Home › Explore the world › Paris

PARIS

 

Parisul este un oras viu, care vibreaza. Cladiri noi, sculptura si pictura moderna stau alaturi de marturii ale trecutului medieval, renascentist sau clasic. Cu zeci de muzee si galerii de arta, cu parcuri, cu mii de magazine, cafenele si restaurante, turistul care ajunge in Paris e ocupat tot timpul.

 

                     

 

Cea mai veche parte a orasului este Ile-de-la-Cite, o insula pe Sena, cu o lungime un pic mai mare de un km. Aici, pe un banc de nisip, s-a construit in secolul al III-lea i. Hr. o cetate fortificata. Ile-de-la-Cite a fost resedinta regilor Frantei din secolul al X-lea pana in secolul al XIV-lea. Catedrala Notre-Dame este capodopera arhitecturii gotice din Paris. In 1804 aici a fost incoronat Napoleon, apoi aparitia in 1831 a romanului lui Victor Hugo, “Notre-Dame de Paris” a impulsionat planurile de restaurare, astfel incat astazi poate fi admirata in toata splendoarea, cu portaluri impunatoare, turnuri si bolte, statui si picturi, vase din aur si argint, racle pentru mostele sfintilor. Catedrala are trei rozase magnifice, a caror sticla s-a pastrat aproape integral din Evul Mediu si o orga impresionanta, cea mai mare din Franta. 

Rive Gauche este o zona plina de viata de la sud de Sena, ce se intinde de la Jardins des Plantes pana la Camp de Mars si cuprinde stradute inguste din Saint-Germain, Quartier Latin, Palais de Luxembourg dar si Musee d’Orsay si Assemblee Nationale.

Musee de Cluny a fost construit pentru a-i gazdui pe calugarii benedictini din Burgundia la sfarsitul secolului al XV-lea. Cladirea, una din cele mai elocvente exemple de artitectura gotica apartinand unei persoane private, Alexandre de Sommerard, adaposteste colectii de arta si mestesuguri medievale. La parter se afla ruinele bailor romane din secolul al II-lea iar la primul etaj poate fi admirata capela cu un evantai de bolte si cu colectii impresionante de piese de aur, bijuterii, coroane votive si tapiterii alegorice.

Musee d’Orsay a fost deschis in 1986 si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai impresionante din Europa si prin cladirea neconventionala in care se afla, transformata dintr-un hotel si o gara. Colectiile acopera perioada cuprinsa intre 1848 si 1914, o perioada interesanta si dinamica in arta mondiala, dominata categoric de arta franceza. Toate numele mari se gasesc aici: Delacroix, Millet, Courbet, Monet, Pissarro, Manet, Renoir, Cezanne, Degas, Gauguin, Rodin. 

Tour Eiffel este simbolul orasului, construit in 1889 pentru a sarbatori centenarul Revolutiei. Panaorama de pe platforma din varf iti taie respiratia. Intr-o zi senina se poate vedea pana la 72 km distanta tur de orizont. Noaptea turnul este luminat 10 minute la fiecare ora, oferind un spectacol de lumini potrivit cu imaginea de oras romantic a Parisului. 

Rive Droite este zona situata la nord de Sena si cuprinde gradini elegante, bulevarde largi, muzee, galerii de arta, magazine.

Champs-Elysees a evoluat de la un drum nepavat si plin de balti la una dintre cele mai renumite bulevarde ale lumii. Maria de Medici a inceput refacerea acestei strazi in 1616 iar apoi, cand a fost incadrata de copaci si a fost construit Arcul de Trimf, privelistea a devenit deosebit de frumoasa iar Champs-Elysees un loc elegant de promenada.

Arcul de Triumf este un reper important al Parisului, comandat de Napoleon in semn de recunostinta pentru armata sa. In 1920, Soldatul Necunoscut a fost inmormantat sub Arcul de Triumf iar zilnic la ora 6.30 dimineata se aprinde o flacara comemorativa.

Muzeul Louvre a fost la inceputuri, in timpul lui Francisc I, palatul in care regele si-a expus picturile si sculpturile sale achizitionte in timpul calatoriilor in Italia. Foarte cultivat, Francisc I a incurajat artisti ca Leonardo da Vinci si Benvenuto Cellini ale caror lucrari faceau parte din colectiile sale. Regii care au urmat au achizitionat noi opere de arta si Luvru a devenit in cele din urma unul dintre cele mai mari muzee ale lumii. Avand peste 30 000 de exponate, primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa ai idee despre ce anume ti-ar placea sa vezi, apoi, ajutandu-te de planul etajelor si de ghiduri, sa alegi sectorele de vizitat: Orientul Antic, Egiptul Antic, Etruscii, Grecia si Roma Antica, Obiecte de Arta, Sculpturi, Picturi sau Afise si Desene.

Muzeul Picasso este gazduit de o vila extraordinara din secolul al XVII-lea si cuprinde cea mai mare colectie de tablouri ale lui Picasso din lume. Picturi, colaje, sculpturi, desene si vase de ceramica insotite de scrisori, fotografii dar si colectia lui Picasso de arta contemporana, printre care lucrari de Cezanne si Matisse  pot fi admirate de iubitorii artei.

Turistii care ajung in Montmartre se pot plimba pe strazi si prin piete care au pastrat acea atmosfera de satuc, locul fiind punctul central al vietii boeme, traita cu intensitate si pasiune de pictori si poeti. De asemenea, pot vizita abatia benedictina St. Pierre de Montmartre,  una din cele mai vechi biserici din Paris.

La Defense este un cartier modern din vestul Parisului, al carui punct central este Grande Arche. Alaturi se afla Dome IMAX, care detine unul dintre cele mai mari ecrane cinematografice din lume.