurata de casele breslelor, de Primaria orasului si de Casa Regala. Constructia sa a inceput in secolul al XV-lea dar a fost bombardata de armata franceza in 1695 si distrusa aproape complet. Acesta este motivul pentru care se pot identifica patru stiluri arhitecturale diferite: gotic, baroc, neoclasic si neogotic. In piata au loc evenimente tot timpul anului, de la concerte la evenimente festive iar o data la doi ani se amenajeaza celebrul covor de flori. Primaria din Bruxelles a fost construita in partea de sud a pietei in mai multe etape, intre 1401 si 1455. Are 96 m inaltime iar deasupra se afla o statuie de 3 m a Arhanghelului Mihail ucigand un demon. Pentru a contrabalansa acest simbol al puterii autoritatilor locale, intre 1504 si 1536, ducele de Brabant a construit vis-a-vis de primarie o cladire impunatoare, simbol al puterii ducale. A fost construita pe locul primelor piete de tesaturi si de paine si a primit numele de Casa Regala. Negustorii bogati din Bruxelles si-au construit apoi case de-a lungul laturilor pietei. 

Mont des Arts a fost creat de regele Leopold al II-lea si include: Muzeul Magritte, Muzeul Regal de Arte Frumoase, site-ul arheologic Coudenberg, Espace Culturel ING, Muzeul BELvue, CINEMATIEK, Muzeul instrumentelor muzicale. De o mare bogatie culturala, aceasta zona este una dintre cele care nu trebuie ratate. 

Brussels este cunoscut si pentru benzile desenate. Iubitorii pot vizita Belgian Comic Strip Center ce reuneste artisti belgieni si straini care au facut istorie in benzi desenate. Personaje cunoscute dar si birouri ale artistilor, o librarie si o cafenea sunt motive de a vizita acest muzeu inedit.

La Brussels, oras cu un important rol politic, se afla Parlamentul European, institutia legislativa a Uniunii Europene avand unul din sedii aici. La mica distanta de Parlamentul European se afla mai multe locuri ce merita vazute: Parlamentarium, Parc Léopold, Muzeul Wiertz, Muzeul de Stiinte ale Naturii si muzeele din Parc du Cinquantenaire. 

Un simbol al orasului Brussels si o realizare unica in istoria arhitecturii este Atomium. Construit pentru World Fair 1958, Atomium este reprezentarea unui cristal de fier marit de 165 miliarde de ori. Vizitatorii se pot plimba prin tuburile si sferele sale si pot sa viziteze o expozitie permanenta dedicata anilor ’50 precum si expozitii temporare. 

Palatul Regal este  folosit rar de Familia Regala a Belgiei care locuieste in Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea orasului Brussels. Palatul Regal este situat in fata Parcului Bruxelles si a unei piete lungi, Paleizenplein, care desparte palatul de parc. Construit in secolele al XI-lea - al XII-lea ca un un  palat medieval,  era resedinta Ducelui de Brabant. De-a lungul anilor palatul a fost reconstruit si renovat, extins si redecorat, fiind astazi un punct de atractie al orasului. Palatul Regal se deschide pentru public in fiecare an de la mijlocul lunii iulie pana la mijlocul lunii septembrie. 

Manneken Pis este o  statueta de bronz, care intruchipeaza un baietel care face pipi. In jurul acestei statui circula mai multe legende, una dintre acestea facand referire la faptul ca intr-un asediu al orasului, un baietel a urinat pe fitilul unei bombe care ar fi aruncat in aer orasul. Indiferent care este originea acestei statui, cert este ca toti turistii ii fac poze, mai ales atunci cand aceasta este imbracata cu unul din cele peste 800 de costume din garderoba. 

Art Nouveau a fost mai mult decat o miscare artistica, a fost un nou mod de viata si de gandire. La Bruxelles, incepand cu 1890, fiecare element al vietii de zi cu zi a fost impodobit cu linii organice sau geometrice: fatade, fierarie, mozaicuri, mobilier, vesela, covoare. Cel mai bun mod de a descoperi Art Nouveau este de a vizita Muzeul Horta (care a pastrat aproape intacte decorurile de interior: mozaicuri, vitralii, mobilier, tablouri si picturi murale), Casa Autrique, prima cladire creata de Horta sau Hannon Hotel - Contretype, un conac, capodopera a stilului ori de merge pe jos in jurul Piatei Ambiorix.