Home › Explore the world › Lisabona

LISABONA 

 

Aseaza-te pe malul raului Tejo si savureaza aerul sarat al Atlanticului. Vei avea sentimentul ca te afli la marginea Europei. Si chiar acolo esti. Intr-un oras care a fost in totalitate reconstruit dupa cutremurul devastator din 1755, in urma caruia a ramas doar Manastirea Jeronimos din secolul al XVI-lea, cel mai mare monument al Lisabonei. Lisabona ofera un tablou unic de atractii culturale, restaurante, strazi laturalnice ireal de frumoase, muzica fado, tramvaie si multe spatii verzi. De pe dealuri si turnuri poti privi orasul brazdat de raul Tejo cu cele doua poduri spectaculoase: Ponte 25 de Abril si Ponte Vasco da Gama, cel mai lung pod din Europa (16 km). 

 

                     

 

Baixa si docurile formeaza o zona a Lisabonei, complet reconstruita dupa cutremur. Strada Rua Augusta, o strada de promenada, este marginita de cafenele, restaurante, magazine si banci, fiind inima comerciala a orasului. Docurile construite de-a lungul raului Tejo in aceasta zona, de catre importatorii de altadata de bunuri exotice din coloniile portugheze, au fost transformate in cluburi de noapte, restaurante sau magazine de designeri. 

Castelo de Sao Jorge este situat pe cea mai inalta dintre cele sapte coline pe care e asezata Lisabona. Originile castelului se intorc in timp pana la vizigotii din secolul al V-lea, si, patru secole mai tarziu, la maurii care l-au extins si consolidat. O vizita la castel iti ofera pe langa momente de istorie, cafenele, gradini cu pini umbrosi si privelisti marete.

La sud de castel, Miradouro de Santa Luiza supravegheaza inima Alfamei, cel mai vechi cartier al Lisabonei, construit de mauri in secolul al XI-lea, care pastreaza in mare parte atmosfera trecutului aristocratic. Zidurile exterioare ale bisericii care stau in fata acestei terase sunt impodobite cu panouri cu azuleos stridente care ilustreaza evenimente majore din istoria orasului.

Ridicandu-se la vest de Baixa, Chiado este un cartier de dimensiuni mai reduse dar se poate mandri cu teatre, un muzeu de arta, un muzeu arheologic remarcabil, precum si cu o multitudine de magazine, multe ditre acestea cu produse traditionale portugheze.

Bairro Alto este un caroiaj de strazi inguste cu spectacole de fado, cluburi de noapte si magazine mai mari sau mai mici. Are mai multe locuri de belvedere care ofera o priveliste deosebita asupra orasului.

Departe de centru orasului, spre vest, se afla districtul Belem, un loc care trebuie vizitat pentru monumentele extraordinare dar si pentru faptul ca aici se afla resedinta prezidentiala, Palacio de Belem. Alaturi de acestea, Manastirea Jeronimos si Torre de Belem sunt doua locuri uimitoare.

Construita de Regele Manuel I, Manastirea Jeronimos confirma puterea politica si expansionista a Portugaliei  din acea perioada, fiind  una din putinele cladiri care au supravietuit marelui cutremur din 1755. Stilul arhitectonic unic, detaliile sculpturale, precum si faptul ca aici se afla mormintele regale, ale  lui Vasco da Gama, Vaz Camoes sau Fernando Pessoa fac din acest loc unul cu adevarat special. Unicitatea si frumusetea constructiei sunt confirmate si de faptul ca manastirea este inscrisa in patrimoniul cultural UNESCO. 

Torre de Belem e fotografiat de toti turistii care vin la Lisabona, a fost construit in 1519 pentru a proteja orasul de piratii englezi si olandezi si este o capodopera arhitecturala gotica cu turnuri in stil maur si logii venetiene cu motive decorative.

In Belem exista si un magazin celebru cu produse de patiserie si panificatie, care dateaza din secolul al XIX-lea, cu tarte faimoase care se presupune ca sunt facute dupa o reteta secreta creata de calugari. Zidurile acoperite cu azulejos creaza un fundal plin de culoare pentru familiile care vin sa cumpere zilnic peste sapte mii de produse delicioase. 

Un alt punct de interes cultural al Lisabonei se afla in jurul Praca de Espanha, la nord de Baixa si se axeaza pe Muzeul Gulbenkian, faimos in toata lumea. Muzeul se afla intr-un parc mare, cu sculpturi si helestee, si expune o colectie vasta de peste sase mii de opere de arta, de la sculpturi mesopotamiene la picturi impresioniste franceze.

Marginind docurile Lisabonei, Parque das Nacoes este vitrina arhitecturala a capitalei construita pentru Expo ’98. Cladirile sale au fost transformate intr-o abundenta de atractii si ansambluri rezidentiale moderne.

Daca exista un singur element decorativ pe care nu il poti rata in Portugalia, acesta este reprezentat de azulejos. Sunt peste tot, de la interioarele bisericilor la scarile conacelor, restaurante, dormitoarele palatelor, fatadele cladirilor, terase si chiar in metroul din Lisabona. Maurii au introdus prima data tehnica producerii placilor in Portugalia.

Specific Portugaliei este si fado, gen muzical inspirat din ritmurile dansurilor sclavilor africani si cu o sonoritate distincta, usor de recunoscut. Deseori vei vedea un cantaret cu voce bruta acompaniat de doi chitaristi care canta o melodie melancolica, de dor si  tristete. Cea mai cunoscuta cantareata de fado a fost Amalia Rodriguez (1920 - 1999), extrem de populara si iubita de portughezi, a carei casa din secolul al- XVIII-lea, cu antichitati, portrete si costume este deschisa publicului.