Home › Vacante in Romania › Banat › Timisoara

 

 

 

 

Timisoara - un oras si o stare de spirit 

Timisorenii spun despre Timisoara ca este mai mult decat un oras, este o stare de spirit. De-a lungul secolelor, orasul a asimilat romani, germani, unguri, evrei, sarbi, bulgari, cehi si alte nationalitati. In plus, din 1552 pana in 1716 a fost capitala de pasalac turcesc. Deci nu e de mirare ca orasul cu 330 000 locuitori trebuie sa se fi simtit mai independent decat restul tarii si ca Revolutia din 1989 a izbucnit aici. 

O plimbare prin oras poate incepe din Cartierul Cetate, aflat in inima Timisoarei cu cateva urme ale fortaretelor din secolele al XIII-lea si al XVII-lea. Incepe turul din coltul de sud-vest al cartierului, acolo unde rondurile de flori si fantanile inconjoara Piata Victoriei. Aceasta este marginita de cladiri cu arhitectura de la inceputul secolului al XX-lea. Se remarca Palatul Dauerbach din 1913, proiectat de Laszlo Szekely, unul dintre arhitectii maghiari de frunte care au lucrat in Timisoara. Catedrala Ortodoxa din 1946 domina partea de sud a Pietei Victoriei.

Daca vrei sa vezi cladiri impresionante din secolele al XVIII-lea si XIX-lea, cu o arhitectura extrem de diversificata, fa un ocol catre est pentru o scurta plimbare pe Bulevardul Mihai Eminescu, inainte de a merge mai departe spre nord, pe Victoriei. In capatul nordic al Pietei Victoriei se inalta Teatrul National si Opera Romana. Sediul a fost conceput in anul 1920 de catre arhitectul Duiliu Marcu. Daca in perioada comunismului, timisorenii se adunau aici pentru a asculta discursurile lui Ceausescu, aflat in vizite periodice, in timpul revolutiei, zona a fost martora unor lupte extrem de sangeroase. In prezent, in spatiul din fata teatrului se organizeaza spectacole in aer liber.

Castelul Huniade, o constructie solida din caramida la adapostul unor copaci batrani, este cea mai veche cladire din Timisoara, fiind construita in timpul lui Iancu de Hunedoara. Din cladirea originala, puternic deteriorata de-a lungul anilor au ramas numai arcadele de piatra. Castelul gazduieste in prezent sectiile de arheologie si istorie ale Muzeului Banatului care prezinta istoria asezarilor umane din zona, din paleolitic pana in secolul al XVIII-lea. 

Strada Alba Iulia, artera pietonala din extremitatea nordica a Victoriei, face legatura cu Piata Libertatii. Administratia habsburgica si-a avut sediul in Cazinoul Militar. O statuie a Fecioarei Maria si a Sf. Ioan din Nepomuk, sfantul patron al catolicilor din Banat, a fost ridicat in 1756. In partea de sud-est a pietei se afla doua vitrine in care sunt expuse fotografii alb-negru din timpul manifestatiilor care au precedat Revolutia din 1989. Piata este marginita la nord, de cealalta parte a gradinilor de Primaria Veche, o cldire cu doua etaje din 1730. Aceasta se inalta pe locul bailor turcesti din secolul al XVII-lea, demonstrand inversunarea cu care austriecii au inlaturat din oras toate urmele turcilor.

O scurta plimbare pe Strada Ungureanu te duce la Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989. In curtea acestei cladiri din secolul al XVIII-lea se gaseste o capela transformata in arhiva si centru de cercetare dedicat revolutiei. Membrii Asociatiei Memorialul Revolutiei au fondat atat acest memorial in cinstea victimelor cat si Cimitirul Eroilor si 12 monumente publice raspandite in oras.

Ca sa intelegi pe deplin prezenta Austro-Ungariei in Timisoara, indreapta-te spre Piata Unirii. Acest spatiu deschis este atat de mare incat ar putea cuprinde un teren de fotbal. La un capat, piata este strajuita de cele doua turnuri gemene baroce ale Catedralei Romano-Catolice, iar la celalalt de Arhiepiscopia Ortodoxa Sarba, proiectata de Szekely in 1907 si acoperita cu dungi verde-fistic si alb, alaturi de Biserica Episcopala Sarbeasca Sf. Nicolae, construita in 1740.

Pe lungime, fata in fata, se inalta alte constructii magnifice. Palatul Baroc, care a fost sediul Administratiei minelor in perioada habsburgica, este de departe cea mai mareata cladire iar in prezent gazduieste Muzeul de Arta. Printre atractiile colectiilor acestui muzeu se numara sute de icoane apartinad scolilor regionale romanesti si un grup de 90 de tablouri ale pictorului Corneliu Baba (1906-1997), recunoscut pentru expresivitatea portretelor sale.

In dreapta muzeului privirile iti sunt atrase de fatada verde cu roz a Casei Bruck din 1910. Impreuna cu Casa  Emmer din apropiere sunt realizari ale arhitectului Laszlo Szekely.

In coltul de nord-vest al pietei se afla Monumentul Sf. Treime, comemorand miile de oameni din Banat care au cazut victime ciumei din secolul al XVIII-lea. A fost realizata la Viena si inaltata aici la sfarsitul anilor 1750.

Industrializarea Timisoarei a inceput in 1720, atunci cand guvernatorul habsburg al Transilvaniei, generalul Mercy, a intemeiat cartierul Fabric. Aici se gasesc unele dintre cele mai vechi si mai ornamentate cladiri apartinand unor fabrici din Europa.

Daca mergi spre vest de la Cetate catre Fabric, de-a lungul Bulevardului Revolutiei 1989, vei remarca pe cladiri suporturile decorative ale vechilor lampi stradale. In 1884, Timisoara a fost primul oras european care a beneficiat de iluminare stradala electrica.

Dupa ce vei traversa Podul lui Decebal, vei ajunge la Parcul Poporului, in capatul caruia se afla Sinagoga din Fabric, din 1889.

Langa parc se afla Piata Traian, frumos pavata si inconjurata de cladiri vechi. Printre cladirile remarcabile din aceasta zona se afla Palatul Fondului Azilului Orasenesc, din 1909; Palatul Mercur; Biserica Ortodoxa Sarbeasca; Fabrica de bere.

O alta cladire interesanta este Casa cu pauni, din 1905, construita in stil art noveaux, aflata in Piata Plevnei, pe peretele din fata si cadrele ferestrelor fiind sculptate siluete de pauni.

Pe langa un patrimoniu arhitectural deosebit, Timisoara se poate mandri cu o serie de premiere in diverse domenii. Astfel, pe langa faptul ca este primul oras european cu iluminare stradala, la Timisoara a aparut in 1771 primul ziar, in 1815 prima biblioteca de imprumut public din Imperiul Austro-Ungar, 1854 primul serviciu de telegraf, in 1881 prima retea de telefonie, in 1886 prima statie de salvare din Romania, in 1897 primele proiectii cinematografice, in 1953 singurul oras european cu trei teatre de stat in romana, maghiara si germana iar in 1989 primul oras liber din Romania.