Home › Vacante in Romania › Transfagarasan 

Booking.com

Transfagarasan 

Pastravaria Albota 4*, Arpasu de Sus

 

Casa Mosului 4*, Cartisoara

Piscul Negru 3*, Cumpana

Balea Ice  Hotel 3*, Cartisoara

Transfagarasanul este soseaua care leaga Muntenia de Transilvania, traversand Muntii Fagaras. Este unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania si din lume, ajungand in apropiere de Balea la 2042 m altitudine. Desi nu este cea mai inalta (Transalpina, care traverseaza Muntii Parang ajunge la 2145m altitudine), este cea mai populara sosea montana.

Sofatul pe Transfagarasan poate fi o provocare pentru orice sofer si o incercare pentru orice masina. Drumul a fost folosit pentru filmari si test-drive inclusiv de echipa Top Gear, detinatoare a premiilor Emmy si BAFTA. Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May au fost incantati de sosea si au declarat ca e una dintre cele mai spectaculoase din lume.

Asadar, asumandu-va dificultatea drumului, urcand pe Transfagarasan veti trece prin fata Hidrocentralei de la Vidraru, apoi conducand pe serpentine si viaducte veti trece pe langa Cetatea Poienari. Dupa ce veti intra prin trei tunele, veti ajunge la Barajul Vidraru. Drumul urca in continuare pe serpentine pana la Cascada Capra, intrand apoi in Tunelul Balea, lung de 887 m care strabate creasta Muntilor Fagaras.

Dupa iesirea din tunel, soseaua trece prin rezervatia naturala Golul Alpin ajungand la lacul glaciar Balea, urmand apoi o coborare abrupta pe serpentine. Trece apoi prin apropierea cascadei Balea, cu o cadere de apa de 68 m. In timpul iernii, sectorul cuprins intre kilometrul 104  la Piscu Negru si kilometrul 130 la cabana Balea Cascada, Transfagarasanul este inchis circulatiei rutiere (aceasta zona  montana inalta este deschisa pentru circulatia rutiera doar in perioada iulie-octombrie a fiecarui an).

Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfagarasanului, este cuprins intre Lacul Balea si Balea Cascada si are o lungime de 13 km. De la Balea Cascada pina la intersectia cu drumul DN1 in apropierea comunei Cartisoara, mai sunt 21 km.

Chiar si in timpul verii, traseul este unul deosebit de periculos, cu multe viraje, iar limita de viteza este impusa la 40 km/h. Desi constituie o provocare atat pentru soferi cat si pentru masini, peisajele sunt mirifice si merita tot efortul. Avand in vedere ca este deschis doar cateva luni pe an, indrazniti si traversati muntii Fagaras pe Transfagarasan si lumea va va parea mai frumoasa!

Daca traseul vostru porneste din Bucuresti, cele mai importante puncte de atractie turistica pe care le veti intalni pe drum sunt:

• Manastirea Curtea de Arges

Construita de Neagoe Basarab in 1512-1517, manastirea  are hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit la 15 august. Monument de arhitectura si de arta religioasa, Manastirea Curtea de Arges, este prin maretia, perfectiunea proportiilor cat si prin bogatia decoratiunilor, un simbol al perioadei feudalismului. Originea sa este legata de o legenda, aceea a Mesterului Manole care a fost capabil de sacrificiul suprem pentru zidirea acestei manastiri. A fost sfintita in 15 august 1517 in prezenta lui Neagoe Basarab, a familiei sale, a curtenilor, a boierilor tarii si a insusi Patriarhului Constantinopolului, primul patriarh sosit vreodata pe pamant romanesc.

Manastirea Curtea de Arges reprezinta si o fila de istorie. Aici sunt portretele ctitorilor (tabloul votiv infatiseaza pe Neagoe Basarab impreuna cu Doamna Despina si cei 6 copii, inchinand Biserica Maicii Domnului si lui Iisus) si morminte: Neagoe Basarab, Doamna Despina, Doamna Stana, fiica lui Neagoe Basarab si sotia lui Stefanita Voda al Moldovei, Radu de la Afumati, sotul Doamnei Ruxanda, fiica lui Neagoe Basarab, precum si mormintele regilor Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria.

In capela-paraclis se pastreaza moastele Sfintei Mucenite Filoteia, despre care se spune ca fata fiind, a fost trimisa de tatal sau cu mancare, la niste muncitori. Pe drum, intalnind niste saraci, ea le-a daruit lor toata mancarea. De suparare, tatal sau cand a aflat ce a facut, a ucis-o cu un topor. Trupul fetei nu a putut fi ridicat decat in momentul pomenirii Manastirii Curtea de Arges. Moastele Sfintei au ramas la manastire pana astazi, ca loc de pelerinaj si de inchinare.

In apropierea manastirii Curtea de Arges se afla fantana mesterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare. 

• Biserica Domneasca Curtea de Arges

Este ctitoria lui Basarab I (1310 - 1352), terminata in anul 1352, aflata in cadrul resedintei voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii romanesti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate in 1364 - 1369. 

• Cetatea Poienari

Este fosta resedinta a lui Vlad Tepes, situata pe un varf de munte, construita ca fortareata in calea invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate exista un drum cu peste 1000 de trepte. Desi este o ruina, din acest loc se poate fotografia Barajul Vidraru si Muntii Fagaras, privelistile fiind incantatoare. 

• Barajul Vidraru

Cu o lungime de 10.3 km si o latime maxima de 2.2 km, a fost construit in anii ’60 si  a mobilizat la momentul respectiv zeci de mii de oameni care au forat galerii subterane, au excavat metri cubi de roca, au turnat beton si au montat tone de echipamante. Noaptea, conturul sau este luminat electric, astfel ca se poate observa din avion. Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor.

Pe muntele Pleasa din apropiere se afla statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, simbol al electricitatii, realizata de sculptorul Constantin Popovici. La cateva sute de metri de baraj se afla debarcaderul de unde se organizeaza curse de agrement cu vaporasul. Pentru pasionatii sporturilor extreme, la baraj a fost amenajata cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping.  

• Lacul glaciar Balea

Este lac de circ glaciar, aflat la o altitudine de 2040 m, in Munții Fagaras. Zona ce inconjoara lacul este parte a rezervatiei naturale Balea Lac si prezinta un relief glaciar tipic cu morene, terase, vai glaciare in forma de "U", creste adanc crenelate, varfuri ascutite si pinteni, ace si turnuri masive. Aici se afla Cabana Balea care ofera servicii de cazare si masa si  unde in timpul iernii se poate ajunge doar cu telecabina de la Balea Cascada. 

• Cascada Balea 

Denumita si Urlatoarea Balei, este situata in Muntii Fagarasului intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascada in trepte din Romania, cu o cadere de 60 m si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Balea. Accesul se poate face pe Transfagarasan pana la cabana Balea Cascada iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept pana la cascada, pe un traseu marcat cu punct rosu.