Home › Explore the world › Budapesta

BUDAPESTA 

 

Budapesta este una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei, al carei farmec este dat de amestecul de istorie, cultura si arta. Situat pe ambele maluri ale Dunarii, orasul este vizitat anual de cateva milioane de turisti care vin sa se plimbe pe bulevarde largi marginite de cladiri impunatoare, sa savureze preparate traditionale si vin de Tokay, sa viziteze muzee cu colectii de arta impresionante, sa se plimbe cu vaporasul pe Dunare si nu in ultimul rand, pentru baile termale si centrele spa. 

  

               

 

Castelul Buda este, alaturi de terasele Dunarii, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1987. Desi au trecut 800 de ani de la constructia sa si in ciuda numeroaselor incendii, asedii, cutremure si razboaie, frumusetea castelului este coplesitoare. 

Biserica Mathias, care are peste 700 de ani, afost locul multor ceremonii de incoronare a regilor Imperiului Austro-Ungar. Aspectul actual al bisericii a fost finalizat in secolul al XIX-lea cand a fost renovata in stil neogotic. Datorita proprietatilor acustice deosebite este locul unde se organizeaza frecvent diverse concerte. Turnul gotic al Bisericii Mathias, cu Bastionul Pescarilor in fundal, este una dintre cele mai frecvent fotografiate atractii turistice din Ungaria. 

Bastionul Pescarilor ofera o panorama fabuloasa asupra orasului, intr-o zi senina putand observa Insula Margareta, Palatul Parlamentului, Bazilica Sf. Stefan. Construit din piatra alba, cu sapte turnuri, amintind de cele sapte triburi maghiare care au venit aici in 896, Bastionul imbina intr-un mod armonios stilul  neo-gotic cu stilul neo-romanic.

Podul cu Lanturi este cel mai vechi dintre podurile de peste Dunare, construit in 1849. A fost unul dintre primele poduri suspendate din lume. Uneste cele doua zone ale Budapestei, Buda si Pesta si este una dintre emblemele orasului. Cel mai nou pod este Podul Lágymányosi, din sud, construit pentru a decongestiona traficul din zona. 

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai frumoase cladiri din lume care adaposteste un Parlament. Cladirea in stil neoclasic cu influente baroce, renascentiste si gotice, are 691 de camere si adaposteste printre altele si bijuteriile coroanei maghiare. Peretele exterior este decorat cu statui ale unor monarhi si conducatori importanti ai armatei.

Bulevardul Andrássy si Piata Eroilor impreuna cu imprejurimile, s-au alaturat Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2002. Case inalte, magazine de lux, terase, vile cu o arhitectura deosebita, cu fantani, statui, curti interioare uluitoare,  toate acestea dau un farmec aparte zonei.

Bazilica Sf. Stefan il comemoreaza pe primal rege crestin al Ungariei, Stefan, a carui mana dreapta este expusa in biserica. Constructia imensa, care poate adaposti peste opt mii de persoane, a inceput in 1851 dar lucrarile au fost finalizate  in 1905. Balconul circular al bisericii ofera o priveliste minunata asupra orasului. 

Muzeul de Arte Frumoase, construit in 1906, gazduieste colectii de top, printre cele mai importante din Europa. Nucleul muzeului il reprezinta  colectia de arta a familiei Eszterházy, cumparata de statul maghiar 1870. Pe langa artefacte din Egipt, Roma , Italia si Grecia, muzeul detine o colectie de arta spaniola, a doua cea mai mare colectie de arta spaniola din afara Spaniei. Expozitia dedicata artei italiene cuprinde exponate ale scolilor de pictura din secolele al XII-lea si al XVIII-lea, lucrari celebre ale Raffaello, El Greco, Velázquez, Goya, Dürer, Leonardo și Manet fiind expuse permanent. 

Baile termale Széchenyi sunt unele dintre cele mai mari de acest fel din Europa. Izvorul termal a fost descoperit in 1879, dusurile in stil  neo-baroc au fost construite in 1913 iar partea in aer liber a fost construita in 1927 . Exista 3 piscine exterioare, 20 de bazine interioare, cu temperaturi si continut de minerale diferite. 

Castelul Vajdahunyad, construit initial din carton si din lemn pentru World Expo 1896 , a fost reconstruit din piatra, la sfarsitul expozitiei. Este o cladire interesanta prin faptul ca imbina stilurile arhitecturale predominante din Budapesta: gotic, baroc si romanic. Statuia lui Alpár Ignác, arhitectul, se afla in fata portii principale. In prezent gazduieste cel mai mare muzeu al agriculturii din Europa.