Home › Vacante in Romania › Banat › Orsova si Cazanele Dunarii

 

 

Orsova si Cazanele Dunarii

Orasul Orsova este situat pe malul lacului de acumulare "Porțile de Fier I" , in zona de varsare a raului Cerna in Dunare. Ca urmare a realizarii lacului de acumulare Portile de Fier, vechea vatra a orasului a fost inundata in 1970, iar populatia a fost stramutata pe un nou amplasament, incluzand terasele Dunarii si ale Cernei si versantul de sud al Muntilor Almajului, unde s-a construit intre 1966 si 1971 un oras complet nou.

Orsova este un oras relativ mic, cu o zona frumoasa de promenada pe malul lacului. Pe coama Dealului Mosului care domina orasul se afla Manastirea Sf. Ana (cu hramul pe 25 iulie). Este ctitorita de catre ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei ca sublocotenent in primul Razboi Mondial. Faptul ca, in 1916, luptand pe Dealul Mosului, a fost acoperit cu pamant de explozia unui obuz care a explodat la mica distanta de el si a supravietuit, l-a determinat sa promita ca va ridica o manastire in acest loc in semn de multumire. Manastirea Sfnata Ana a fost construita intre anii 1936 si 1939, localizarea manastirii oferind o panorama deosebita asupra orasului si a lacului de acumulare. 

Lacul de acumulare Portile de Fier este una dintre cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Hidrocentrala are si un muzeu care prezinta date hidrologice despre Dunare, informatii despre constructia barajului si a lacului de acumulare si permite vizitarea turbinelor.

Orsova este si punct de plecare pentru croazierele in Cazanele Dunarii. Cazanele reprezinta un sector din defileul Dunarii cu  o lungime de circa 9 de km. In unele zone Dunarea se ingusteaza pana la 230 m, fiind marginita de pereti verticali, stancosi.

Cazanele Mari, cu  o lungime de aproximativ 4 km, se afla intre masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul Romaniei) si Veliki Strbac (Serbia). Pe Ciucaru poti face o ascensiune usoara si apoi o plimbare pe platoul de pe care ai o panorama superba asupra Defileului Dunarii. La baza peretelui de calcar ce flancheaza aceasta zona a Cazanelor Mari exista doua cavitati: pestera Gura Ponicovei si pestera Veterani.

Cazanele Mici se afla intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mare  si Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. 

Croazierele in Cazane cu plecare din Orsova, parcurg de obicei urmatorul traseu: Orsova-Eselnita-Tabula Traiana (pe malul sarbesc, placa memoriala ridicata acum 2000 de ani de Imparatul Traian in cinstea victoriei asupra dacilor in al doilea razboi daco-roman), Cazanele Mici, Chipul lui Decebal (sapat in stanca, cea mai inalta sculptura in piatra din Europa) Manastirea Mraconia (ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare), Golful Dubova, Cazanele Mari, Pestera Ponicova (se poate intra cu salupa pe apa in pestera), Grota Veterani (unde se poate acosta pentru vizitare).

Zona este de o frumusete aparte, un loc unde fluviul si muntele creaza un adevarat spectacol al naturii.