Home › Explore the world › Dublin

DUBLIN 

 

Capitala Irlandei, un mix incredibil de cultura, arhitectura, o mie de ani de istorie, muzica, oameni vorbareti si amabili, asteapta sa fie descoperita. Dublinul este suficient de mare astfel incat sa nu te plictisesti si totusi, destul de mic, pentru a putea fi strabatut cu usurinta de la un cap la altul.

 

                   

 

Trinity College este cea mai veche universitate din Irlanda, fondata in 1592 de regina Elisabeta I. Aflata in centrul orasului si intinzandu-se pe patruzeci de acri, universitatea pastreaza inca parfumul de altadata prin piete pietruite, parcuri si gradini. Aici au invatat Oscar Wilde, Jonathan Swift si Samuel Beckett. Cartea din Kells, celebrul manuscris celtic din secolul al VIII-lea, este expusa in Colegiul Trinity. Alaturi de carti foarte vechi mai poate fi admirata si o harpa din secolul al XV-lea confectionata din lemn de stejar si salcie. Campusul universitar poate fi vizitat zilnic, accesul fiind liber. 

Castelul Dublin este centrul istoric al orasului Dublin. Castelul construit in secolul al XIII-lea ca o fortareata de aparare,  se afla in apropiere de  confluenta raului Liffey cu  afluentul sau Poddle, o pozitionare startegica. Latura de sud a castelului are cateva apartamente magnifice care sunt folosite pentru intalniri prezidentiale si evenimente de mare importanta nationala. Sunt disponibile tururi cu ghizi sau ghiduri audio in 14 limbi. Tariful de intrare pentru adulti este de 4.5 euro iar pentru copii de 2 euro. 

Catedrala Sf. Patrick este una dintre cele mai populare atractii din Dublin. Construita intre 1220 si 1260, catedrala este una dintre putinele cladiri ramase din orasul medieval din Dublin fiind cea mai mare din Irlanda. Jonathon Swift a fost diacon la Sf. Patrick intre anii 1713–1745, perioada in care a scris cartea “Aventurile lui Guliver”. Catedrala St Patricks detine si sase placi gravate celtice, care sunt vechi de peste o mie de ani precum si o colectie neobisnuita de obiecte din alama. In catedrala se oficiaza zilnic slujbe si activitati de cult.

Guinness Storehouse este unul dintre cele mai vizitate locuri din Dublin, unde turistii afla toate secretele fabricarii celei mai faimoase beri din Irlanda. Vizita incepe in atriumul de sticla, construit sub forma unei sticle de bere. Turul continua in fabrica unde se face berea si se termina in barul Gravity, care se afla la etajul superior al fabricii. Aici, poti savura o halba de bere neagra si admira panorama 360° asupra orasului. 

Temnita Kilmainham este cea mai mare inchisoare neocupata, oferind vizitatorilor o imagine dramatica dar realista a unor perioade tulburatoare din istoria irlandeza cand pedepse aspre sau executii sangeroase aveau loc aici. Liderii rebeliunile din 1798, 1803, 1848, 1867 si 1916 au fost inchisi in acest loc. Vizita include un tur cu ghid si o expozitie si este foarte solicitata in timpul lunilor de vara.