Home › Vacante in Romania › Maramures › Experiente autentice

  

  Regiuni istorice

  Bisericile din lemn  

  Cimitirul Vesel   

  Satul traditional  

  Cazare in Maramures 

Experiente autentice in Maramures     Plimbare cu Mocanita        Activitati in aer liber        Zone protejate    

 Mocanita 

Din anul 2000 circula regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turisti. Sezonul incepe primavara si se incheie toamna. Zilele de functionare si ora de plecare sunt prezentate detailat in Mersul trenurilor cu abur
Trenurile turistice urca pana la statia Paltin (km 21,6), aproximativ doua ore departare de Viseu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc pentru popas. Pana la intoarcerea trenului, in Paltin, turistii pot sa se bucure de natura, sa ia masa sau sa admire panorama de pe platforma amplasata pe stanca din apropiere. Timpul de stationare in Paltin difera in functie de starea vremii, iar in sezonul de varf este de aprox. 120 minute. Calatoria cu trenul pe Valea Vaserului este o calatorie care iti va ramane in suflet pentru ca Mocanita traverseaza zone extraordinar de frumoase, de la paduri intunecoase pana la poienite scaldate in soare, de la zona ingusta a defileului la spatii deschise ce ofera o panorama deosebita asupra peisajului cu case desprinse parca din cartile cu povesti.                                                    

 Activitati in aer liber 

Iubitorii de natura si activitati in aer liber au ocazia sa faca plimbari si drumetii pe versantii muntilor sau pe vai bucurandu-se de tot ce le ofera frumos natura. Sunt ocazii bune de relaxare si liniste. Maramuresul are o retea de marcaje forestiere bine pusa la punct, excursionistii putand strabate padurile si admirand privelistile minunate al esatelor, lacuri, cascade sau pesteri. Ciclismul este un alt mod de a explora zona Maramuresului. Va puteti bucura de peisaj in timp ce pedalati din localitate in localitate. Cei care doresc sa experimenteze un traseu plin de provocari au sansa de a face acest lucru in zonele muntoase. In Maramures, activitatile in aer liber nu se limiteaza la lunile de vara. Sporturile de iarna si schiul alpin in special, sunt in anotimpul rece principalele activitati de recreere in zona. Partii de schii cu diferite grade de dificultate se gasesc la Borsa, Izvoare, Mogosa, Suior, Cavnic si Baia Borsa. In zona se pot practica si alte activitati, din categoria sporturilor extreme, si anume: off- road, mountain-bike, canyoning, traversari pe corzi, catarare, parapanta, rafting, etc.  

 Zone protejate 

In Maramures exista o mare diversitate de obiective ocrotite. Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului care tine inventarul ariilor naturale protejate la nivel national, in Maramures se afla urmatoarele arii protejate de interes nationalArboretul de castan comestibil de la Baia Mare; Arcer Tibles Bran; Cheile Babei; Cheile Lapusului; Cheile Tatarului; Coloanele de la Limpedea; Cornu Nedeii, Ciungii Balasanii; Creasta Cocosului; Lacul Albastru; Lacul Morarenilor; Mlastina Iezerul Mare; Mlastina Vlasinescu; Padurea Bavna; Pestera Boiu Mare; Pestera cu Oase de la Poiana Botizii; Pestera din Dealul Solovan; Pestera si izbucul Izei; Pestera Valenii Somcutei; Piatra Rea; Pietrosu Mare; Parcul Natural Muntii Maramuresului; Poiana Brazilor; Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu; Ponorul Izei sau Izvorul Batrana; Rezervatia fosilifera Chiuzbaia; Taul lui Dumitru; Taul Negru; Varful Farcau, Lacul Vinderel. 

Trasee turistice in Parcul Natural Muntii Maramuresului