Home › Vacante in Romania › Litoral  › Statiuni la Marea Neagra   

    

 Descopera singur farmecul fiecarei statiuni de pe Litoralul Marii Negre! 

Mamaia  ♦  Constanta    Eforie Nord    Techirghiol    Eforie Sud    Costinesti  ♦  Olimp    Neptun  ♦  Jupiter  ♦  Venus  ♦  Saturn  ♦  Mangalia   Vama Veche 

Gura Portiței
Initial sat pescaresc, Gura Portițtei este situata pe o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra și limanul Golovita; este cunoscuta ca una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice de pe litoralul romanesc, o alternativa pentru Vama Veche, devenita destul de aglomerata in ultimii ani. Accesul se face, in general, cu vaporasul, de la Jurilovca; cu autovehicule speciale se poate ajunge si pe drumul de la Vadu, pe la Periboina.
 
Este cea mai mare si cea mai cunoscuta statiune a litoralului romanesc. Situata in nordul litoralului, Mamaia se afla in continuarea orasului Constanta si desparte lacul Siutghiol de Marea Neagra. Destinatia preferata a turistilor pe timp de vara, Mamaia atrage prin evenimente mondene si spectacole, restaurante si cluburi luxoase, terase si gradini linistite, zone de promenada, parc acvatic, telegondola si centre de agrement. Mamaia are una dintre cele mai mari plaje din intreaga Europa. Aceasta se intinde pe o distanta de aproape 10 kilometri, intre orasele Constanta si Navodari avand o latimea ce atinge adesea 200 de metri. Plaja este acoperita cu nisip fin, fara pietre si scoici in exces, iar intrarea in apa se face lin, adancimea marii crescand treptat. Pentru siguranta, protectia si confortul trustilor, pe plaja sunt amenajate puncte Salvamar, corturi de prim ajutor, toalete si puncte de colectare selectiva a deseurilor. O mare parte a plajei este amenajata cu sezlonguri si umbrele de care turistii pot beneficia contra cost, insa exista si zone in care acestia se pot instala gratuit. Pe plaja sunt beach baruri si terase, locuri in care va puteti ascunde de arsita verii alaturi de un cocktail sau o cafea cu gheata. 
 
Vechiul port maritim Constanta, transformat in statiune de regele Carol I, este un amestec inedit de industrie si cultura, terminalele petroliere si santierele navale combinandu-se cu plaje si faleze. Constanta isi are radacinile intr-un sat pescaresc din secolul al VI-lea i. Hr. Grecii din Milet au transformat asezarea de la Marea Neagra intr-un port infloritor numit Tomis. Cucerit mai tarziu de romani si de bizantini, a fost botezat dupa Imparatul roman Constantin.
Principalele puncte de atractie sunt: Piata Ovidiu, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Moscheea Mahmudia, Muzeul de Arta Populara, Muzeul Marinei Romane, faleza, Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez.
 
A doua statiune de pe Litoral in ceea ce priveste numarul de locuri de cazare, dupa Mamaia, este situata pe o faleza inalta de 30 m, pe portiunea de uscat dintre Techirghiol și mare. Pozitionata la aproximativ 12 kilometri de municipiul Constanta, pe drumul de legatura cu orasul Mangalia, Eforie Nord este o statiune balneara cunoscuta mai ales pentru bazele de tratament, ce atrag anual un numar mare de turisti romani si straini, oferindu-le tratamente moderne si cure diverse. Fiind o statiune in continua expansiune, Eforie Nord isi schimba infatisarea de la an la an, construindu-se de la un sezon la altul vile, pensiuni, terase si restaurante noi. Plaja statiunii are o lungime de aproximativ 4 kilometri. In zona de nord a plajei se inalta faleza, cunoscuta ca un loc perfect de promenada. Legatura dintre faleza si plaja este facuta prin intermediul unor scari. In partea sudica a statiunii plaja este mai lata si accesul se face direct. Pe toata intinderea plajei intrarea in apa se face lin, iar nisipul are o granulatie mai mare decat cel din Mamaia si Constanta. O parte din plaja este amenajata cu sezlonguri, umbrele si beach baruri.
 
Techirghiol este o statiune asezata pe malul nord-vestic al lacului cu acelasi nume, avand un climat mai continental, in care se simt mai mult efectele brizei de lac, decit cele ale brizei marine. Techirghiol se numara printre statiunile balneoclimaterice cunoscute la nivel national si international, datorita proprietatilor curative ale Lacului Techirghiol. Apa sarata si bogata in minerale si namolul sapropelic extras din adancurile sale sunt utilizate cu succes in tratarea reumatismului, anemiei, rahitismului, spondilozei, hipotiroidiei si a altor afectiuni neuromotorii, cutanate sau endocrine.
Plaja statiunii Techirghiol se desfasoara pe malul nordic al lacului, acolo unde este amplasata intreaga asezare. Cunoscuta sub denumirea de “Bai reci”, plaja localitatii are dimensiuni reduse si este acoperita cu nisip. Pe timpul sezonului estival, plaja este populata de turistii care se bucura de efectele terapeutice ale namolului extras din lac, dar si de relaxare, zona fiind linistita si ferita de aglomeratia specifica litoralului.
 
Eforie Sud este situata pe un promontoriu inalt de 5-30 m, un pinten calcaros ce constituie legatura malului drept al vaii Techirghiol cu faleza Marii Negre. In perioada interbelica este cosiderata cea mai luxoasa statiune a litoralului, fiind si cea mai cautata de turisti.
 
Capitala vacantelor de vara ale tineretului, Costinesti se afla la 31 km de Constanta si ii este specifica atmosfera vesela si animata. Plaja statiunii este vegheata de cele doua simboluri ale Costinestiului – Obeliscul si epava navei Evanghelia, esuata in anul 1960.
Plaja statiunii Costinesti are o lungime de 1 kilometru, iar latimea sa difera pe anumite sectoare. In zona Obeliscului, plaja este mai lata, insa foarte aglomerata pe timpul verii. In zona de nord, spre Epava, plaja este mai ingusta, acoperita cu nisip fin si marginita de o faleza joasa. Pe plaja exista beach baruri si baze de agrement, sezlonguri si umbrele.
 
Este cuprinsa intre lacul Tatlageac si orasul Mangalia si face parte dintr-un sirag de statiuni construite la inceputul anilor '70. Climatul este mai bland decat al statiunilor aflate spre nordul litoralului. Plaja din Olimp este brazdata de golfuri, mai lata in partea de nord, in zona Complexului Amfiteatru-Panoramic-Belvedere si se ingusteaza treptata catre zona de sud, acolo unde este marginita de o faleza inalta. Anumite sectoare de plaja sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele.
 
Este situat intre Olimp și Jupiter, printre palcuri de padure si intre doua lacuri cu apa dulce. Statiunea are multe spatii verzi, fiind o locatie linistita, propice pentru relaxare. Plaja din Neptun are o latime ce variaza de la 30 la 100 de metri. Plaja este marginita de garduri din stuf, iar pe alocuri de magazine si terase. Cea mai cunoscuta portiune a plajei se numeste "La Steaguri" si este una dintre cele mai frumoase plaje ale litoralului romanesc. Iubitorii sporturilor pe nisip pot folosi terenurile de volei si fotbal amenajate pe plaja.
 
Statiunea este strabatuta de strazi si alei cu copaci umbrosi. Multe dintre restaurantele, magazinele si terasele din Jupiter sunt concentrate in jumatatea nordica a statiunii, in zona Lacului Tismana. In sudul statiunii Jupiter, alipita acesteia, se gaseste o alta statiune-Cap Aurora. La fel de verde ca statiunile vecine, Cap Aurora este o locatie linistita si plina de farmec. Datorita pozitionarii, facilitatilor si  factorilor naturali pe care ii ofera, statiunile Jupiter si Cap Aurora sunt ideale pentru relaxare si cure de tratament cu factori naturali: aer marin, apa sarata si soare. Statiunea Jupiter are o plaja ce se intinde pe o lungime de aproximativ 1 kilometru si este brazdata de cateva golfuri delimitate de diguri de protectie. Unde aceste golfuri "inghit" uscatul, plaja este ingusta, latindu-se in zonele digurilor de protectie si in partea de nord, catre statiunea Neptun. Anumite sectoare de plaja sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele. In zona statiunii Cap Aurora plaja este ingusta si modelata de golfuri. 
 
Se afla in partea sudica a litoralului romanesc, la doar 3 kilometri de Mangalia si aproximativ 42 de kilometri de Constanta. Din punct de vedere administrativ, statiunea care poarta numele zeitei frumusetii, apartine de orasul Mangalia. Datorita izvoarelor de apa minerala sulfuroasa hipotermala care sunt captate in zona, Venus s-a dezvoltat ca statiune balneara in care pot fi tratate o serie de afectiuni importante. Statiunea este cunoscuta ca fiind o locatie in care apa marii este linistita, iar algele isi fac aparitia destul de rar la mal. Statiunea nu este foarte aglomerata pe timpul verii, iar acest lucru ofera premisele unei vacante linistite. Intinsa pe o distanta de aproximativ 1.5 kilometri, plaja statiunii Venus pastreaza particularitatea plajelor din sudul litoralului romanesc, aceea ca este brazdata de golfuri care intra adanc in tarm. Odata cu inaintarea catre statiunea Saturn plaja devine dreapta si atinge o latime de pana la 200 de metri, acesta fiind sectorul cel mai frecventat de turisti. In aceasta zona izvoresc ape minerale sulfuroase hipotermale, captate si utilizate pentru dusuri terapeutice. In partea de nord, pe o mica portiune, accesul in apa se face mai greu, deoarece malul este presarat cu pietre. Aceasta este o zona preferata de cei care doresc liniste si intimitate. Pe toata lungimea sa, plaja este acoperita cu nisip fin, iar pe anumite sectoare este amenajata cu sezlonguri si umbrele.
 
Este cea mai sudica statiune a litoralului, in prelungirea nordica a orasului Mangalia. Are 21 de izvoare mezotermale sulfuroase, namolul extras din mlastina alimentata de aceste izvoare – mlastina „Hergheliei Mangalia” – avand proprietati curative deosebite. Vegetatia bogata si linistea fac ca Saturn sa fie cautata de cei care isi doresc o vacanta relaxanta, departe de agitatia cotidiana. Plaja statiunii Saturn este acoperita cu nisip grosier si este delimitata de Mangalia in sud si de Venus in nord. In partea de sud plaja este dantelata de numeroase golfuri artificiale care intra adanc in uscat, ingustand zona nisipoasa.
 
Orasul care purta in Antichitate numele Callatis, a fost intemeiat in secolul al IV-lea i. Hr. de grecii din Megara, la porunca unui oracol. Principalele atractii sunt: Muzeul de Arheologie Callatis, Moscheea Esma Han Sultan iar in apropiere Herghelia Mangalia (unde vizitatorii pot beneficia de sedinte de echitatie) si pestera subterana Pestera Movile. 
Mangalia este un oras in continua dezvoltare, o statiune balenoclimaterica foarte cunoscuta. Izvoarele mezotermale sulfuroase din Mangalia sunt valorificate in bazele de tratament cu rezultate recunoscute in ameliorarea bolilor sistemului osos si in tratamentele recuperatorii. Mangalia le ofera turistilor oportunitati diverse de petrecere a timpului liber: plaja, vizite la muzee, monumente si cetati care prezinta istoria locurilor, spectacole, festivaluri si evenimente culturale.
Plaja orasului Mangalia este acoperita cu nisip fin si se intinde intre plaja Saturn si digul de nord al Portului Mangalia. Latimea cea mai mare o atinge in centru, acolo unde are in jur de 120 metri. Faleza orasului margineste plaja si este folosita ca zona de promenada. 
 
La 3 km la sud de 2 Mai se afla Vama Veche, localitate de frontiera, amplasata pe marginea unui larg golf maritim. Frontiera cu Bulgaria este la cateva sute de metri la sud de sat. Vama Veche a fost si a ramas una dintre cele mai nonconformiste destinatii de vacanta, cu toate ca vamaiotii infocati sustin ca atmosfera s-a deteriorat. Cu toate astea, este locul unde se poate petrece o vacanta in mijlocul naturii, intr-o atmosfera speciala de libertate. Intima si salbatica, plaja este populata si noaptea de tineri care se aduna in jurul focurilor de tabara.