Home › Explore the world › Dubrovnik

DUBROVNIK

 

Dubrovnik este un uimitor oras fortificat, pe coasta Marii Adriatice, una dintre cele mai frumoase statiuni turistice, inscris in Patrimoniului Mondial UNESCO din 1979. Desi puternic afectat de evenimentele din timpul Razboiului de Independenta din 1991-1995, principalele obiective turistice au fost refacute in totalitate.

 

                   

 

Principalele puncte de atractie se concentreaza in centrul vechi, Old Town: Coloana lui Orlando ce infatiseaza un cavaler legendar care are in mana o sabie si un scut; Turnul Bell, turn cu clopot, inalt de 35 m, ce are in partea de sus statui din bronz care lovesc clopotul gigantic la fiecare ora; Sponza Palace, un palat gotic renascentist, una dintre putinele cladiri care s-a pastrat in forma de dinainte de cutremurul catastrofal 1667; Palatul Rectorului, o cladire construita in stil gotic cu elemente baroce, fosta resedinta a conducatorului (rectorului) Republicii Dubrovnik, stat independent pe Coasta Adriatica pana in 1808; Pile Gate este situata in vestul orasului si poate fi considerat un punct de plecare pentru o plimbare prin orasul vechi; Fort Lovrjenac, cu o inaltime de 37 m, de unde poti avea o priveliste minunata asupra orasului; Placa Stradun este strada principala a orasului Dubrovnik si este locul in care orasul vechi prinde viata, locul unde se desfasoara evenimentele majore din oras; Portul vechi  situat in partea de est a orasului, locul unde acosteaza unele vase de croaziera. 

Plimbarea pe zidurile din jurul orasului vechi, City Walls, ofera privelisti minunate. Dubrovnik este inconjurat de ziduri care au 2 km lungime si pentru care este renumit in intreaga lume. Exista 3 intrari pe zidurile orasului: pe la Stradun catre poarta Pile, pe la Fort Saint John si pe la poarta Custom Casa. In interiorul zidurilor se afla Fort Minceta si Fort St. Lukes, Fort Lawrence si Fort Revelin la Ploce. Intrarea principala este Pile Gates. Orele de vizitare sunt intre 8.00-19.00 iar taxa intrare este de 90 kn (12 euro) pentru adulti, de 30 kn (4 euro) pentru copii si studenti. 

Dintre cele mai importante biserici se remarca: Manastirea Franciscana construita in stil baroc; Catedrala Adormirea Maicii Domnului care se presupune ca a fost construita cu bani donati de catre Richard Inima de Leu, care a supravietuit naufragiului din timpul celei de-a treia cruciade; Biserica Sf. Ignatie situata aproape de limita de sud a orasului vechi; Manastirea Dominicana, un complex istoric si artistic extrem de valoros; Biserica Ortodoxa Sarba si Muzeul de Icoane. 

Turistii care ajung in Dubrovnik viziteaza, avand reduceri in baza cardului turistic, muzeele orasului: Muzeul Bukovac ce include lucrari de Vlaho Bukovac (1855-1922), unul dintre cei mai renumiti pictori croati moderni; Sinagoga si Muzeul Evreiesc, ce se presupune a fi a doua cea mai veche, inca in uz, sinagoga din Europa; Muzeul Maritim, unul dintre cele mai vizitate avand in vedere importanta navigatiei si a constructiilor navale la dezvoltarea Republicii Dubrovnik; Casa memoriala din Marin Drzic, unul dintre cei mai faimosi scriitori din Croatia; Muzeul Etnografic, cladire fascinanta, construita in 1590.  

Dubrovnik este o destinatie tot timpul anului dar este luat cu asalt vara pentru plajele sale. Lapad Beach din Peninsula Lapad e situata la aproximativ 3.5 km de orasul vechi si are in apropiere copaci unde va puteti relaxa la umbra, cafe-baruri si restaurante. Banje Beach se afla in apropierea orasului vechi, e o plaja cu pietris, unde va puteti distra jucand volei pe plaja, mini- fotbal sau polo pe apa. Daca vrei o plaja mai linistita, atunci ia feriboat-ul pana la Lokrum Island, aflata la numai 10 minute cu barca, costa in jur de  60 kn (8 euro) dus-intors. Aici poti inota coborand pe scari in mare sau poti sa-ti alegi un loc pe stanci in care vei putea sa te bucuri de liniste.