Home › Vacante in Romania Bucuresti › Turul orasului 

 

 

 

 

 

 

Plimbare prin Bucuresti 

Bucurestiul este un oras incitant, cu multe obiective turistice extrem de interesante. Exista numeroase trasee turistice care prezinta orasul turistilor. Iti propun insa un traseu usor atipic, care incepe in Cotroceni, e mai mult o plimbare, ca sa cunosti Bucurestiul si sa te convingi ca e un oras frumos care merita explorat. 

Cotroceni, zona rezidentiala situata la vest de centrul orasului, este inconjurata de parcuri si gradini. Adapostind Palatul Prezidential si vile cu detalii arhitecturale remarcabile, poate constitui o alternativa placuta la forfota din centru. Palatul Cotroceni este resedinta oficiala a presedintelui Romaniei. Aflat intr-un perimetru extins si inconjurat de ziduri, Palatul permite accesul vizitatorilor in tururi cu ghid. Proiectata pentru Regele Ferdinand si terminata in 1895, cladirea principala se ridica pe locul unei manastiri din secolul al XVII-lea, ctitorita de Serban Cantacuzino. Distrusa de regimul comunist, biserica a fost reconstruita pe fundatia originala. 

In apropiere se afla Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”, fondata in 1860 de medicul Carol Davila. Amplasata initial vizavi de Facultatea de Medicina, gradina a fost mutata pe actualul amplasament in 1884 si a primit numele in onoarea botanistului care a luptat pentru supravietuirea acesteia. Se intinde pe 17 ha si cuprinde un muzeu, sere, gradini amenajate si gradini naturale, lacuri helestee, fiind o oaza de liniste, verdeata si multa culoare in lunile de vara.

In drumul spre zona Eroilor, vei observa Facultatea de Medicina, o cladire clasica maiestuoasa din 1903. In curte se afla bustul lui Carol Davila, realizat de Carl Stork. Daca vei merge inainte pe langa micul parc din fata Spitalului Universitar de Urgenta vei ajunge la Biserica Sf. Elefterie, construita in 1744, in perioada fanariota, cu picturi neobizantine de o frumusete aparte.

Traversand cheilul Dambovitei vei ajunge la Opera Romana, asezata in mijlocul unei zone verzi, mai departe de strada. Cladirea e relativ noua, din 1954. Opera este una din scenele muzicale cele mai importante din tara, cu un repertoriu impresionant, cu voci remarcabile, cunoscute si pe plan international.

Traseul poate continua spre Facultatea de Drept, construita in 1935, una dintre cele mai vechi facultati ale Universitatii Bucuresti. Daca vei traversa Dambovita vei ajunge la Parcul Izvor, aflat in imediata apropiere a Palatului Parlamentului care, conform World Records Academy, este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume.

Dupa vizitarea Palatului Parlamentului, traseul poate continua pe Calea Victoriei, cea mai eleganta artera rutiera bucuresteana din perioada interbelica, ce se intinde pe aproximativ 3 km intre Splaiul Independentei si Piata Victoriei. Numele strazii vine de la Razboiul de Independenta al Romaniei. La capatul sudic se afla Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu aspect imperial, ce adaposteste printre comorile sale “Closca cu puii de aur”: 22 de piese din aur incrustate cu pietre pretioase, bijuterii si vase despre care se crede ca au fost ingropate de ostrogoti in secolul al V-lea d.Hr. Alaturi, o cladire extravaganta de la 1897 gazduieste cladirea CEC. Vizavi de CEC se afla doua intrari in pasajul comercial semicircular din secolul al XIX-lea, Pasajul Villacrosse-Macca

Inainte de a expolara Calea Victorie spre nord, poti face un ocol si sa mergi 5 minute pe jos pana la Parcul Cismigiu. Gradina cu alei strajuite de gard viu, un lac pe care te poti plimba cu barca, fantani, canapele si flori colorate este locul preferat atat de batranii care deapana amintiri la umbra copacilor batrani cat si tinerii care se plimba pe alei tinandu-se de mana.

Revenind pe Calea Victoriei dupa plimbarea in Cismigiu, vei vedea Cercul Militar National. Aici se organizeaza in permanenta expozitii de pictura, desene si fotografie. Fantana Sarindar din fata acestei cladiri de la inceputul secolului al XX-lea a fost ridicata in amintirea bisericii cu acelasi nume, ridicata de Matei Basarab si daramata de cutremur. Pe cealalta parte a Caii Victoriei se afla Casa Capsa, datand din 1886, hotelul preferat al capetelor incoronate din Europa si loc de intalnire pentru artisti si intelectuali. Turnul Telefoanelor, constructie din 1930, are ornamente art deco in partea superioara. Langa acesta se afla Hotelul Novotel City Center 4*, o constructie noua, copie a vechiului Teatru National care a fost distrus de bombardamentele aeriene din 1944.

Mergand pe Calea Victoriei, vei ajunge la Piata Revolutiei, dominata de fostul palat de iarna al regelui Carol I, acum Muzeul National de Arta al Romaniei. Muzeul expune piese de arta bisericeasca medievala, sculpturi originale ale lui Constantin Brancusi precum si picturi ale lui Nicolae Grigorescu. In piata se mai afla Hotelul Athenee Palace Hilton 5*Ateneul Roman, o sala de concerte cu o cupola impresionanta, realizata de Albert Galleron si Biblioteca  Universitara. Tot aici se afla si cladirea Ministerului de Interne, construita de Carol al II-lea, in 1938, cladire asociata permanent cu Ceasescu si discursul pe care l-a tinut in balcon.

La capatul dinspre Piata Victoriei al Soselei Kiseleff, se afla Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. La doua minute spre nord se afla Muzeul Taranului Roman. Acesta a inceput ca o colectie de tesaturi traditionale din 1875 si a crescut treptat, ajungand una dintre cele mai originale expozitii de arta populara si obiecte traditionale nu numai din Romania ci si din Europa. Amplasat intr-o cladire din 1930, construita in stil neoromanesc, muzeul prezinta exponate care ilustreaza simplitatea si diversitatea mostenirii rurale a romanilor: tesaturi, oua pictate, cruciulite de lemn care binecuvantau masa, obiecte sculptate, rame de lemn, troite, vesminte populare, icoane pictate. Vizavi se afla Muzeul National de Geologie, intr-o caldire din 1907. La intersectia cu Bulevardul Aviatorilor se afla Monumentul Aviatorilor. Din acest sens giratoriu, pe Strada Muzeul Zambaccian se afla muzeul cu acelasi nume care adaposteste tablouri si sculpturi ale unora dintre cei mai faimosi artisti: Cezanne, Matisse si Picasso, Nicolae Grigorescu. 

Mergand spre Piata Presei Libere, vei trece pe langa Arcul de Triumf, ridicat in memoria soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Arcul original din lemn ridicat in 1922 a fost inlocuit cu arcul din beton din 1935. O scara interioara te va duce pe terasa de deasupra de unde vei avea o panorama superba asupra imprejurimilor.

Aproape de Piata Presei Libere se afla Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, pentru vizitarea caruia trebuie sa-ti rezervi cel putin jumatate de zi. Organizat asemenea unui sat tipic, muzeul in aer liber este strabatut de o retea de alei marginite de copaci si 300 de constructii rurale autentice din fiecare regiune a Romaniei. La muzeu sunt organizate frecvent targuri mestesugaresti si spectacole de dansuri populare. de aici poti cumpara obiecte traditionale de artizanat: covoare, ceramica, oua pictate, carti, albume foto si albume de muzica populara.

Bucurestiul este un oras prezentat de multe ori intr-o lumina negativa dar e un oras frumos, cu locuri romantice, cu incarcatura istorica si care merita, cu siguranta, vizitat.