Home › Explore the world › Istanbul

ISTANBUL 

 

Istanbul este un oras incarcat de istorie dar in acelasi timp un oras foarte modern, un amestec de european si asiatic, un mix urban unic. Desi nu mai este capitala, este cel mai important centru de afaceri si cultural al tarii. Constantinopol a fost capitala Imperiului Bizantin pentru mai mult de o mie de ani si a devenit mai tarziu Istanbul, capitala a Imperiului Otoman, pentru aproape 500 de ani. Orasul pastreaza si astazi urme ale acelor perioade ce prilejuiesc turistului o calatorie in timp. Pe langa vizitele la Sultanahmet, in interiorul zidurilor orasului, printre moschei, muzee si Marele Bazar, e neaparat sa explorezi orasul ca un localnic si sa te bucuri de descoperirea unor locuri noi. Viziteaza piete locale, rasfata-te cu Turkish Delight autentic, mergi la piata Spice, fa o baie turceasca urmata de un masaj, fa o croaziera de-a lungul Bosforului.

 

                     

 

Palatul Topkapi e asezat pe un promontoriu ce ofera o panorama deosebita asupra stramtorii Bosfor si a fost peste 400 de ani resedinta imperiala pentru sultanii otomani. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Istanbul si este format dintr-un ansamblu de cladiri si curti interioare impresionante. In interior se afla  biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justitiei, pavilionul Sfintei Mantii (care adaposteste si ramasitele profetului Mahomed), pavilioane si gradini, grajduri si trezoreria, moschei si bai turcesti. 

Aya Sofya este un amestec remarcabil de crestinism si islam, o biserica cu minarete si o moschee cu imagini ale Fecioarei Maria. Cladirea este una dintre minunile arhitecturii mondiale, ce a servit ca si Patriarhie a Constantinopolului, apoi a fost transformata in moschee, astazi devenind muzeu. Prima biserica a fost construita aici de Imparatul Constantin cel Mare in 325 si au fost oficiate slujbe ortodoxe pana cand Sultanul Mahomed Cuceritorul a dat aordin ca Sfanta Sofia sa fie transformata in moschee. A servit ca si moschee timp de 482 de ani iar din 1935 a devenit muzeu la  initiativa reformatorului Mustafa Ataturk. 

Sultanahmet sau Moscheea Albastra, construita la inceputul secolului al XVII-lea, este singura moschee din Istanbul cu sase minarete. Numele este dat de cele peste 20 000 de panouri de gresie albastra folosite la constructia sa. Moscheea este impresionanta prin marime, putand adaposti peste 10 000 de persoane. 

Süleymaniye este o moschee imperiala, a doua ca marime dupa Moscheea Albastra  si contine mausoleul sultanului Süleyman si a sotiei acestuia, Roxelane. Maestrul arhitect Mimar Sina, cel care a construit multe moschei din Istanbul in anii 1500 este inmormantat langa moschee. Interiorul este grandios, cu marmura alba, lemn cu decoratiuni din fildes si sidef. 

Marele Bazar  se transforma la orele de varf intr-un adevarat furnicar. E o idee buna de a vizita bazarul dimineata, timp in care te poti bucura de o ceasca de cafea sau ceai la una din cafenelele din interior. Exista mii de tarabe, unde poti gasi aproape orice: covoare, panza, aur, ceramica pictata manual, broderii, piele, mirodenii, fructe uscate, rahat sau baclavale. Marele Bazar este una din cele mai vechi (1464) si cele mai mari (peste 60 de strazi, peste 4000 de magazine) piete acoperite din intreaga lume. In afara de magazine, buticuri si tarabe, in Marele Bazar se mai afla ateliere traditionale, banci, case de schimb valutar, doua bai turcesti, moschee si zeci de restaurante si cafenele. 

Sakip Sabanci Museum este un conac privat transformat intr-un muzeu, un loc unde poti admira lucrari ale artistilor turci, create intre 1850 si 1950. Exista, de asemenea, o colectie de caligrafie, piese de  mobilier clasic turcesc si o gradina foarte frumoasa. Muzeul este  situat pe un deal, cu vedere la stramtoarea Bosfor. 

Emirgan Park este unul dintre cele mai vechi si mai mari parcuri din Istanbul. Exista mai multe locuri de joaca pentru copii, trasee pentru drumetii si mese de picnic. In fiecare an in luna aprilie are loc un festival al lalelelor, perioada in care parcul este plin de lalelel inflorite.   

Eminonu Pier este inima orasului fortificat Constantinopol, un loc de o bogatie istorica incredibila. Spre deal se afla  Palatul Topkapi, Moscheea Albastra (Sultanahmet Camii) șsi Hagia Sophia (Aya Sofya). Acesta este un loc minunat pentru o plimbare pe malul marii si pentru a servi o masa cu preparate din peste la unul din multele restaurante din zona.  Eminonu Pier, centrul vechi din Istanbul, are o atmosfera turceasca veritabila.