Home › Vacante in Romania › Bucovina › Natura

      

       Turism activ 

       Ecoturism in Bucovina

       Rezervatii naturale

       Masive montane 

       Trasee turistice

 

• Manastiri UNESCO

• Cultura 

Obiective turistice

Turism activ 

Pe langa cultura si civilizatia traditionala, in Bucovina peisajele sunt de vis. Cadrul natural ofera nenumarate posibilitati de recreere si odihna dar si o multitudine de trasee pentru drumetii si plimbari.

Din Gura Humorului se pot face drumetii pana la Rezervatia naturala Piatra Soimului si Rezervatia geologica Piatra Pinului (arii naturale protejate), pana la Cabana Bogdaneasa sau Voronet si Izvorul Brusturosu. In Parcul Arinis turistii dar si localnicii au la dispozitie o piscina acoperita de dimensiuni olimpice si un bazin pentru copii, terenuri de sport si un patinoar. Partia de schi de 1350 m este dotata cu un telescaun si o instalatie de zapada. In zona de acces spre partie, pe malul drept al raului Moldova, este amenajat un loc de campare cu toate utilitatile necesare rulotelor. 

Din Sucevita se pot face plimbari cu trasura sau cu sania, drumetii sau plimbari cu bicicleta pe drumurile forestiere ce duc catre Putna sau catre Poiana Micului, catre dealul Neagu al carui varf ofera o panorama extraordinara asupra Manastirii Sucevita sau catre Cabana Dragusin.

Din Vatra Dornei se pot face plimbari si drumetii pana pe Varful Diecilor, de unde puteti admira panorama ce se deschide deasupra orasului. Apoi, Parcul National Calimani din apropierea Dornei, ofera un bun prilej de drumetie si relaxare in natura. Se mai pot face drumetii pana pe varful Dealului Runc sau Dealului Negru. Iarna, iubitorii de schi se pot bucura de 2 partii amenajate pe care se poate practica schi alpin, schi de tura, schi fond, schi extrem sau alpinismul, escalada pe gheata sau plimbari cu snow-mobilul. Vara puteti practica nordic walking, excursii montane, ture de agrement la puncte de belvedere, parapanta, mountain biking, river rafting, turism ecvestru.

Pe langa mentinerea conditiei fizice, drumetiile sunt un bun prilej de a admira panorame deosebite, de a face poze, de a manca afine, zmeura sau alte fructe de padure in functie de sezon, de a ne bucura de sunet si culoare in mijlocul naturii.

__________________________________________________________________________________________________________________________________Top

Ecoturism in Bucovina

Ecoturismul inseamna o atitudine responsabila fata de valorile naturale si culturale ale unei zone, atat din partea vizitatorilor cat si din partea celor care organizeaza si desfasoara activitati turistice. Dincolo de atitudine, ecoturismul reprezinta o modalitate efectiva de a conserva natura si peisajul. Bucovina este o destinatie ecoturistica, atat prin existenta unui mediu natural si un mod de viata traditional inca bine pastrate, cat si printr-o preocuparea din ce in ce mai evidenta catre planificare si organizare pe termen lung a activitatii turistice.

Activitati ecoturistice in Bucovina:

• Mountain-Biking in Muntii Bistritei de la Rusca spre Izvorul Rau-Cozanesti-Ortoaia si Muntii Calimani de la Rusca spre Vatra Dornei sau Mestecanis

• Turism ecvestru pe Drumul forestier Gura Haitii si Traseul cruce albastra spre Pietrele Rosii

• Drumetii - pe toate traseele marcate

• Escalada - Rusca spre Giumalau

• Nordic Waking - Trasee marcate in Gura Humorului, Vatra Dornei, Sucevita

• River Rafting - pe Bistrita, plecare din Zugreni sau Crucea

• Escalada - Cheile Zugrenilor

• Tiroliana - Rusca, Cheile Zugrenilor, Barnar 

__________________________________________________________________________________________________________________________________Top

Rezervatii naturale in Bucovina 

Rezervatii floristice

• Rezervatia Fanetele seculare de la Frumoasa se afla pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcatia soselei Suceava-Falticeni din comuna Scheia, sat Sf.llie.

• Rezervatia Fanetele seculare de la Calafindesti se gaseste la 6 km de orasul Siret, spre Suceava, in apropierea drumului national (DN2).

• Rezervatia Fanetele montane de pe plaiul Todirescu. Accesul in rezervatie se poate face fie prin poteca de legatura care porneste din satul Slatioara spre cabana Rarau sau prin drumul Padinei, in partea sudica a codrului de la Slatioara, traseu usor accesibil, fie dinspre cabana Rarau, pe un drum de creasta ce duce la Slatioara.

• Rezervatia Floristica Bila-Lala este situata la vest de localitatea Carlibaba, pe versantii nord-estici ai Muntilor Rodnei in bazinele hidrografice ale Lalei si Bilei, in nodul orografic Ineu (Masivul Ineu), dominat de varfurile Ineu (2279 m) si Ineut (2222 m). 

Rezervatii forestiere

• Rezervatia Tinovul Gaina-Lucina se afla pe raza comunei Moldova-Sulita, in catunul Lucina, la stanga paraiasului Bilcani, ce se uneste cu valea paraului Gaina in tinovul cu acelasi nume, la o altitudine de 1200 m.

• Rezervatia Tinovul Sarul Dornei se gaseste in apropierea soselei ce duce la Gura Haitii, inainte de a intra in comuna Sarul Dornei-in drum spre masivul Calimani. Turbaria, elementul ocrotit al rezervatiei, este o formatiune mai recenta (cca. 3000 ani) si este asezata pe terasa paraului Neagra Sarului, la o altitudine de 800 m.

 Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei  se afla pe teritoriul comunei Poiana Stampei, fiind strajuita de dealurile Smida, Casoi, Ciungii Chiperenilor, in stanga soselei nationale Vatra Dornei-Bistrita si reprezinta cea mai intinsa rezervatie de turba naturala din tara noastra.

• Rezervatia Quercetumul de la Crujana se gaseste pe teritoriul comunei Patrauti, fiind constituita dintr-un arboret de specii de foioase, cu participarea majoritara a stejarului. Constitutia arboretului este plina, inaltimea medie fiind de 30 m iar diametrul cuprins intre 45-50 cm.  

• Rezervatia Fagetul Dragomirna se afla pe teritoriul comunei Mitocul Dragomirnei si face parte din padurea Chilia, fiind cuprinsa la o altitudine care variaza intre 380-450 m. La aceasta rezervatie se poate ajunge pe 2 trasee: drumul comunal Suceava-Manastirea Dragomirna, pana la manastire si apoi urmand drumul cunoscut sub numele de "Trei meri" pe o distanta de 1,6 km pana la rezervatie sau pe soseaua nationala Suceava-Siret, pana la intersectia cu satul Patrauti, se trece de localitate si pe drumul forestier "Trei meri" se ajunge la rezervatie.

• Rezervatia de la Zamoslea Lunca se afla situata pe malul drept al raului Siret, la 12 km nord de drumul national Suceava-Dorohoi, drum ce trece prin comuna Zvorastea. 

• Rezervatia de jnepenis si Pinus cembra din Muntii Calimani se afla in partea de sud-vest a judetului Suceava, in muntii Calimani cu ramificatii spre nord, pana in albia raului Dorna. 

• Rezervatia Codrul Secular Slatioara e situata pe versantul estic al masivului Rarau, la o altitudine cuprinsa intre 790 m si 1353 m, in satul Slatioara si se intinde pe trei creste mari: Batca neagra, Batca cu Plai, Batca Lesei, separate intre ele prin vai adanci. Accesul in rezervatie se face de pe soseaua Suceava-Cluj-Napoca, de la Frasin spre Stulpicani. 

• Rezervatia Codrul Secular Giumalau se afla pe teritoriul comunei Pojorata, in partea nord-vestica a muntelui Giumalau si catre cursul superior al bazinetului Putna Mare-Sterparul.

Rezervatii geologice

• Rezervatia geologica Piatra Tibaului este localizata la confluenta paraului Tibau cu Bistrita Aurie, pe teritoriul comunei Carlibaba si reprezinta un masiv de calcare fosilifere, inalt de 70 m. Aceasta impresionanta stanca atrage prin masivitatea sa si reprezinta terminatia estica a flisului carpatin.

• Rezervatia geologica Piatra Pinului si Piatra Soimului reprezinta un ecosistem extrem de important din punct de vedere paleontologic cu numeroase resturi de pesti fosiiiferi care demonstreaza existenta unei faune specifice: pesti, corali, scoici, etc. Rezervatia se afla pe dreapta raului Moldova.

• Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor cuprinde formatiuni geologice foarte vechi si importante prin diferitele specii de pesti, scoici si amoniti de origine marina incrustati in stancile ramase ca martori ai unor miscari tectonice si ai vietii din oceanele calde de altadata. Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor se gaseste pe raza comunei Fundu Moldovei, paraul Cailor, afluent de stanga al Moldovei, pe un drum de exploatare, dupa care, pe o carare traversand fanete, se ajunge la un bloc de calcare rosii. 

• Rezervatia Cheia Moara Dracului e situata pe cursul superior al paraului Valea Caselor, afluent de drepta al raului Moldova, rezervatia se afla la 7 km de gara Campulung Moldovenesc - Est, pe versantul de nord al masivului Rarau. 

• Rezervatia Cheia Lucavei este situata la gura paraului Lucava, la intrarea spre fanetele de la Lucina, pe teritoriul comunei Moldova-Sulita. Impresioneaza frumusetea stancilor calcaroase ce adapostesc cele doua monumente ale naturii: strugurele ursului si floarea de colt.

Rezervatii mixte

• Rezervatia Pietrele Doamnei Rarau. Masivul Rarau adaposteste in partea nordica una din cele mai interesante forme geologice din lantul Carpatilor Orientali, cunoscuta sub numele de Pietrele Doamnei. Accesul in zona se poate face fie din orasul Campulung Moldovenesc, fie prin localitatile Pojorata, Mestecanis, Slatioara sau Chirii.

• Rezervatia Cheile Zugrenilor este situata la 20 km in aval de orasul Vatra Dornei, pe raul Bistrita, intinzandu-se pe verticala pana pe varful Pietrosul Bistritei. Zona este deosebit de pitoreasca prin salbaticia stancilor. Flora rezervatiei este specifica stancariilor, aici gasindu-se floarea de colt (Leontopodium alpirum) si endemismului Andryalla levitomentosa aflat pe stancile inaccesibile din masiv.

 Rezervatia 12 Apostoli. Creasta ce formeaza cumpana apelor dintre bazinele paraielor Neagra Sarului si Poiana Negri si coboara dinspre Calimani peste culmile Tamau si pietrele Rosii spre varfurile Lucaciu si orasul Vatra Dornei adaposteste multe figuri zoomorfe si antropomorfe, "sculptate" de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmete de lava cimentata. Grupul de stanci ce formeaza rezervatia este cel mai important si cuprinde "sculpturi" fantastice, ca de exemplu figura unui mos cu barba, spre nord, a unui batran spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste de silueta faraoanei Nefertiti. 

__________________________________________________________________________________________________________________________________Top

Masive montane 

Munții Rarau - Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali fiind formata din doua masive strans legate a caror importanta pentru turism deriva din varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie si accesibilitatea determinata de prezenta culoarelor de vale ce incadreaza cele doua masive montane. Relieful montan ofera cele mai variate obiective turistice. Zonele cele mai cautate de turisti sunt: Pietrele Doamnei - ce ofera un relief ruiniform alcatuit dintr-un ansamblu de turnuri din calcare mezozoice incrustate cu corali si amoniti, cu inaltimi pana la 70 m, inconjurate de o masa de grohotisuri ce au dimensiuni variabile; Pietrele Buhei, rezervatie geologica si geomorfologica situata pe valea paraului Izvorului Alb, martor calcaros de eroziune cu suprafata de 2 ha; Varful Rarau este renumit pentru abrupturi si panorama larg deschisa; Varful Piatra Soimului - cu relief de turnuri, rezervatie geologica; Piatra Zimbrului, un imens perete abrupt in calcare; Cheile Moara Dracului de pe paraul Valea Caselor, formate din calcare si dolomite; Pestera cu Lilieci - de pe fundul unui aven cu dimensiuni mari situata la aproximativ 1 km nord de Pietrele Doamnei; Cheile Bistritei de la Zugreni - 1,5 km de vale ingusta cu versani abrupți; schitul Rarau mutat la finele secolului al XVIII-lea, cand Bucovina a fost ocupata de austrieci, de pe versantul nordic pe cel sudic al muntelui Rarau. Cele doua masive au o retea de poteci cu marcaje turistice ce urca din vaile Moldovei si Bistritei spre Varfurile Giumalau si Rarau.

♦ Trasee turistice in Muntii Rarau-Giumalau 

Muntii Calimani. Ocupa partea nord-vestica a grupei centrale a Carpatilor Orientali, reprezentand cel mai extins masiv vulcanic din Romania. Se desfasoara pe directia NV-SE, fiind delimitat la miaza-noapte de zona depresionara a Dornelor (Vatra Dornei) si muntii marunti ai Bargaului; la est - sirul depresiunilor Paltinis, Dragoiasa, Bilbor, Secu il separa de muntii inalti ai Bistritei si de muntii Giurgeului (sud-est); la sud - defileul Muresului constituie limita spre muntii vulcanici ai Gurghiului; in vest - piemontul colinar al Calimanului face trecerea spre partea estica a Podisului Transilvaniei.

♦ Trasee turistice in Parcul National Calimani

Muntii Rodna-Ineu se afla la granita de NV a Bucovinei, la mica distanta de statiunea turistica Borsa, judetul Maramures. Accesul se face pe DN 17, dinspre Campulung, iar din Iacobeni pe soseaua ce leaga zona Dornelor de Depresiunea Borsa. Partea centrala, inalta a masivului Muntilor Rodnei, ofera peisaje variate, de un real interes. Se diferentiaza astfel 5 complexe morfologice: Ineu (2279 m), Omu-Gargalau (2134 m, 2159 m), Galat-Puzdrele (2048 m, 2189 m), Pietrosul Rodnei (2303 m), Batrana (1710 m). Relieful Parcului se remarca prin bogatia formelor glaciare si crionivale: lacuri (67), vai, circuri glaciare. O forma carstica deosebita este pestera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) cu galerii si cascade spectaculoase. In Parcul National Muntii Rodnei se practica mai multe tipuri de turism: rural, ecoturism, balnear, cultural, activ.

♦ Trasee turistice in Parcul Rodna 

__________________________________________________________________________________________________________________________________Top

Trasee turistice

Suceava-Dragomirna-Radauti-Putna-Marginea-Sucevita-Vatra Moldovitei-Campulung Moldovenesc-Voronet-Manastirea Humorului-Stupca-Suceava (262 Km)

Suceava-Dragomirna-Radauti-Putna-Marginea-Sucevita-Vatra Moldovitei-Campulung Moldovenesc-Vatra Dornei-Zugreni-Brosteni-Pasul Tarnita-Voronet-Manastirea Humorului-Stupca-Suceava (380 Km)

Suceava-Stupca-Manastirea Humorului-Voronet-Gura Humorului-Malini-Slatina-Baia-Falticeni-Probota-Suceava(280 Km)

Suceava-Falticeni-Baia-Malini-Slatina-Gura Humorului-Voronet-Manastirea Humorului-Stupca-Suceava (161 Km)

Suceava-Stupca-Manastirea Humorului-Voronet-Campulung Moldovenesc-Rarau-Zugreni-Vatra Dornei-Campulung Moldovenesc-Vatra Moldovitei-Sucevita-Marginea-Putna-Radauti-Arbore-Cacica-Dragomirna-Suceava (400 Km)

Falticeni-Rasca-Baia-Malini-Slatina-Voronet-Manastire Humorului-Stupca-Suceava-Falticeni (200 Km)

Radauti-Putna-Marginea-Sucevita-Vatra Moldovitei-Vama-Voronet-Manastirea Humorului-Cacica-Solca-Arbore-Radauti (234 Km)

Campulung Moldovenesc-Vatra Moldovitei-Sucevita-Marginea-Putna-Radauti-Arbore-Solca-Cacica-Mnastirea Humorului-Voronet-Slatioara-Campulung Moldovenesc (230 Km)

Campulung Moldovenesc-Lucina-Vatra Dornei-Zugreni-Rarau-Campulung Moldovenesc (175 Km)

Campulung Moldovenesc-Voronet-Gura Humorului-Cacica-Solca-Arbore-Radauti-Putna-Marginea-Sucevita-Vatra Moldovitei-Campulung Moldovenesc (235 Km)

Gura Humorului-Manastirea Humorului-Cacica-Solca-Arbore-Radauti-Putna-Marginea-Sucevita-Vatra Moldovitei-Vama-Voronet-Gura Humorului (200 Km)

Vatra Dornei-Zugreni-Rarau-Campulung Moldovenesc-Vama-Vatra Moldovitei-Sucevita-Marginea-Putna-Radauti-Arbore-Cacica-Manastirea Humorului-Voronet-Slatioara-Campulung Moldovenesc-Pasul Mestecanis-Vatra Dornei (335 Km)

Vatra Dornei-Pasul Mestecanis-Campulung Moldovenesc-Slatioara-Manastirea Humorului-Cornu Luncii-(Malini,Slatina,Baia)-Falticeni-Suceava-Dragomirna-Gura Humorului-Voronet-Ostra-Brosteni-Zugreni-Vatra Dornei (295 Km) (330 Km) 

__________________________________________________________________________________________________________________________________Top