Home › Explore the world › Tokyo

TOKYO

 

Dupa ce a fost distrus de cutremurul din 1923 si de bombele americane doua decenii mai tarziu, Tokyo a fost reconstruit in totalitate, infatisandu-se astazi ca o aglomerare urbana plina de forfota, agitatie si zgarie-nori dar si cu mici zone rezidentiale mai tacute, cu temple si piete traditionale.

 

                     

 

Palatul Imperial se afla pe locul unde era castelul Edo-jo, o fortareata din secolul al XIV-lea. Refacut dupa bobardamentele din 1945, cladirea actuala a fost terminata in 1968. Zidurile masive si santurile cu apa din jurul sau fac parte din complexul originar Edo-jo, ca si poarta restaurata Otemon. Palatul este inconjurat de iazuri si gradini si este deschis publicului doar pe 2 ianuarie si pe 23 decembrie de ziua de nastere a imparatului. Gradina exterioara este parc pentru public, locul preferat al oamenilor de afaceri din zona, al celor care fac jogging sau al cuplurilor de tineri. In apropiere se afla Muzeul National de Arta, cu colectii impresionante de arta nipona si Altarul Yasukuni-jinja care ii cinsteste pe cei 2.5 milioane de soldati care au murit pentru tara lor in timpul si dupa era Meiji. 

Ginza este simbolul dezvoltarii in stil occidental, cu cafenele, restaurante si magazine, mall-uri. Este zona distractiilor in cluburile exclusiviste, unele fiind cele mai scumpe din lume; este zona galeriilor de arta, a cinematografelor si teatrelor de tot felul. 

La capatul nordic al ostrovului Tsukishima, dincolo de celebra piata de peste Tskuiji (care aduna la un loc angrosisti si retaileri ce participa la licitatiile ce au loc in fiecare dimineata si care aprovizioneaza toata zona din jurul orasului Tokio) se afla Tsukudajima, un cartier traditional, care a supravietuit atat cutremurelor cat si bombardamentelor. Cladiri vechi din lemn, mirosul de tsukadani, un condiment popular pentru peste sau ierburile marine conservate in zahar si soia vandute in piete te duc cu gandul la vechiul port pescaresc.

Arondismentul Shibuya-ku acopera o suprafata vasta ce cuprinde Parcul Yokogi-koen, zona Harajuku, Altarul Meiji-jingu, cele mai la moda artere comerciale din Tokyo si cateva muzee.

Zona Aoyama este centrul elegantei internationale inca de la jumatatea anilor ’70, renumita fiind pentru magazinele unor designeri faimosi. De asemenea, abunda in galerii si spatii expozitionale, magazine de antichitati si suveniruri.

Colina Ueno, acum Parcul Ueno-Koen, cu numeroase altare si temple ridicate de shogunii Tokugawa este faimos pentru ciresii sai. A fost locul favorit al aristocratilor pentru hanami-spectacolul florilor de cires japonez sau cais japonez. Domni si doamne imbracati dupa ultima moda statateau la picnic in timp ce petale roz cadeau din florile de ciresi deasupra lor. In prezent, traditia continua, mii de oameni calatorind spre 60 de locuri de hanami din Japonia intre inceputul lunii aprilie si mijlocul lunii mai. Cei care vin sa priveasca spectacolul florilor stau jos sub ciresi la un picnic cu sushi, sake si bere. Nici macar ploaia torentiala nu strica privitul florilor caci petrecaretii stau sub umbrele si privesc spectacolul naturii.

Akihabara este unul dintre cele mai animate cartiere comerciale, un amestec de vanzatori de electrocasnice, hardware si software, fiind punctul de referinta al pietelor de electronice din lume. Cunoscuta ca si Electric Town, zona este cautata pentru multimea de magazine ce vand tehnologie de varf, dispozitive si aparate ingenioase, de la ultimele sisteme de securitate la jucarii animate.

Asakusa, centru al orasului vechi, ramane districtul cel mai plin de culoare si obiceiuri traditionale din Tokyo. Combinand rafinamentul japonez de moda veche cu aspectele nonconformiste si pline de viata ale cartierelor muncitoresti, Asakusa nu trebuie ratata.

Tokyo constituie un punct de plecare pentru o multime de excursii de o zi: Yokohama, al doilea oras al tarii, cu o istorie fascinanta si un port marcat de comertul cu matase; Kamakura, cu temple si altare, cladiri istorice si gradini; Nikko, cu situri istorice importante, zone alpine, lacuri, cascade si izvoare termale; Fuji-san, conul vulcanic imortalizat pe carti postale, brosuri, calendare si imprimeuri, elementul de referinta al Parcului National Fuji-Hakone-Izu.