Home › Explore the world › Praga

Praga - "cetatea de pe Vltava" 

 

   
Praga este un oras unic, cu un centru istoric extreme de bine conservat ce se intinde pe o suprafata de 866 ha si care este inclus in patrimonial cultural mondial  UNESCO inca din 1992. Este o combinatie de alei intortocheate, monumente si constructii in stiluri arhitecturale diverse: romanic, gotic, baroc, renascentist, art nouveau, classic, cubist. Praga atrage anual milioane de turisti, atat prin bogatia istorica si arhitectonica cat si prin celebrele berarii sau expozitii ale unor artisti renumiti.
   

 

♦ Atractii turistice 

Castelul din Praga este cel mai mare castel medieval din Europa. Datand din secolul al IX-lea, castelul impreuna cu catedrala pe care o inconjoara, Catedrala Sf. Vitus, poarta marca arhitecturala a fiecarei epoci pe care a traversat-o. Aceasta incinta fortificata a fost resedinta regilor Boemiei in Evul Mediu iar in prezent este sediul presedintiei Republicii Cehe. Ansamblul castelului este alcatuit din ziduri de incinta, curti interioare, turnuri, palate, basilici, gradini. Un tur scurt al complexului include: Catedrala Sf. Vitus (necropola regala si imperiala), Vechiul Palat Regal, Expozitia permanenta „Povestea Castelului Praga”, Bazilica Sfantului George, Manastirea Sf. George, Galeria Nationala, Straduta de Aur cu Turnul Daliborka, Galeria de Pictura a Castelului Praga, Turnul Pudrei, Palatul Rosenberg. Biletele de intrare sunt valabile doua zile consecutive, asa ca vei avea timp sa explorezi pe indelete acest complex medieval impresionant. 

Charles Bridge este un pod construit in 1357 sub domnia lui Charles IV si singurul care a facut legatura intre cele doua maluri ale Vltavei pana in secolul al XIX-lea. Starjuit de statui in stil baroc, podul este in lunile de vara plin de turisti care fac fotografii, asa ca daca vrei sa te bucuri de frumusetea acestuia in liniste, trebuie sa vii dimineata foarte devreme. Fiecare capat al podului este strajuit de trunuri gotice si sunt accesibile publicului, oferind o panorama impresionanta asupra orasului. 

Ceasul astronomic se afla pe zidul sudic al Primariei in Piata din Centrul Vechi al orasului. Ceasul atrage turistii prin spectacolul pe care il fac figurinele animate la fiecare ora exacta. Ceasul a fost construit in secolul al XV-lea si prezinta in partea superioara patru figurine alegorice (reprezentand vanitatea, zgarcenia, invidia si moartea) iar pe cadranul astronomic prezinta cercul zodiacal, soarele si luna. Intre orele 9 si 23 statuile apostolilor fac o procesiune fermecatoare. Este un simbol al orasului, care apare in fotografiile tuturor turistilor. Impreuna cu cladirea Primariei, care dateaza din 1338 si care a fost principalul centru administrativ inca din Evul Mediu, reprezinta o importanta atractie turistica a orasului. Din Turnul Primariei, turistii pot avea o imagine spectaculoasa asupra orasului.

The Powder Tower (Turnul pulberii) este una dintre portile orginale  de intrare in Centrul Vechi, folosita in secolul al XVII-lea pentru a depozita praful de pusca, de unde ii vine si numele. Constructie in stil baroc, cu sculpturi si statui renovate in secolul al XIX-lea, turnul reprezenta punctul de plecare in procesiunile de incoronare ale imparatilor Boemiei. 

Josefov, Cartierul Evreiesc din Praga este cea mai veche si cea mai complexa asezarea a evreilor din Europa, ce cuprinde cladiri si monumente, sase sinagogi, Primaria evreiasca si Cimitrul evreiesc, datand din secolul al XV-lea. Sinagoga Old-New este cea mai veche sinagoga pastrata in Europa Centrala, construita in secolul al XIII-lea, bogat ornamentata in piatra si cu mobilier si candelabre originale in interior. In prezent este o sinagoga activa, ce serveste comunitatea de evrei din Praga. 

♦ Restaurante & Night life 

Exista o varietate de restaurante la Praga, de la cele traditionale la cele frantuzesti, italiene sau chinezesti. Daca vrei sa servesti masa intr-un restaurant traditional trebuie sa uiti de dieta pentru ca preparatele cehesti sunt savuroase si contin carne de porc, galuste cu multe calorii, varza, ciuperci, afumaturi. Nu rata la Praga jambonul afumat cu hrean si muraturi. 

Ca in majoritatea capitalelor europene, viata de noapte este una extrem de efervescenta, cu baruri si cluburi pline de tineri ce aleg sa-si petreaca noaptea distrandu-se cu prietenii. Cele mai apreciate sunt: Duplex (care dispune si de un restaurant cu terasa de unde poti vedea orasul noaptea dar si de o cafenea linistita), Sasazu, Mecca, Karlovy Lazne sau La Fabrique. 

♦ Shopping 

Turistul care ajunge la Praga are o multitudine de optiuni pentru shopping: mall-uri (Palladium, Nový Smíchov), centre comerciale (Fashion Outlet Arena), magazine de sticlarie si portelanuri (Moser) sau magazine de bijuterii (Granát Turnov). Din Praga poti cumpara obiecte din sticla sau cristal de Boemia, decorate manual, bijuterii cu rubine cehesti  de culoarea granatului (rosu inchis), papusi si marionete sculptate manual din lemn, antichitati si obiecte de arta, lichioruri de fructe. 

♦ Hoteluri 

Praga este un oras in care turistii vin tot timpul anului, atat in lunile de vara cat si de Paste, Craciun sau Anul Nou. Asa ca daca vrei sa gasesti un hotel pe gustul tau, fa-ti rezervare din timp. Praga are de oferit atat hoteluri de lux cu facilitati deosebite, hoteluri in cladiri cu o arhitectura impresionanta cat si hoteluri low-budget, daca vrei doar sa te odihnesti dupa o zi de umblat pe strazile pietruite din labirintul orasului. Pentru rezervari on-line, poti sa folosesti motorul de cautare de mai sus si vei gasi oferta completa de hoteluri din Praga, oferte speciale si reduceri.  

♦Transport

Praga nu este un oras foarte mare, asa ca in orice zona ar fi hotelul tau, vei ajunge relativ rapid in centru. Poti folosi metroul care este cel mai rapid mijloc de transport prin oras, tramvaiul-mai incet dar iti ofera o imagine mai completa asupra orasului sau autobuzul-dar traseele acestora acopera in special zona mai periferica a orasului. In Centrul Vechi, mergi pe jos pentru a descoperi pas cu pas frumusetea unui oras cu aer medieval, parte dintr-o poveste.

 

 

 

 

 

 

 

 Vrei sa inchiriezi o masina?