Home › Explore the world › Singapore

Singapore - "Orasul Leilor"

 

   
Singapore este un stat-oras insular, cea mai mica tara din Asia de Sud-Est. Numele Singapore a derivat din cuvintele limbii Malay, singa (leu) si pura (oras), folclorul povestind despre un print din secolul  al XIV-lea, care s-a adapostit pe insula dupa o furtuna, redenumind-o "Orasul Leilor" dupa ce a zarit aici un leu infricosator. Simbolul leului este prezent peste tot in oras. Singapore este un oras cosmopolit, cu cladiri inalte si gradini, cu oameni de culturi si credinte diverse. Desi este mic, orasul ofera numeroase oportunitati de petrecere a timpului liber, devenind in ultimii ani o destinatie turistica extrem de apreciata.
   
  

♦ Atractii turistice

Singapore are multe de oferit turistilor: plaje si resorturi turistice, varietate culturala, natura, parcuri si gradini, muzee, zgarie-nori si mall-uri.

Centrul istoric

Cand Sir Satmford Raffles, fondatorul orasului modern,  a ajuns prima data in Singapore a gasit aici un sat mic de pescari, o padure de mangrove si un mic port. De-a lungul anilor, Raffles a ajutat la dezvoltarea acestui oras, planurile sale fiind inca evidente in centrul vechi. Punctul central a fost Padang, un teren de sport si ceremonii, in jurul caruia s-au construit cladiri cu influente britanice. Cea mai veche parte a orasului este Fort Canning Park, dealul unde chiar Raffles si-a construit o casa. 

Chinatown

Aceasta zona a fost infiintata de marinarii si negustorii chinezi care s-au asezat pe malul vestic al raului Singapore si au construit locuinte, magazine, temple. Activitatile predominante sunt cele legate e comert, in prezent zona fiind plina de magazine si buticuri, restaurante chinezesti, piete cu produse traditionale. Chinatown a intrat intr-un program de restaurare si conservare a cladirilor si strazilor, dar acest program nu a adus in zona si mestesugarii de altadata (caligrafi vechi, cizmari). 

Little India 

Little India nu s-a dezvoltat ca o comunitate planificata de catre autoritatile coloniale, cum ar fi Kampong Glam sau Chinatown, dar a luat fiinta datorita imigrantilor din India care au fost atrasi de comertul din Singapore. Duminica, singura zi libera pentru cei mai multi muncitori indieni, zona devine plina de viata si extrem de aglomerata. Little India este locul unde poti vedea temple hinduse cu statui viu colorate de zei si zeite.

Arab Street / Kampong Glam 

Kampong Glam este inima comunitatii musulmane din Singapore. Din aceasta zona poti cumpara textile si obiecte de artizanat specific arabesti. Aici se afla moschei cu minaret (turn ingust din care se suna chemarea la rugaciune) si mihrab (o nisa in sala principala, indreptata spre Mecca si in fata careia se roaga imamul). Moscheile din Singapore sunt un amestec minunat de influente musulmane din intreaga lume. Marea Moschee Sultan este construita in stilul maur, cu influente arabe, Moscheea Fatimah are influente chinezesti iar Moscheea Jamae si Moscheea Nagore Durgha Altar au influente arhitecturale indiene.

Orchard Road

Dupa ce britanicii bogati au venit sa construiasca pe locul livezilor si plantatiilor casele lor, Orchard Road s-a transformat intr-o zona de lux. Asa a ramas pana azi cand aici gasesti hoteluri de lux, magazine elegante, locuinte cochete. 

Sentosa

Este o insula in sudul orasului, transformata in statiune turistica ce impresioneaza turistii prin parcul tematic Universal Studios Singapore cu atractii turistice inedite, Maritime Experiential Museum, ce surprinde momente din istoria maritima a insulei, Marine Life Park, un oceanarium imens, Festive Walk cu restaurante, hoteluri, mall-uri, casino. Sentosa ofera, pe langa plaja si baie in ocean, atat de multe atractii si activitati ca oricine ajunge aici nu se va plictisi. 

Marina Bay Sands

Este un hotel de lux, cu facilitati deosebite, cunoscut mai ales datorita piscinei situata la etajul 57 ce ofera o panorama impresionanta asupra orasului. Pe langa Infinity Pool, complexul hotelier dispune de peste 300 de magazine si restaurante, cafenele, spatii de expozitie.

♦ Reastaurante & Night life 

Singapore ofera o mare varietate de restaurante, de la bucataria chinezeasca, japoneza, indiana pana la bucataria frantuzeasca, italiana, amaericana. Intr-un restaurant obisnuit, o persoana cheltuie pentru o masa in jur de 25 de dolari in timp ce intr-un restaurant de 5 stele, poate cheltui pe delicatese in jur de 300 de dolari. Fiind un oras maritim, fructele de mare si pestele reprezinta o mancare comuna.

Viata de noapte in Singapore se concentreaza in Riverside (Boat, Clarke si Robertson) si Sentosa. Vineri este cea mai animata noapte din saptamana. Baruri, cluburi karaoke, cluburi cu muzica house, cluburi pentru persoane cu alte orientari sexuale sunt pline in serile de peste week-end. In restul saptamanii raman deschise in special barurile care servesc bauturi alcoolice la preturi foarte mari.

♦ Shopping

Singapore este un paradis pentru shopping, caracterizat printr-o abundenta de mall-uri, galerii comerciale, magazine de designer, magazine cu produse traditionale si comert stradal. Preturile sunt in general competitive, unele produse fiind chiar ieftine. Pentru a incuraja shopping-ul, multe din magazinele de pe Orchard Road ofera “late night shopping” avand program pana la miezul noptii. Din Singapore, poti cumpara  antichitati, electronice, ceasuri, haine (peste tot sunt tailor-shop, unde iti poti comanda haine potrivit masurilor si gusturilor tale), statuiete rustice, ceramica pictata cu dragoni, ceai, textile cu imprimeuri viu colorate. Principalele zone de shopping sunt Orhcard Road, Chinatown, Little India.  

♦ Hoteluri 

Cazarea in Singapore este  scumpa. Hotelurile de lux si cele cu facilitate deosebite sunt unele din cele mai costisitoare din lume. Hotelurile de pe Orchard Road si de pe Riverside sunt hoteluri cu grad de ocupare foarte mare tot timpul anului. Simbolul orasului ramane Raffles Hotel, in stil colonial, un model de eleganta si confort. Un alt hotel celebru este Marina Bay Sands, a carui piscina situata la etajul 57 ofera o panorama ametitoare asupra orasului. Hotelurile low-budget si hostelurile sunt destul de acccesibile dar sunt situate in general in Little India, Chinatown, Bugis, Clarke Quay sau East Coast  si au camere mici si facilitati de baza (baie si televizor).  Pentru rezervari on-line, poti sa folosesti motorul de cautare de mai sus si vei gasi oferta completa de hoteluri din  Singapore, oferte speciale si reduceri. 

♦ Transport 

Singapore este un nod de transport in Asia, fiind situat strategic pe rute principale maritime și aviatice. Istoria sa este legata puternic de portul sau maritim, unul din cele mai mari din lume iar aeroportul Changi este loc de escala  pentru zborurile intre Australia si Europa. Singapore are si o retea de autostrazi care fac legatura intre diverse localitati, suburbii si centre regionale. De asemenea, exista o retea de transport in comun, compusa din autobuze si un sistem de metrou numit Mass Rapid Transit. Folosirea autoturismelor personale este descurajata in centrul orasului printr-un sistem de  taxe rutiere.

 

 

 

 

 

 

 Vrei sa inchiriezi o masina?