Home › Explore the world › Copenhaga

COPENHAGA 

 

Oras dinamic si spectaculos, Copenhaga este puternic influentata de monarhia daneza, cea mai veche monarhie din Europa. Fiecare oras are atractii turistice, locuri pe care nu trebuie sa le ratezi. Copenhaga are insa o multime de astfel de "must-sees": cladiri istorice sau moderne, biserici, castele, parcuri, muzee, plaje, piete sau gradini.

 

                     
 
 
Simbolul orasului este The Little Mermaid, Mica Sirena. Legenda spune ca marinarii danezi au fost cei care au descoperit ca toate sirenele isi au casa in Mermaid Banks in Øresund, foarte aproape de locul unde se afla in prezent statuia din bronz. Statuia este creatia sculptorului Edvard Eriksen care a modelat capul sirenei dupa balerina Ellen Price, iar trupul nud dupa corpul sotiei sale. Anual, sculptura este admirata de peste un milion de turisti care sunt surprinsi de inaltimea de doar 1.25m a statuii. In portul Langelinie este expusa o copie a statuii originale.
 
The Tivoli Gardens, i-au  incantat pe danezi si pe turistii din intrega lume inca din 1843. Tivoli are atractii pentru toate varstele. Construit ca un mic sat de basm, acest parc de distractii este unul foarte special, cu teatre si  montagne russe, cu restaurante romantice si cafenele, flori magnifice, scene in aer liber unde au loc concerte sustinute de vedete nationale si internationale. In sezonul de iarna, zona este parca desprinsa din povesti, fiind decorata minunat pentru Craciun si Anul Nou.
 
The New Carlsberg Glyptotek este un muzeu de arta antica si moderna care gazduieste o colectie de peste 10 000 de lucrari ce cuprinde de la sculpturi din Egipt de la 3000 i.Hr. pana la lucrari de arta moderna din secolele al XVII-lea si al XIX-lea. In ultimii zece ani muzeul a fost vizitat de aproximativ 350 000 de vizitatori pe an, ceea ce il face unul dintre cele mai populare muzee de arta din Danemarca. Muzeul Glyptotek a fost una dintre investitiile culturale cele mai mari din Danemarca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, statul platind in jur de un milion de euro iar Carl Jacobsen donand 250 000 de coroane in afara colectiilor sale de arta, unice in Europa. Muzeul este inchis lunea iar duminica intrarea este libera.
 
Royal Palaces-Palatele regale
Danemarca, fiind cel mai vechi regat din lume, in Copenhaga vei gasi multe repere interesante si asociate cu familia regala daneza, cele mai impunatoare fiind cele patru palate regale: Amalienborg, resedinta  Reginei Margrethe II, Christiansborg, Frederiksberg si Rosenborg.
 
°Amalienborg Palace este resedinta de iarna a familiei regale daneze si una dintre cele mai reprezentative cladiri construite in stil rococo. Un element de atractie este schimbarea garzii regale. In fiecare zi la pranz, gardienii regali au de indeplinit o ceremonie. Daca regina se afla la resedinta, schimbarea garzii este insotita  de acompaniament muzical iar gardienii au de parcurs un traseu mai lung.
 
°Christiansborg poate fi considerat centrul democratiei daneze pentru ca gazduieste Folketinget (Parlamentul danez), Curtea Suprema de Justitie, Biroul primului-ministru. Christiansborg a fost ridicat de Arch Bishop Absalon, in secolul al XII-lea. El a ridicat primul palat in Slottsholmen, dar a fost distrus in timp. Regii care au urmat au ridicat alte palate dar si acestea au pierit in incendii. Palatul de astazi dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si este construit construit pe ruinele fostelor palate regale. Anumite parti ale palatului se pot vizita fiind deschise pentru public.
 
°Frederiksberg
Construit in 1699, de printul Frederik, ca un palat de vara mai mic, a fost extins cand acesta a ajuns pe tron, astfel ca in 1703 palatul devenise mult mai maret. In acelasi timp, drumul care duce pana la palatul a fost stabilit ca un drum privat pentru familia regala si a fost deschis publicului abia in 1862. Regele si-a iubit asa de mult palatul ca, rareori vizita Copenhaga, desi se afla la doar cativa km. Interioarele palatului sunt foarte bine conservate si multe dintre camere sunt la fel ca pe vremea lui Frederik. Palatul are si un muzeu ce expune portrete si bunuri ce evidentiaza istoria acestuia. Parcul din jurul palatului, Frederiksbergs Have este una dintre cele mai frumoase gradini din Europa de Nord.
 
°Rosenborg
La inceputul secolului al XVII-lea, regele Christian IV a construit un nou palat, o resedinta de vara, cu influente franceze, de la Versailles.  Rosenborg este chiar in centrul orasului si este deschis pentru public. Principalul punct de atractie il constituie bijuteriile coroanei si coroana regala care fac parte din colectia "De Danske Kongers Kronologiske Samlinger". Parcul care inconjoara palatul, Kongens Have, este foarte popular printre locuitorii orasului dar si printre turisti.
 
Nyhavn era in trecut portul unde debarcau toate vasele ce ajungeau in oras. In prezent, portul pitoresc cu nave mai vechi si mai noi, precum si fatadele colorate ale caselor ce marginesc strazile din apropiere reprezinta o atractie turistica  si locul de unde incep diversele tururi pe canale. Zona este una extrem de apreciata si de localnici care petrec timpul liber pe terase sau pur si simplu pe malul marii impreuna cu prietenii. Portul este si locul unde Hans Christian Andersen a scris prima sa poveste in 1835 dar si locul unde a trait  o mare parte din viata sa. 
 
The RoundTower-Rundetårn este cel mai vechi observator functional din Europa. Din 1642 si pana in 1861 a fost Observatorul Universitatii din Copenhaga. In prezent este o atractie turistica a orasului, apreciata atat pentru arhitectura excentrica cat si pentru privelistea oferita de sus asupra imprejurimilor. Turnul are si un mic muzeu pe care, vizitandu-l puteti afla mai multe despre istoria astronomiei in Danemarca, in secolul al XVII-lea.
 
The Carlsberg Breweries & The Carlsberg Visitors Centre
Berea Carlsberg este unul dintre cele mai renumite branduri daneze. Fabrica de bere a fost fondata de JC Jacobsen in 1847 si numita dupa fiul sau, Carl. Jacobsen este un pionier intr-ale fabricarii berii si a contribuit extrem de mult la viata culturala si sociala din Danemarca. El s-a implicat in numeroase proiecte, cum ar fi reconstructia Castelului Frederiksberg, a fondat Gradina Botanica din Copenhaga si Muzeul Danez de Arta si Design. Fiul lui, Carl Jacobsen a continuat traditia tatalui si a donat The Little Mermaid orasului, a fondat  Ny Carlsberg Glyptotek, astazi unul dintre cele mai frumoase muzee din Danemarca. Fantana Gefion a fost ridicata cu ocazia aniversarii a cincizeci de ani de Carlsberg, partial finantata de Fundatia Carlsberg.
 
Vizitatorii Centrului Carlsberg sunt  aproximativ 150 000 in fiecare an. Acestia pot afla mai multe despre procesul de fabricare a berii, pot vedea colectia de peste 18 000 de sticle de bere din intreaga lume si nu in ultimul rand, pot admira cladirea din secolul al XIX-lea a fabricii de bere, una dintre cele mai bune exemple de arhitectura industriala clasica tarzie din Danemarca.