Home › Vacanta cu copiii › Travel Tips

Austria      Bulgaria      Croatia       Franta       Grecia       Italia       Portugalia       Romania      Spania       Turcia      Travel Tips

 

   Calatoria cu minorii

   Sfaturi de calatorie 

   Jocuri si activitati 

   Asigurari medicale

   Calatoria cu avionul 

 

 

   Calatoria cu masina

   Vacanta la mare

   Vacanta la ski

   Vacanta in natura

   City-break cu copiii 

 

 
  Calatoria cu minorii
 
Conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romani minori sunt reglementate prin lege si trebuie cunoscute de orice persoana care calatoreste in strainatate cu un minor. Aceste conditii cat si documentele necesare minorului care calatoreste in afara tarii, cat si ale persoanelor care il insotesc, pot fi consultate aici.
__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑
 
  Sfaturi de calatorie 
 
In cazul in care calatoriti in strainatate impreuna cu unul sau mai multi copii minori, se recomanda:
• Sa incheiati, inainte de efectuarea calatoriei, o asigurare de calatorie pentru copil, care sa includa acoperirea cheltuielilor medicale in caz de imbolnavire sau accident (inclusiv transportul in Romania)
• Sa va informati  despre eventualele riscuri de boli transmisibile la copii, care pot fi prezente in tara in care calatoriti; consultati un medic inainte de efectuarea deplasarii si solicitati toate infromatiile privind masurile de protectie, vaccinurile,  materialele medicale pe care le puteti lua in calatorie.
• Sa nu lasati copilul nesupravegheat in nicio situatie, dar mai ales in aeroporturi sau in zone aglomerate (gari, autogari, piete, magazine).
• Sa nu lasati copilul in compania unor persoane necunoscute.
• Daca copilul dumneavoastra dispare sau se rataceste, anuntati imediat autoritatile locale de politie si ambasada sau consulatul Romaniei.
__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑
 
   Jocuri si activitati 

Calatoriile, mai ales cele lungi, pot fi extrem de plictisitoare pentru copii. Dupa putin timp, vor incepe sa intrebe constant: "Cand ajungem?", "Cat mai avem?", "Mai e mult?". Pentru a face calatoria mai usoara si mai confortabila, va propunem cateva  jocuri interactive:
♦ “Jocul intrebarilor” - presupune ca unul din participanti sa se gandeasca la un obiect, animal, persoana iar ceilalti sa ghiceasca pe rand despre ce este vorba, punand intrebari la care se raspunde cu da sau nu: "Are dinti?", "Are coada?", etc. Daca dupa cate 2 intrebari puse de fiecare participant nimeni nu a ghicit, jocul se reia cu aceeasi persoana care propune obiectul secret. 
♦ “Geografie” - jocul este potrivit copiilor cu varste de peste 8 ani. Cineva incepe numind o tara, de exemplu, Japonia. Urmatoarea persoana trebuie sa numeasca o tara al carei nume incepe cu litera cu care se termina tara anterioara - A in acest caz. Jocul continua pana cand unul din participanti nu mai poate continua. Acelasi joc se poate juca pornind de la nume de rauri, orase, munti, capitale. 
♦ ”Alfabetul” - potrivit pentru scolarii mici, jocul presupune gasirea cate unui cuvant pentru fiecare litera a alfabetului. Jocul poate fi amuzant prin introducerea unor termeni hazlii dar este si un mod de a fixa ordinea literelor alfabetului. 
♦ "Numaratoarea" - poate fi folosit mai ales in calatoriile cu masina, in care copilul poate vedea pe geam diverse obiecte pe care sa le poata numara: masini rosii, semafoare, carute, vaci, etc. 
♦ "Gaseste numarul" - copilul trebuie sa gaseasca un anumit numar, fie pe placute de inmatriculare, fie pe afise sau reclame.  Se pot face si exercitii usoare de adunare sau scadere cu aceste numere.
♦ "Cronometrul" - este distractiv mai ales pentru copiii prescolari. Unul dintre ei este insarcinat sa manevreze cronometrul, iar ceilalti trebuie sa raspunda provocarilor de genul: „Cat dureaza traversarea podului?” sau „In cate secunde respiri de cinci ori?”. Acest joc le stimuleaza imaginatia si creativitatea, facandu-i totodata sa fie constienti de trecerea timpului. 
♦ "Gaseste litera" - este un joc ideal pentru scolarii care abia au invatat alfabetul. Sarcina lor este sa caute literele oriunde in trafic: pe placutele in de inmatriculare, pe afise sau pe siglele firmelor.
♦ "Harta" - copiii pot sa urmareasca pe o harta traseul, stiind in orice moment unde se afla, lipind pe aceasta pe masura ce parcurg distanta,  simboluri confetcionate de parinti (casa bunicilor, raul x, padurea y, etc.).
♦ "Indicativele auto" - un joc ce ii solicita pe copii sa urmareasca din ce judete sunt celelalte masini din trafic. Pentru a transforma totul intr-un concurs, mai ales daca sunt mai multi copii in masina, fiecare isi poate trece reusitele pe o fisa cu harta Romaniei.
♦ "Forme geometrice" - potrivit mai ales pentru copiii de gradinita, jocul presupune  gasirea a cat mai multe obiecte de o anumita forma: triunghi, patrat sau cerc. Copiii vor privi pe geam ca sa observe  cat mai multe forme; se poate organiza si un concurs intre copii.  
♦ "Karaoke" - daca celor mici le place sa cante, atunci drumurile lungi cu masina pot fi momente bune sa-si exerseze talentul intr-un concurs de karaoke. Atmosfera se va inveseli indiferent de varsta copiilor. 
♦ "Silabele" - presupune gasirea in mediul inconjurator a unor cuvinte cu un numar indicat de silabe. Se poate desfasura si sub forma de concurs. 
♦ “Jurnal de vacanta” cu o harta pe care sunt marcate opririle, destinatia finala, locurile de vizitat  si multe pagini goale, pe care sa memoreze lucrurile interesante observate.
__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑
 
  Asigurarile medicale
 
Orice calatorie, insotiti de minori sau nu, presupune riscuri, care pot fi acoperite prin incheierea unei asigurari de calatorie. Este evidenta necesitatea incheierii unei astfel de polite in momentul calatoriei intr-o tara straina, tinand cont in primul rand de costul serviciilor medicale care sunt mari si de cele mai multe ori nu pot fi acoperite din bugetul celor care calatoresc, cat si de extinderea acoperirii politei pentru riscuri complexe, cum ar fi: pierderea/deteriorarea bagajelor, intarzierea zborului. 
Polita medicala de calatorie este optionala pentru cetatenii romani care circula in tarile membre ale Uniunii Europene si obligatorie pentru calatoriile in statele pentru care cetatenii romani au in continuare nevoie de viza.
Nu ezitati sa incheiati o asigurare medicala de calatorie! 
__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑
  
   Calatoria cu avionul 
 
Zborul cu avionul e cel mai rapid mod de transport, si pentru unii, chiar cel mai placut. Calatoriile impreuna cu copii, pot provoca insa o multime de griji. Iata cateva sfaturi utile pentru calatoriile cu avionul ale copiilor:
≈ Rezervarea biletului de avion
Se poate face on-line. Cu cat  rezervarea se face mai din timp cu atat e posibila achizitionarea unui bilet de avion la un tarif mai mic. Dupa finalizarea rezervarii, se primesc informatii referitoare la conditii, restrictii si reguli aplicabile biletului de avion. 
≈ Documentele necesare calatoriei 
Inainte de a pleca intr-o calatorie, verificati daca aveti toate actele:
• pasaport sau carte de identitate pentru tarile care permit accesul doar in baza cartii de identitate;
• viza de acces sau permis de sedere pentru tarile pentru care detinerea unui astfel de document este obligatorie. 
Pentru minorii care calatoresc in strainatate, documentele necesare calatoriei se gasesc aici. 
≈ Sosirea in aeroport
Se face cu cel putin 2 ore inaintea decolarii. Trebuie avut in vedere ca formalitatile de imbarcare pot dura mai mult daca sunt si copii, prin urmare, se recomanda luarea unei marje de timp suplimentare.
≈ Check-in si controlul de securitate 
Odata ajunsi la aerorport, cautati biroul de check-in pentru compania aeriana de la care ati cumparat biletul. Pentru majoritatea companiilor aeriene, puteti sa va va faceti check-in online, avand astfel posibilitatea de a va schimba locul, daca e cazul. Depuneti apoi bagajele pentru cala si urmariti datele zborului pe monitoarele din aeroport. Mergeti apoi la controlul de securitate. Daca doriti sa luati in avion ceva de baut sau de mancare pentru copil, trebuie sa verificati inainte ce cantitati si in ce conditii se poti lua. Cantitatea maxima de lichide pe care o poti transporta in bagajul de mana este 100 ml. Acest lucru nu este valabil pentru ceea ce cumperi din aeroport, dupa security-check, ci doar pentru ceea ce aduci de acasa.
≈ Bagajul
Bagajele care pot fi luate in avion au, de obicei, dimensiunile 55cmx35cmx25cm (55cmx40cmx20cm). Pentru a vedea dimensiunile exacte permise de companie, taxa suplimentra pentru bagajul de cala, daca aceasta exista, greutatea maxima admisa, lista obiectelor interzise la bord, consultati site-ul companiei aeriene cu care zburati. 
≈ Imbarcarea 
Dupa Security Control, veti astepta avionul la poarta de la care are loc imbarcarea. Cu aproximativ 20 de minute inainte de decolare incepe imbarcarea. Unele companii aeriene ofera facilitatea de acordarea a prioritatii la imbarcare pasagerilor care calatoresc insotiti de copii.
≈ Calatoria
Odata ajuns in avion, fiti atenti la explicatiile stewardeselor, legati centura de siguranta si, in cele mai multe cazuri, va urma un zbor linistit. Copiii vor dori probabil sa se uite pe geam apoi, pana la sosirea gustarii si, apoi, dupa masa, ar trebui sa avem cateva variante pentru a-i tine ocupati.
 Calatoria copiilor neinsotiti 
Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani pot calatori neinsotiti daca parintele sau tutorele:
• anunta acest fapt inca din momentul rezervarii biletului de calatorie;
• solicita un insotitor din partea companiei aeriene, caruia ii va plati un bilet dus-intors;
• primeste confirmarea din partea companiei pentru transportul minorului si existenta insotitorului;
• completeaza obligatoriu formularul de cerere de insotire (Handling Advice) existent la ghiseul de inregistrare.
Cetatenii romani (indiferent de rezidenta acestora), cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani pot calatori numai daca indeplinesc urmatoarele conditii:
• sa fie in posesia unei declaratii autentificate notarial, din partea ambilor parinti, din care sa rezulte ca acestia sunt de acord ca minorul sa calatoreasca insotit de un reprezentant al companiei aeriene;
• parintii sa completeze obligatoriu formularul de cerere de insotire (Handling Advice) existent la ghiseul de inregistrare. 
__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑
  
  Calatoria cu masina  

Calatoria cu masina impreuna cu copii poate fi o adevarata incercare pentru orice parinte. Calatoriile cu masina pot fi plictisitoare pentru copii si pot pune rabdarea parintilor la incercare. Pentru a avea o calatorie cat mai linistita, va facem cateva sugestii: 

Inainte de plecare

- stabiliti cu atentie traseul astfel incat sa puteti opri la fiecare 2-3 ore;

- luati cu voi harti, ghiduri turistice, brosuri astfel incat sa nu va rataciti, prelungind astfel timpul pana la destinatie;

- asigurati-va ca masina este intr-o stare tehnica buna;

- verificati trusa medicala;

- pregatiti din timp documentele necesare calatoriei (ale masinii si ale tuturor pasagerilor): pasapoarte sau carti de identitate in functie de tara, certificatul de inmatriculare al masinii, permisul de conducere, polita RCA si Cartea Verde, asigurarea medicala de sanatate,  procura notariala in cazul in care nu conduceti autovehiculul personal si proprietarul nu calatoreste cu dvs., procura notariala pentru iesirea din tara a minorilor daca acestia calatoresc doar cu un parinte sau fara acestia;

- luati inca un rand de chei pe care sa il aveti la voi, nu in masina;

- pregatiti saci de gunoi si pungi din plastic pentru raul de masina;

- parasolare pentru a proteja copiii in timpul mersului;

- luati cu voi jocuri, jucarii, carti;

- luati o paturica, pernita pentru cazul in care adoarme copilul.

In timpul calatoriei

- fixati scaunele de masina si centurile de siguranta;

- luati in masina apa, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa opriti de fiecare data;

- reglati temperatura in masina astfel incat copiiii sa se simta confortabil;

- tineti  bani cash la voi pentru taxe de drum, poduri,  toalete;

- luati haine de schimb pentru cazuri de varsarea lichidelor, pete de mancare;

- ascultati si muzica preferata a copiilor.

Opriri

- dupa cateva sute de km, copiii vor simti nevoia de miscare: plimbati-va putin, alergati, sariti;

- opririle pentru masa le puteti face in aer liber;

- nu lasati niciodata copiii singuri in masina (la benzinarie, supermarket, parcare, etc), cu atat mai putin cand acestia dorm.  

__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑ 

  Vacanta la mare 
 

Pentru multe dintre familii, vacanta de vara este perioada in care isi planifica vacanta anuala, vacanta in familie, cu copiii. Vacantele la plaja reprezinta o optiune clasica a parintilor pentru ca marea ofera soare, apa, nisip  si variante multiple de petrecere a timplui liber. Intr-o piata in crestere, extrem de sensibila la nevoile familiilor cu copii, toate zonele litorale au atat hoteluri  cu facilitati pentru copii (cluburi, sporturi nautice, etc) cat si locuri de campare, ceea ce inseamna ca de soarele de vara se pot bucura toate familiile cu copii, indiferent de bugetul alocat pentru vacanta. A merge cu copiii la mare presupune insa, ca parintii sa se gandeasca atat la organizare cat si la siguranta si protectie. Pe langa beneficii( previne rahitismul si intareste imunitatea), expunerea la soare implica si riscuri.

Daca respectam insa cateva reguli simple,  vacanta poate fi una reusita.

- pregatiti din timp bagajul astfel incat sa nu uitati lucruri importante;

- reconfirmati cazarea si zborul, daca e cazul;

- nu uitati cremele de plaja cu factor de protectie solara 50+;

- copiii vor purta in permanente o bluzita sau un maieu, lejere, de culoare deschisa;

- capul trebuie acoperit cu palarioara sau sapca deschisa la culoare;  

- intre orele 10.30 si 17.30 copiii nu  vor fi expusi la soare;

- aveti grija la hidratarea corespunzatoare cu apa sau ceai;

- nu lasati copiii sa se departeze prea mult de tarm, chiar daca stiu sa inoate;

- atentie la parcurile de distractii, unele masinute pot fi periculoase pentru copii;

- alegeti sporturile de apa potrivite varstei copiilor vostri;

- temperaturile foarte ridicate altereaza alimentele, asadar, aveti grija ce si de unde mananca cei mici;

- pregateste trusa pentru calatorii care trebuie sa contina remedii pentru combaterea febrei si a durerilor, medicamente impotriva diareei si varsaturilor, unguent pentru ciupiturile de insecte, saruri de rehidratare orala, solutie antiseptica, pansament, leucoplast.

__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑ 

  Vacanta la ski 
 

Vacanta la ski cu copiii este diferita de cea in care mergi pe partie cu prietenii. Cand mergi cu copiii ai nevoie de mai multe lucruri (schiuri, casti de protectie, haine potrivite, manusi, ochelari cu ecran de protectie solara, etc) si de mai multi bani. 

Ca si destinatii,  va recomandam:

Obergurgl, Austria - transfer scurt de la aeroport, partii potrivite pentru copii, lipsa masinilor, toate fac acest loc special pentru familii, in special pentru cele cu pre-adolescenti.

• Soldeu, Andorra - scoala de schi cu instructori vorbitori de limba engleza,  partii pentru incepatori,  mai ieftin si mai liniste decat in alte statiuni.

Pamporovo, Bulgaria - perfect pentru schiori incepatori, mancare buna, liniste.

• Serre Chevalier, Alpii francezi - ideal pentru familiile cu copii mai mari, cu activități après - ski pentru copii, inclusiv construirea de igloo-uri si activitati de urmarire a animalelor. 

Recomandari:

- daca ai un copil mai mic, gandeste-te sa iei cu tine o persoana care sa se poata ocupa de el: bunic, bona;

- inchiriati o cabana self-catering pentru ca este mai ieftina si copiii pot avea mai mult spatiu;

- alege cu grija perioada: de Paste poate fi mai ieftin dar s-ar putea sa nu fie zapada;

- rezerva vacanta cat mai din timp posibil, vei plati un tarif mai mic;

- daca esti un schior competent poti sa-ti inveti singur copilul sa schieze, economisind banii pentru instructor: prezinta-i copilului amanuntit costumul, mergi cu el prima data pe o panta uscata, fara zapada si povesteste-i despre ski;

- gandeste-te la activitati apres-ski, copiii pot sa stea pe partie doar cateva ore. 

__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑

 
   Vacanta in natura
 

Vacanta petrecuta impreuna cu copiii intr-o zona in care va puteti bucura de natura poate fi una dintre cele mai relaxante, confortabile si pline de satisfactie. Indiferent daca alegeti un hotel sau o pensiune,  activitatile pe care le pot face copiii sunt cele care definesc vacanta ta.

Activitati in natura:

- drumetii

- plimbari cu bicicleta

- plimbari cu caruta

- catarare

- pictura in aer liber

- jocuri cu mingea sau baloane cu apa

- concursuri si intreceri sportive

- observare pasari si animale

- adunare de materiale din natura (ghide, conuri, scoici, etc) pe care le pot folosi in  activitati de creatie

- inot, volei, tenis

- inaltare de zmee

- picnic in padure

- cules de flori, plante medicinale

- calarie

- plimbari cu barca, vaporasul

- adunat de lemne si aprinderea unui de foc de tabara

- pescuit 

__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑ 

  City- break cu copiii 
 

Vizitarea unui oras poate fi o vacanta frumoasa pentru intreaga familie daca este planificata cu grija. Orasele au o multime de atractii, de la muzee la mall-uri, tot ce trebuie sa faci e sa le combini intr-un mod cat mai placut pentru copii( de exemplu, dimineata, vizita la un muzeu, dupa-amiaza intr-un parc). Poti combina vizitarea orasului cu iesirile la parcurile tematice din apropiere: Paris si Disneyland, Barcelona si PortAventura. Poti folosi autobuzele turistice pentru  tururile panoramice apoi alegeti ce doriti sa vizitati tinand cont si de dorintele copiilor. Multe muzee din lume au tarife reduse sau gratuitati pentru copii. Chiar daca aveti un copil care nu mai foloseste acasa caruciorul, puteti sa va ganditi sa folositi unul cand vreti sa parcurgeti distante mai mari pe jos. Prima decizie atunci cand ne gandim la un city-break cu copiii ar trebui sa fie alegerea orasului. Fiecare parinte stie cat de departe este dispus sa calatoreasca impreuna cu copiii. Scurtele vacante ale copiilor sau week-end-urile lunilor de primavara sau toamna pot fi perioade foarte bune pentru city-break-uri. Daca va rezervati biletele de avion din timp puteti gasi oferte foarte avantajoase. In ceea ce privește cazarea, puteti gasi hoteluri pozitionate central sau aproape de centru, amplasate langa mijloace de transport in comun.

Barcelona

Combina plaja cu orasul, are multe spatii deschise, arhitectura fascinantA a lui Gaudi, magazine, muzee, gradina zoologica, cafenele si piete, exista o multime de optiuni pentru a avea un week-end minunat. Mai multe informații despre Barcelona si optiuni de cazare gasiti aici.

Paris

Usor accesibil cu trenul, avionul sau masina, Parisul este o destinatie de city-break impreuna cu familia. Copiii mai mari se vor bucura sa viziteze obiectivele turistice importante in timp ce pentru cei mici plimbarile cu barca de-a lungul Senei, parcurile si gradinile vor fi puncte de atractie importante. Ceea ce ramane in amintirea multor copiii este pranzul sau cina din unul din restaurantele ce servesc  picioruse  de broasca si melci. Si, desigur, Disneyland-ul care este aproape, o zi in parcul de distractie bucurandu-i extrem de tare pe copiii de toate varstele. Mai multe informații despre Paris si optiuni de cazare gasiti aici.

Copenhaga

Este un oras de familie-nu prea mare dar nici  prea mic, numai bun de ratacit pe strazi. Exista o multime de parcuri și spatii deschise, muzee interactive, un planetariu, gradina zoologica. Va puteti plimba cu barca, bicicleta sau cu autobuzul, puteti manca produse de patiserie traditionale si va puteti bucura de frumusetea orasului impreuna cu copiii. Mai multe informatii despre Copenhaga si optiuni de cazare gasiti aici.

__________________________________________________________________________________________________________________________________TOP ↑