Home › Vacante in Romania › Banat › Valea Almajului

 

 

 

 

Cu masina pe Valea Almajului

O plimbare cu masina pe Valea Almajului il rasplateste din plin pe turistul curios. Desi infrastructura nu este punctul forte al Banatului rural, zona este una dintre cele mai frumoase din tara. Perioade foarte bune pentru aceasta plimbare sunt sfarsitul primaverii, cand toate florile sunt inflorite sau sfarsitul verii, cand coastele dealurilor si ale muntilor sunt bune pentru drumetii lungi. 

Poti incepe plimbarea cu masina pe Valea Almajului din vechiul oras minier Oravita. Acesta, aparent un orasel mic, se mandreste cu cateva realizari in premiera. Teatrul Mihai Eminescu, este cel mai vechi teatru din tara si din sud-estul Europei. Construit in stil neoclasic in anul 1817, poarta numele poetului Mihai Eminescu deoarece acesta a jucat in tinerete pe aceasta scena. Cateva sute de metri mai la dreapta, intre case din secolul al XVIII-lea, se afla Vulturul Negru, prima farmacie deschisa intr-o zona montana din Romania, in anul 1796. In prezent este un muzeu care pastreaza mobilierul original din lemn si numeroase instrumente medicale. Tot din seria realizarilor in premiera face parte calea ferata Oravita-Bazias, care a fost prima cale ferata construita in Romania, data in functiune la 20 august 1854.

Iesind din oras, drumul continua spre o suburbie a Aninei numita Steierdorf. Acest sat minier care exploata carbuni a fost intemeiat de svabi si slovaci in secolul al XVIII-lea. Cam 12 km distanta, drumul urca prin paduri bogate si printr-un defileu ingust si abrupt, Cheile Minisului care se intind intre Anina si Bozovici. Cheile Minisului sunt formate din trei sectoare: Cheile Minisului, Cheile Poneascai si Cheile Bigarului. Acestea fac parte din Parcul National Cheile Nerei–Beusnita.

Dupa alti 5 km ajungi la Cascada Bigar, a carei cadere de apa se face pe stanci acoperite de muschi. Cascada Bigar face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. De la cascada, poti merge pe poteci prin padure pana la Izbucul Bigar. The World Geography a alcatuit in anul 2013 o lista cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se afla Cascada Bigar. 

Mergand mai departe, drumul se deschide din nou si coboara spre satul Bozovici. Dupa ce vei trece de paraul Rudaria, poti sa o iei la dreapta si sa urmezi firul apei prin Valea Almajului pana la Eftimie Murgu. Aici se afla Parcul Mulinologic, muzeu in aer liber care prezinta mori vechi de apa, din lemn. Pe Vale Rudariei s-au pastrat in mod miraculos 22 de mori cu ciutura (roata orizontala), din cele 40 cate au existat. Asezate de-a lungul cursului apei, pe o lungime de 3 km, morile valorifica potentialul raului Rudarica. Taranii rudareni au construit  un complex mulinologic monumental si pitoresc, ingenios si eficient, capabil sa rezolve nevoile de macinare ale localnicilor.

Poti sa revii la drumul principal si continui drumul prin Iablanita pana la Mehadia si apoi sa intri pe Valea Cernei.

Pensiunea Camelia 3*, Baile Herculane

Pensiunea President 3*, Baile Herculane

Pension Neblesse 4*, Baile Herculane

Hotel Sara's Sons 3*, Baile Herculane