Home › Explore the world › Londra 

 Londra - istorie si modernism

 
   
Londra este un oras ale carui obiective turistice sunt cunoscute de toata lumea. Cu toate acestea, poti descoperi la Londra o multitudine de locuri retrase si fascinante, cu adevarat extraordinare care merita toata atentia. Londra este un loc unde te poti plimba intreaga zi pe jos: prin City si la Catedrala St. Paul, de la Westminster si Parcul St. James la Palatul Buckingham si inapoi la Trafalgar Square, prin Soho si Covent Garden sau de la magazinele din Knightsbridge spre muzeele din Kesington si apoi in Hyde Park. 
   

 

♦ Atractii turistice

City este considerat inima financiara a Londrei, fiind un amalgam interesant de arhitectura georgiana si victoriana, precum si modernista. Catedrala St. Paul este imensa, cu un dom impunator, inconjurata de o gradina. In turnul nordic se afla “Marele Paul”, cel mai mare clopot din Anglia cantarind 17 tone. Catedrala, odinioara simbol al rezistentei in vreme de razboi, a fost construita intre 1675 si 1710 de catre Sir Christopher Wren, care a condus reconstructia Londrei dupa Marele Incendiu din 1666, aceasta catedrala baroca fiind capodopera sa.

Westminster este inima Londrei turistice dar si centrul administrativ si  politic al tarii. In aceasta zona, pe malul vestic al Tamisei se afla Parlamentul si Big Ben, Westminster Abbey si Palatul Buckingham, Trafalgar Square si National Gallery.

Westminster Abbey este cea mai mare catedrala gotica din Londra, extrem de frumoasa, locul unde au fost oficiate 38 de incoronari, prima fiind cea a lui William Cuceritorul in 1066. Detine comori de arta medievala si design elaborat din secolul al XIX-lea.

Palatul Buckingham este resedinta oficiala din Londra a Casei Regale. Din cele 661 de camere, 19 sunt deschise publicului in timpul verii. Una din principalele atractii este Schimbarea Garzilor Regale (11.30 a.m zilnic din aprilie pana la inceputul lui iulie si din doua in doua zile din iulie pana in martie) cand gardienii imbracati in uniforme rosii si caciuli negre sunt urmariti cu interes de turistii adunati in fata palatului.

National Gallery este principala galerie de arta din Londra, cu o colectie impresionanta ce aduna lucrari incepand cu 1260, dispuse cronologic pe patru aripi principale, ceea ce faciliteaza vizitarea. Pentru a folosi la maxim timpul, se recomanda studierea planului galeriei si a catalogului acesteia astfel incat sa poti selecta in jur de 30-40 de lucrari pe care sa-ti doresti cu adevarat sa le vezi, pentru ca oricum vei face si alte opriri neplanificate la opere care cu siguranta iti vor atrage atentia.

British Museum este unul din cele mai mari muzee din lume si a fost fondat in 1753, cand guvernul britanic a platit 20 000 lire sterline la moartea lui Sir Hans Sloane, medicul Casei regale, pentru nationalizarea celor 79 000 de opere de arta aflate in posesia sa. Muzeul a cunoscut o crestere continua, in prezent detinand sapte milioane de obiecte din toate colturile lumii.

Districtul Knightsbridge este cu siguranta pe primul loc cand vine vorba de cumparaturi de top. De la statia de metrou Knightsbridge, Sloane Street se intinde spre sud, avand de o parte si de alta magazine de moda cu firme precum Cartier, Armani, Chanel. Dintre toate, Harrod’s este stapanul suprem al stilului, elegantei, opulentei si spiritului mercantil. Sali de marmura, sculpturi, exponate de arta si artizanat pe coloane si pereti, interioare decorate cu gresie si faianta in stil georgian, lemn si tapiterii exclusiviste. Alt magazin este Harvey Nichols care comercializeaza parfumuri si accesorii, matasuri sau brocarturi de lux.

Palatul Kensington este cunoscut in toata lumea ca fiind casa londoneza a cuplului regal Charles si Diana, Printul si Printesa de Wales, pana la divortul din 1991 iar dupa aceea ca resedinta a Dianei. Palatul a devenit un fel de altar dupa moartea printesei in 1977, la portile acestuia putand fi vazute deseori flori aduse drept omagiu.

Turnul Londrei este un simbol al judecatii nemiloase, al incarcerarii, torturii si executiilor. Turnul Londrei si-a primit denumirea de la cel mai inalt turn al sau, de 30 m, numit White Tower, construit in 1907 din piatra si vopsit apoi in alb in 1241. 

♦ Restaurante & Night life 

Londra ocupa un loc important in topul oraselor cu o viata de noapte vibranta. Cluburi ca  Ministry of Sound, Fabric si Heaven sunt cunoscute in toata Europa. Pentru cei care prefera o experienta mai intima, oferta este de asemenea generoasa: cluburi, pub-uri, cafenele si baruri dintre cele mai diverse. 

Londra este una dintre marile capitale culinare ale lumii. Fie ca vrei sa servesti micul dejun, pranzul sau cina, la Londra ai o multitudine de variante, de la restaurante de lux pana la fast-food-uri. Aici poti experimenta toate tipurile de preparate, de la cele englezesti pana la cele italiene sau indiene. Londra e un oras in care oamenii, fie ei turisti sau localnici, servesc masa in oras. In prezent, a castigat foarte mult teren "gastro-pub-ul", unde bucatari tineri gatesc preparate de top la preturi rezonabile. Inainte sau dupa o piesa de teatru sau un spectacol londonezii si nu numai, servesc masa in restaurante din Soho, Covent Garden, Strand, Piccadilly Circus sau Leicester Square. Majoritatea restaurantelor, indiferent de meniu, de preturi sau locatie prefera sau necesita o rezervare. Cu siguranta veti obtine o masa mai buna daca va rezervati in avans. 

♦ Shopping 

Londra este un oras excentric daca ne referim la partea de cumparaturi. Aici gasesti magazine mici si centre comerciale foarte mari, magazine de lux si magazine economy, lanturi de magazine si boutique-uri. In Londra exista in prezent o tendinta spre magazinele de tip boutique, cu produse din ce in ce mai personalizate, cu relatii mai stranse cu clientul si cu elemente de nisa sau unicat. 

♦ Hoteluri 

In Londra, piata hoteliera este una extrem de dinamica, in care continuu se construiesc sau se renoveaza hoteluri. Londra are camere in hoteluri dintre cele mai scumpe din lume dar si camere ieftine pentru tineri care vor sa descopere orasul fara sa stea in conditii de lux. Pentru rezervari on-line, poti sa folosesti motorul de cautare de mai sus si vei gasi oferta completa de hoteluri din Londra, oferte speciale si reduceri.  

♦ Transport 

Londra are una dintre cele mai mari retele de transport urban din lume, care acopera cele 32 de cartiere ale orasului. Faimoasele autobuze rosii din Londra sunt un mod rapid, comod si ieftin de a calatori, cu o multime de oportunitati de vizitare a obiectivelor turistice. Reteaua de metrou din Londra sau "Tube" este o modalitate foarte buna de a calatori, fiind parte integranta a vietii londonezilor dar folosit foarte frecvent si de turisti. Pentru a scapa de trafic si pentru a vedea Londra de pe apa, puteti circula pe Thamisa cu autobuzele fluviale, populare atat printre navetisti cat si printre vizitatori. Experienta vacantei la Londra nu poate fi completa fara o plimbare cu un taxi negru.

 

 

 

 

 

 

 

 Vrei sa inchiriezi o masina?