Home › Explore the world › Roma

ROMA 

 

Roma este orasul papilor, al imparatilor, al romantismului, al zilelor insorite si al pietelor cu fantani; un oras plin de muzee, galerii, biserici si monumente glorioase ale unui imperiu care a rezistat aproape o mie de ani. Roma este un oras unic, care nu seamana cu niciun alt oras din lume. In nicio alta parte un vei gasi atatea bogatii arhitectonice, artistice si istorice ca aici. Pentru a vizita doar obiectivele turistice marcate ai nevoie de cateva zile iar daca vrei sa descoperi orasul pas cu pas rezerva-ti o vacanta mai lunga, de preferat primavara sau toamna pentru ca vara orasul este extrem de aglomerat.

 

                     

 

Daca ajungi la Roma, evita sa te repezi de la bun inceput catre marile obiective turistice. Ia-ti un ragaz si destinde-te cu o cafea sau cu o plimbare prin piatete-Piata Navona si Campo de Fiori-sunt alegeri foarte bune. Aminteste-ti ca a te bucura de un oras nu inseamna sa bifezi cat mai multe monumente, asa ca ofera-ti timp de hoinareala prin aceste zone sau prin altele, precum Trastevere si Ghetto, doua dintre cartierele vechi ce merita vazute. Cand esti pregatit pentru vizitat obiective, o harta buna si un minim simt al orientarii te vor duce catre locul dorit pentru ca in centrul vechi nu este greu sa te orientezi.

Poti incepe cu Piata Venetia, mereu aglomerata, dominata de monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, un sanctuar al unificarii Italiei, pe care localnicii il numesc “tortul de nunta”, datorita formei si parapetului de marmura alba. Pentru construirea acestuia s-au demolat cladiri medievale si s-au modificat contururile dealului Campidoglio (al Capitoliului), inima vechii Rome. 

Poti continua cu Campidoglio. Principalul punct de atractie este Piazza de Campidoglio, realizata in secolul al XVII-lea dupa un proiect original al lui Michelangelo. In palatele de pe fiecare parte sunt muzee ce comunica intre ele.

Fori Imperiale este numele dat celor cinci forumuri construite de Iulius Cezar si succesorii sai, dupa ce forumul roman original a devenit prea incarcat pentru a se mai putea construi ceva in incinta acestuia. Dintre cele cinci forumuri (ale imparatilor Cezar, Augustus, Nerva, Vespasian, Traian), Foro di Traiani este cel mai extravagant. Acesta este dominat de Columna, monument ridicat pentru a sarbatori victoria asupra dacilor. In marmura de Carrara, pe o friza in forma de spirala, sunt sculptate episoade din campaniile de lupta ale lui Traian ce cuprind peste 2500 de personaje umane. 

Forumul roman a fost timp de aproape o mie de ani inima Romei antice si creierul unui imens imperiu. In prezent tot ce a ramas din grandoarea si maretia acelei epoci sunt ruinele care fac din acest loc cel mai important sit arheologic din Europa. 

Colosseumul este cea mai mare constructie romana care a supravietuit istoriei pana astazi. Aspectul sau maiestuos nu a fost diminuat de trecerea timpului. Si in prezent, privindu-l, poti sa-ti inchipui luptele gladiatorilor si strigatele multimii. Dupa o perioada de glorie, cu participarea la intreceri a insusi imparatilor, Colosseumul a intrat intr-o perioada de decadere si declin, astfel ca, doua treimi din monument au disparut de-a lungul timpului. Cert este ca acesta a reprezentat un model pentru constructia multor amfiteatre romane si stadioane moderne.

San Pietro in Vincoli este o biserica al carei scop a fost acela de a adaposti lanturile cu care a fost incatusat Sf. Apostol Petru la Roma. In biserica se afla statuia lui Moise, monumental sculptata de Michelangelo, una din capodopere sale si una dintre putinele terminate vreodata.

San Clemente este un loc unde trei perioade istorice se suprapun. Prima perioada e reprezentata de biserica medievala, sub aceasta se afla un laca smai vechi construit in anul 392 iar dedesubtul acesteia se intind ruinele unui templu dedicat unuia dintre cele mai importante culte precrestine, un templu mitraic.

San Giovani in Laterano a fost construita in jurul anului 314 de catre Constantin, primul imparat crestin si a fost martora multor evenimente istorice: Carol cel Mare a fost botezat aici in 774, papii au fost incoronati la acest altar pana in secolul al XIX-lea si tot aici, prin semnarea Tratatului de la Lateran, in 1929, Mussolini si papalitatea au oficializat relatia dintre stat si biserica.

Santa Maria Maggiore este una dintre cele patru mari bazilici patriarhale ale Romei, alaturi de Bazilica Sfantul Petru, Bazilica San Giovanni si Bazilica Paolo fuori le Mura. Construita in anul 420 avea menirea de a implini un semn trimis de Dumnezeu, o ninsoare cazuta in miezul verii care a trasat perimetrul in care avea sa fie ridicata viitoarea biserica. Aceasta este una dintre cele mai frumoase bazilici ale crestinismului timpuriu si cea mai mare din bisericile inchinate Madonei.

Piazza Navona este un loc care atrage ziua si noaptea sute de vizitatori, cu doua fantani superbe, creatia lui Bernini: Fontana del Moro si Fontana dei Quatro Fiumi. 

Campo de Fiori este locul unde se tin targuri in fiecare zi, mai putin duminica. Piata e plina de fructe, peste, flori si legume. Nu are o biserica, lucru rar in Roma ci o statuie a lui Giordano Bruno, umanist si filozof, condamnat pentru erezie si ars pe rug in aceasta piata in anul 1600. 

Palazzo Doria Pamphilj este o constructie cu o mie de incaperi care inca apartine descendentilor Pamphilj, una dintre cele mai proeminente familii de patricieni medievali. O parte din palat este rezervata colectiei particulare de arta a familiei, care, alaturi de cea a Vaticanului si Galeria Borghese, este una din cele mai rafinate din oras.

Panteonul a fost construit de imparatul Hadrian, dupa planuri proprii, in anul 128 si se afla intr-o stare de conservare miraculoasa. Astazi constructia este biserica si atat exteriorul cat si interiorul arata exact asa cum erau in secolul al II-lea. Cupola este o capodopera a ingineriei romane. Ocullus, ochiul cupolei, etse un element chei care are atat scop practic, ajutand la iluminarea interioara, cat si spiritual, permitand celor aflati in templu o contemplare directa a cerurilor.

Santa Maria sopra Minerva este unica in Roma prin stilul pur gotic si statuia elefantului lui Bernini. Actuala biserica a fost construita deasupra unui templu roman inchinat Minervei. 

Fontana di Trevi este un loc incantator, in care stradute pietruite si inguste se deschid brusc, dezvaluind fontana, asezata de-a lungul unui perete intreg al lui Palazzo Poli. In centrul fantanii se afla o statuie a lui Neptun, flancata de tritoni calare.

Piazza di Spagna si-a luat numele de la Palazzo Spagna, resedinta ambasadorului spaniol la Sfantul Scaun. Piata este in prezent un cunoscut loc de intalnire, cu hoteluri, ateliere de artisti, cafenele si o multime de magazine, fiind cea mai importanta zona de shopping din Roma.

Villa Borghese are spatii deschise si alei umbroase si doua dintre cele mai importante muzee: Galleria Borghese si Villa Giulia. Parcul, extrem de frumos, a fost construit pentru familia Borghese si constituie locul ideal pentru plimbari printre lacuri, fantani, peluze. Galleria Borghese adaposteste picturi si sculpturi nepretuite, printre cele mai cunoscute fiind o statuie erotica a Paolinei Borghese, sora lui Napoleon. Villa Giulia a fost construita ca un palat de recreere pentru Papa Iulius al III-lea, pasionat colectionar de sculptura. Astazi, vila adaposteste piese apartinand culturii etrusce, fiind considerata cel mai mare muzeu de arta si artefacte etrusce din lume.

Basilica di San Pietro este o biserica imensa, putand incapea simultan 60000 oameni. Are un dom uluitor proiectat de Michelangelo, care ofera o priveliste care iti taie respiratia asupra Cetatii Eterne. Biserica isi datoreaza legitimitatea spirituala apostolului Petru despre care se crede ca a fost inmormantat in Gradinile Imperiale, nu departe de Biserica. Odata intrat in Biserica, primul lucru care te impresioneaza este marimea impresionanta, apoi marmura si decoratiunile baroce si nu in ultimul rand, statuia lui Michelangelo, “Pieta” realizata in 1499 si statuia din bronz a Sf. Petru atribuita lui Alforno di Cambio. 

Muzeele Vaticanului, poate ca nu au mii de exponate, dar nici un alt muzeu nu ofera incaperi intregi pictate de Rafael si frescele de pe tavanul Capelei Sixtine. Expozitiile sunt raspandite in sute de incaperi iar ca sa le vizitezi pe toate trebuie sa parcurgi in jur de 8 km. Stanze di Rafael( Camerele lui Rafael)reprezinta una din capodoperele supreme ale artei vest europene. Cea mai faimoasa capodopera a artei, Capela Sixtina, a prins viata sub forma unei capele construita in 1473. Celebrul tavan pictat de Michelangelo cuprinde noua scene principale si peste 300 de personaje.