Home › Explore the world › Dublin

Dublin - orasul vikingilor

 

   
Capitala Irlandei, un mix incredibil de cultura, arhitectura, o mie de ani de istorie, muzica, oameni vorbareti si amabili, asteapta sa fie descoperita. Dublinul este suficient de mare astfel incat sa nu te plictisesti si totusi, destul de mic, pentru a putea fi strabatut cu usurinta de la un cap la altul.
   

 

♦ Atractii turistice

Trinity College este cea mai veche universitate din Irlanda, fondata in 1592 de regina Elisabeta I. Aflata in centrul orasului si intinzandu-se pe patruzeci de acri, universitatea pastreaza inca parfumul de altadata prin piete pietruite, parcuri si gradini. Aici au invatat Oscar Wilde, Jonathan Swift si Samuel Beckett. Cartea din Kells, celebrul manuscris celtic din secolul al VIII-lea, este expusa in Colegiul Trinity. Alaturi de carti foarte vechi mai poate fi admirata si o harpa din secolul al XV-lea confectionata din lemn de stejar si salcie. Campusul universitar poate fi vizitat zilnic, accesul fiind liber. 

Castelul Dublin este centrul istoric al orasului Dublin. Castelul construit in secolul al XIII-lea ca o fortareata de aparare,  se afla in apropiere de  confluenta raului Liffey cu  afluentul sau Poddle, o pozitionare startegica. Latura de sud a castelului are cateva apartamente magnifice care sunt folosite pentru intalniri prezidentiale si evenimente de mare importanta nationala. Sunt disponibile tururi cu ghizi sau ghiduri audio in 14 limbi. Tariful de intrare pentru adulti este de 4.5 euro iar pentru copii de 2 euro. 

Catedrala Sf. Patrick este una dintre cele mai populare atractii din Dublin. Construita intre 1220 si 1260, catedrala este una dintre putinele cladiri ramase din orasul medieval din Dublin fiind cea mai mare din Irlanda. Jonathon Swift a fost diacon la Sf. Patrick intre anii 1713–1745, perioada in care a scris cartea “Aventurile lui Guliver”. Catedrala St Patricks detine si sase placi gravate celtice, care sunt vechi de peste o mie de ani precum si o colectie neobisnuita de obiecte din alama. In catedrala se oficiaza zilnic slujbe si activitati de cult.

Guinness Storehouse este unul dintre cele mai vizitate locuri din Dublin, unde turistii afla toate secretele fabricarii celei mai faimoase beri din Irlanda. Vizita incepe in atriumul de sticla, construit sub forma unei sticle de bere. Turul continua in fabrica unde se face berea si se termina in barul Gravity, care se afla la etajul superior al fabricii. Aici, poti savura o halba de bere neagra si admira panorama 360° asupra orasului. 

Temnita Kilmainham este cea mai mare inchisoare neocupata, oferind vizitatorilor o imagine dramatica dar realista a unor perioade tulburatoare din istoria irlandeza cand pedepse aspre sau executii sangeroase aveau loc aici. Liderii rebeliunile din 1798, 1803, 1848, 1867 si 1916 au fost inchisi in acest loc. Vizita include un tur cu ghid si o expozitie si este foarte solicitata in timpul lunilor de vara. 

♦ Restaurante & Night life 

Dublin este un oras unde iubitorii de cluburi si viata de noapte vor avea multiple optiuni pentru distractie. Fie ca alegi intre un club cu muzica jazz sau unul in care mixeaza DJ dintre cei mai cunoscuti, intotdeauna vei pleca binedispus. Ca in mai toate orasele din Europa, si in Dublin consumul de alcool si comercializarea acestuia catre persoanele sub 18 ani sunt interzise. Cluburile si barurile sunt deschise in cursul saptamanii pana la ora 23.00 iar in week-end pana la 24.00 si numai cateva pana la ora 2.00-2.30.
 
O experienta care trebuie neaparat incercata este o noapte petrecuta intr-un pub. Toti irlandezii au un pub preferat in care se intalnesc in mod traditional dar si rusii, coreenii sau imigrantii nigerienii au imprumutat de la localnici acest obicei al socializarii la un pahar de scotch sau whisky. In Dublin ai de unde alege pentru ca sunt peste o mie de astfel de locuri.
 
♦ Shopping
 
Centrul orasului concentreaza un numar mare de magazine. Avand in vedere ca zona nu este foarte intinsa, intr-o jumatate de zi de mers pe jos din magazin in magazin poti sa gasesti atat suveniruri cat si haine de buna calitate. Printre cele mai bune optiuni pentru shopping se numara: Cow's Lane Designer Mart, Brown Thomas sau Avoca Handweavers. Daca vrei sa faci cumparaturi la preturi mai mici poti cauta outlet-urile aflate mai departe de centru si vei avea suficiente optiuni.
 
♦ Hoteluri
 
Indiferent daca vrei sa stai in centru, intr-un hotel de lux, mai aproape de locurile istorice si principalele atractii turisitce sau intr-un hotel mai ieftin situat catre periferie, in Dublin ai de unde alege. Sunt peste 200 de hoteluri pentru toate bugetele si toate gusturile. Pentru rezervari on-line, poti sa folosesti motorul de cautare de mai sus si vei gasi oferta completa de hoteluri din Dublin, oferte speciale si reduceri. 
 
♦ Transport
 
Dublin este un oras compact, cu principalele atractii turistice destul de concentrate, astfel  ca este foarte usor de explorat pe jos. Daca doresti sa folosesti mijloacele de transport in comun iti va fi la fel de usor pentru ca orasul are un sistem public bine pus la punct, cu autobuze, tramvaie si metrou si cu panouri clare de informare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vrei sa inchiriezi o masina?