Home › Explore the world › Dubai

DUBAI   

 

Dubai este unul dintre cele sapte emirate care alcatuiesc Emiratele Arabe Unite, cel mai modern si cu cea mai alerta dezvoltare in domeniul turismului. Desi este o destinatie turistica relativ noua, a devenit extrem de popular datorita facilitatilor turistice nemaipomenite. Dubai este un loc al recordurilor mondiale si al superlativelor: cea mai inalta cladire din lume, cel mai mare mall din lume, cel mai mare acvariu, cea mai mare comunitate de imigranti, cel mai mare port artificial din lume, etc. Dubaiul este un oras spectaculos care continua sa se dezvolte, astfel ca il vei gasi schimbat de fiecare data. 

 

                       

 

• Old Dubai 

Al Ahmadiya School este prima scoala din Dubai, construita in 1912, care in prezent este frumos restaurata si cu exponate interesante( stilouri de stuf, diplome, etc). Intrarea este libera.

Bastakiya District este unul din putinele locuri care pastreaza aerul traditional prin cladirile reconstruite dupa vechiul stil arhitectonic. Atmosfera este speciala iar specificul zonei este completat de galerii de arta si cafenele.

Muzeul Dubai povesteste prin exponatele sale istoria acestui emirat. Sunt expuse de la case traditionale din stuf pana la tehnologii moderne, fiind fascinant prin faptul ca surprinde viteza si spectaculozitatea cu care a avut loc trecerea de la sat la o metropola moderna.

Moscheea Jumeirah este cea mai mare din oras, un exemplu minunat de arhitectura islamica. Se permite accesul pentru persoanele de alta religie decat cea musulmana, fiind disponibile inclusiv tururi ghidate care favorizeaza intelegerea islamului.

• Dubaiul Modern

Burj Khalifa are 828 de metri si 160 de etaje si este cea mai inalta cladire din lume. Puntea de observatie de la etajul 124 ofera o perspectiva care iti taie respiratia. Biletele se pot rezerva online, in avans pentru a nu astepta la cozi imense.

Fantana Dubai este cea mai mare fantana arteziana din lume al carei jet de apa se ridica pana la 150 m inaltime. Spectacolele se succed  la fiecare 30 minute, pe muzica clasica, araba si internationala. 

Hotelul Burj-al-Arab este, pe langa o structura de cazare de lux, o atractie turistica in sine. Desi extrem de scump, rezervarile pentru o camera se fac, de obicei,  cu mai mult de o luna inainte iar pentru o masa cu cateva zile in avans.

Dubai Marina este una dintre zonele cele mai noi ale Dubaiului, extrem de populara printre turisti. Pe langa orizontul fenomenal pe care il poti admira, zona ofera hoteluri de lux, extravagante, cafenele si restaurante excusiviste, magazine, un mall imens, posibilitatea de a inchiria yachturi pentru a face croaziere in larg.

Palm Islands este formata din cele mai mari trei insule artificiale din lume, situate chiar in largul coastei Dubaiului. Fiecare insula are forma unei frunze de palmier si este locul unde poti gasi resedinte de lux, centre comerciale sofisticate, porturi de agrement.

Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt nelimitate in Dubai: plaja si baie, sporturi pe apa, croaziere, scufundari, plimbari prin parcuri, safari in desert, ski (in Mall of Emirates), parcuri de  distractie, plimbarea cu balonul cu aer cald deasupra dunelor de nisip, shopping. 

Dubai Shopping Festival are loc in fiecare an in lunile ianuarie-februarie. Cantitatile uriase de marfa ce se inregistreaza la intrarea in port si preturile relative mici, reprezinta o confirmare a faptului ca activitatile comerciale sunt de top. Cele mai cautate sunt textilele, electronicele si aurul. Electronicele sunt mai ieftine in timp ce aurul si textilele se gasesc intr-o varietate covarsitoare. In general, se negociaza, acest ritual al negocierii facand parte din orice vanzare, indiferent de valoare. Doar in mall-uri si in magazinele de lant, preturile sunt fixe. Dubai se poate mandri si cu un festival de shopping, Dubai Shopping Festival care este cel mai mare eveniment dedicat cumparaturilor din 1996 incoace, organizat anual in ianuarie-februarie.  

Pentru textile, cel mai potrivit loc este Satwa, o comunitate mica ce seamana mai degraba cu un mic orasel, impanzit de magazine cu textile de la bumbac si dantele  pana la matasuri fine. Pe la colturi de strada apar din loc in loc, mici ateliere de croitorie, unde, dupa achizitionarea materialului poti sa-ti comanzi in cel mai scurt timp o rochie sau un sacou. Aici poti negocia in voie, vanzatorii fiind destul de dispusi.

Dintre principalele piete se remarca Gold Souk, o piata istorica, parte a vechiului Dubai.  Este piata de aur, extrem de cautata atat de comercianti cat si de turisti care pot cumpara aur de buna calitate la preturi rezonabile. Spice Souk, piata de mirodenii, pitoreasca si foarte aglomerata, este formata din magazine individuale care te imbie cu mirosuri si oferte variate.

Dubaiul este paradisul mall-urilor. Dubai Mall este cel mai mare mall din lume  si a fost deschis in noiembrie 2008. Are peste 1200 de magazine de marca din intreaga lume si este situat in apropiere de Burj Khalifah. Town Centre Jumeirah ofera o gama larga de restaurante, cafenele, magazine de cosmetice, saloane de infrumusetare. Mall of the Emirates  a fost cel mai mare mall din afara Americii de Nord, pana la construirea Dubai Mall. Este mai aglomerat decat alte mall-uri datorita varietatii de magazine, restaurante, branduri de lux, magazine de suveniruri arabesti. Souk Madinat Jumeirah include 75 de magazine, numeroase baruri, restaurante si cafenele, un club de noapte, teatru. Burjuman Centre pune accentul pe magazine premium si buticuri de lux. Deira City Centre, foarte popular in randul turistilor, Wafi Mall, Towers Boulevard Emirates, Gold & Diamond, Al Ain Plaza( mall specializat in computere, laptop-uri, telefoane), Dubai Outlet Mall, Dubai Marina Mall sunt alte cateva mall-uri din Dubai.