Home › Vacante in Romania › Banat › Baile Herculane

 Baile Herculane - istorie, sanatate si relaxare 

 

 

Statiunea, situata in valea ingusta a Cernei si dominata de peretii salbatici si accidentati ai Cheilor Domogled, a fost intemeiata de romani care au descoperit ca apele calde, sarate si sulfuroase ale izvoarelor le alinau durerile. Atestata documnentar in anul 153 d. Hr., a constituit un punct de atractie pentru aristocratia Romei antice, acestia avand un adevarat cult pentru balneoterapie si inchinand-o zeului Hercule. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Apoi, habsburgii au descoperit Baile Herculane, Imperiul Austriac extinzandu-se pana la Dunare. Incepand cu 1736, austriecii au construit la Herculane centre de tratament, hoteluri imperiale bogat decorate si un cazinou. Baile Herculane erau frecventate de elita central-europeana. Au venit aici Imparatul Franz Iosef si frumoasa sotie Sissi, care a mentionat statiunea Baile Herculane in jurnalele sale.

Existenta de doua milenii a statiunii se datoreaza atat izvoarelor termale cat si asezarii extrem de pitoresti, intr-o vale adapostita de munti, de o frumusete incredibila. Turistii care vin anual in statiune pot alege sa stea pana seara tarziu la terase, sa inoate in bazinele cu apa termala sau sa faca drumetii pe Domogled si Valea Cernei. Sunt mai multe trasee omologate si marcate, toate extrem de frumoase si destul de accesibile (putand fi parcurse inclusiv de copii) care pornesc din statiune catre Platoul Coronini, Izvorul Diana, Pestera cu Aburi, Cascada Vanturatoarea, Cheile Peciniscai sau Crucea Alba.

Statiunea Baile Herculane este inclusa in Parcul National Domogled-Valea Cernei, parc ce cuprinde abrupturi calcaroase cu pin negru de Banat, vegetatie submediteraneana, paduri intinse de fag, chei si prapastii, catune izolate, pesteri termale, izvoare termominerale, endemisme de flora si fauna. 

In statiune sunt cateva atractii turistice care nu trebuie ratate. Statuia lui Hercule reprezintand echilibrul perfect intre forta fizica si energia spirituala, a fost instalata in 1847 si este turnata din fier pentru teava de tun. Gara din Baile Herculane este construita in stil baroc in 1878-1886 si reproduce Castelul de vanatoare al Imparatesei Maria Tereza din apropierea Vienei. Muzeul de Istorie, infiintat in 1924, prezinta documente referitoare la istoria statiunii, pietre votive din timpul romanilor, monede, obiecte  de ceramica. Vila Elisabeta este locul in care a locuit Imparateasa Sissi in 1887 in timpul sejurului sau la Herculane.

Pentru cura externa cu ape termale puteti merge la strandurile si bazinele care au in apropiere restaurante, servicii de masaj, facilitati pentru copii iar pentru curele interne exista cateva surse de apa plata cu un mare grad de puritate microbiologica: Izvorul Diana III, Izvorul Antheu, Izvorul Argus.

Daca ajungeti la Herculane la inceput de septembrie, va veti putea bucura de targul si concertele organizate cu ocazia Zilelor Statiunii Baile Herculane.

Din Baile Herculane se pot face excursii la alte obiective turistice din apropiere: Cazanele Dunarii, Manastirea Sf. Ana, Manastirea Vodita, Manastirea Mraconia, Valea Rudariei, Hidrocentrala Portile de Fier.