Home › Vacante in Romania › Maramures › Cimitirul Vesel

    Regiuni istorice 

   Bisericile din lemn  

   Satul traditional  

   Experiente autentice 

   Cazare in Maramures  

Cimitirul Vesel

In nordul extrem al Romaniei, in Tara Maramuresului se afla comuna Sapanta, asezata pe malul drept al Tisei in dreptul Vaii Tarasaului, aproape de confluenta raurilor Sapanta si Tisa. Localitatea este situata la aproximativ 18 km distanta de municipiul Sighetul Marmatiei. Sapanta este inclusa in aproape toate circuitele in Maramures. Simbolul sau este Cimitirul Vesel cu cruci din lemn albastru deschis, fiecare cruce fiind protejata de un acoperis, pe care se afla cate o imagine pictata in relief si cateva versuri. Ideea ii apartine unui cioplitor in lemn, Ion Stan Patras, care, incepand cu 1935 a incercat sa atenueze impactul mortii cu o poezie hazlie sau tendentiosa despre viata mortului. Prin sat, la porti si ferestre sunt agatate cergi si presuri, simple sau cu dungi late, tesute din lana si vopsite in casa, scose la vanzare.

Cimitirul Vesel de la Sapanta  este un altfel de cimitir. Iti trebuie putin timp sa te gandesti daca esti intr-un loc trist sau intr-unul vesel. Ineditul consta in faptul ca aici moartea nu este considerata un moment trist, un final, ci o trecere spre o alta lume. Faimos pentru crucile mormintelor viu colorate si pentru picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate, Cimitirul este vizitat anual de mii de turisti.

Povestea incepe in anul 1935, cand, la sugestia preotului Grigore Ritiu, care era si profesor de romana si latina, Stan Ioan Patras a realizat partea verticala a crucilor ceva mai lata, cu loc pentru epitaf. Din 1935 dateaza primul epitaf, iar din anii 1960  s-au tot adaugat cruci pictate si inscriptionate manual, astfel ca intreg cimitirul are in prezent aproape 800 de astfel de cruci.

Sculptate in lemn de stejar, crucile pastreaza  povestile vietilor sapantenilor. Unele cruci sunt pictate pe ambele parti.  In partea superioara este sculptata o scena din viata decedatului, surprinzand un moment relevant pentru trecutul acestuia. Sculptura este deseori naiva, copilareasca din punct de vedere tehnic, dar interesanta si ingenioasa. Sunt surprinse femei care tes, torc, gatesc sau fac paine; barbati care stau la carciuma, taie lemne sau canta. Sub acesta sculptura, de obicei, sunt scrise cateva versuri, avand nuante satirico-umoristice, in care sunt amintite persoanele respective. Toate crucile sunt pictate folosindu-se culori puternice, vii, vibrante, precum: rosu, verde, galben si alb. Pentru fundal se utilizeaza un albastru, cunoscut ca “Albastru de Sapanta”.

"Crucea cu Soacra", cea mai cunoscuta in randul turistilor, are urmatorul epitaf: Sub aceasta cruce grea/ Zace biata soacra-mea/ Trei zile de mai traia/ Zaceam eu si cetea ea./ Voi care treceti pa aici/ Incercati sa n-o treziti/ Ca acasa daca vine/ Iara-i cu gura pa mine.

Dupa moartea creatorului, Stan Ioan Patras  in 1977, activitatea a fost continuata de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu. Pe parcursul a 50 de ani artistul a creat sute de cruci. Artistul este si el inmormantat in acest cimitir, crucea sa fiind una dintre principalele atractii. La 200 de metri de cimitir se afla Casa Memoriala Stan Ioan Patras. Taxa de intrare in Cimitirul Vesel este de 5 lei/persoana. La iesirea din cimitir veti gasi mai multi vanzatori ambulanti de suveniruri:vederi, magneti, horinca, clop maramureşan de paie, zgardite, etc.