Home › Vacante in Romania › Maramures › Regiuni istorice

Regiuni istorice in Maramures 

Maramuresul istoric   Tara Lapusului    Tara Chioarului    Orase in Maramures 

   Bisericile din lemn  

   Cimitirul Vesel   

   Satul traditional  

   Experiente autentice 

Bogat in paduri de stejar si brad, Maramuresul este numit adesea "Tara Lemnului”. Locuitorii sai, morosenii, sunt foarte priceputi in arta cioplitului, pe care au perfectionat-o mai bine de 900 de ani. Capodoperele lor sunt bisericile de lemn, cu clopotnite inalte si ascutite, acoperisuri de sindrila in doua ape, care au devenit o trasatura distincta a tinutului. Cioplirea lemnului este adusa la nivel de arta si prin decoratiunile caselor, prispelor si portilor inalte ale gospodariilor taranesti.

Cele patru vai care formeaza ”Maramuresul istoric”: Cosau, Iza, Mara si Viseu pastreaza mostenirea rurala - obiceiuri, arhitectura, muzica si costume - intr-o forma mai pura decat restul zonei. Maramuresul istoric este marginit de alte zone profund rurale: imprejurimile Sighetului Marmatiei, in apropiere de raul Tisa dar si Tarile Lapusului, Chioarului si Oasului. 

 Maramuresul Istoric

“Maramures, tara veche, cu oameni fara pereche” - asa spune o doina maramureseana. Oamenii de pe cele patru vai care alcatuiesc aceasta zona - Mara, Cosau, Iza si Viseu - au pastrat un sentiment puternic al propriei identitati. 

• Valea Marei 

Pasul Gutai face legatura intre Baia Mare si Valea Marei. Pe masura ce drumul coboara spre pitorescul sat Mara, printre copaci vei surprinde imagini ale piscurilor muntoase ale Carpatilor. Satul Desesti aflat ceva mai departe, are o minunata biserica de lemn inchinata Sf. Parascheva. Construita in 1970 si parte a Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, este impunatoare, avand o clopotnita inalta si ascutita ca un varf de ac si un acoperis abrupt de sindrila, in doua ape care aproape ca atinge pamantul. Biserica din Desesti detine cateva dintre cele mai frumoase mostre de arta populara din Maramures. Picturile simple sunt creatia a doi mesteri locali. Cinci km mai departe, pe un platou vast, inconjurat de dealuri, in satul Hoteni, se pot admira gospodarii traditionale de lemn cu porti frumos decorate. Localitatea a devenit cunoscuta pentru "Tanjaua", un festival care isi are originea intr-un ritual datand din epoca romana. Menit sa-l desemneze pe cel mai bun plugar din sat, punctul sau de atractie este un plug lung, ceremonial, facut din crengi de brad si decorat cu panglici, care este purtat pe ulita principala. In acest timp, flacaii satului il urmaresc, il prind pe plugarul ales si il arunca in rau. In ultimii ani, festivalul s-a transformat intr-unul de muzica populara in aer liber.

• Valea Cosaului 

Se afla dincolo de Hoteni, la est de DN 18. La marginea de rasarit a Calinestiului, o bisericuta din 1630 se inalta singuratica pe un deal. Construite din barne groase de stejar fixate cu cuie de lemn, pastreaza fragmente ale unor fresce din secolul al XVIII-lea. In centrul satului se pot admira cazanul de tuica si valtoarea (dispozitiv asemanator unui vartej, cu palete de lemn, actionat de apa, folosit la spalatul tesaturilor). Ambele sunt folosite in comun de catre sateni. La cativa km mai spre sud, drumul te duce in Sarbi, care se remarca prin minunatele siruri de porti sculptate. Braul ornamental cu rozete si figuri stilizate este vechi de 700 de ani. Cele doua bisericute din lemn, una din 1665 si cealalta din 1667, sunt dovada faptului ca odinioara satul a fost impartit in doua parohii. Budesti  este un sat botezat asa dupa numele unui proprietar de pamanturi, Bud, are in jur de 5000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai mari din Maramures. In anul 2003, satul a fost prezentat in documentarul britanic “ The Last Peasants”( “Ultimii tarani”) care dezvaluia viata morosenilor. Una din cele doua biserici de lemn, Biserica Josani, din 1628, pastreaza fresce din 1762 si detine o colectie valoroasa de icoane din secolul al XV-lea. 

• Valea Izei

Una din atractiile Vaii Izei este drumul care serpuieste spre est din catunul Vadu Izei, aflat la 6,5 km de Sighetul Marmatiei. In acest sat ca si in asezarea vecina de la est, Valea Stejarului, traiesc tesatoare talentate si cioplitori in lemn. Mai departe, in satul Barsana (numit dupa ciobanii barsani care cresc oi cu blana lunga) se afla un complex monahal, multe din bisericile din lemn fiind construite dupa 1989. Clopotnita bisericii complexului monahal, inalta de 56 m, este considerata cea mai inalta constructie de lemn din Europa. Daca te intorci din drum cam un km, vei zari o frumoasa biserica de lemn de la incepulul sec. al XVIII-lea, mutata aici, mai aproape de sat,  dupa ce manastirea de care apartinea a fost desfiintata in 1791. Frescele interioare dateaza din 1806. Dezvaluind  influente baroce si rococo, aceste picturi populare sunt extrem de frumoase si constituie motivul principal pentru care biserica a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Daca vei continua drumul spre S-E, vei ajunge in Poienile Izei unde se afla o alta bisericuta din lemn, aflata in Patrimoniul UNESCO, construita intre 1604 si 1632 din busteni de brad. Picturile de pe usa ii infatiseaza pe Sf. Petru si Pavel. Atractia principala o constituie frescele de la 1794. Botiza, legata de un drum de tara de Poienile Izei, a devenit un centru turistic cunoscut datorita femeilor de aici, adevarati artizani locali care confectioneaza si vand covoare maramuresene traditionale, care infatiseaza dansatori, brazi si biserici stilizate. La est, peste munti, se afla Ieud. Dintre cele doua biserici parohiale, cea mai veche si mai fascinanta este Bisrica din Deal, de la sfarsitul sec. al XVII-lea, inscrisa in Patrimoniul Cultural Mondial. Interiorul este acoperit cu fresce din 1782 de o frumusete extraordinara. 

• Valea Viseului 

Valea Viseului, lunga si ingusta, se afla poalele muntilor Maramuresului. La nord se intind cateva sate izolate de hutuli, o populatie vorbitoare de limba cu influente slavone dar care impartaseste obiceiuri si traditii ale romanilor din Maramures. La Viseul de Sus se gaseste o cale ferata forestiera cu ecartament ingust, care traverseaza locuri minunate. Statiunea Borsa, se afla la marginea Parcului National Rodna, oferind o multime de trasee pentru drumetii. Dincolo de statiunea Borsa, drumul urca prin Pasul Prislop catre Moldova. Aici se afla un monument ridicat in memoria unui grup de moroseni care au invins o armata a tatarilor.

_________________________________________________________________________________________Top ↑

 Tara  Lapusului 

Despartita de Maramuresul istoric prin munti, Valea Lapusului se mandreste cu o frumusete si cu o identitate cu totul aparte. Este acoperita de pajisti verzi, dar mai largi si asezate pe pante mai line decat in Maramuresul istoric. Povestea Tarii Lapusului este una a lemnului si a produselor forestiere. Povestea incepe cu cateva mii de ani in urma, cand dacii liberi au format grupuri mici si au populat regiunea. Oamenii acestor timpuri au lasat in urma lor numeroase vase de lut si ornamente facute din os si aur, marturii  arheologice ce sunt expuse in Muzeul de Arheologie din Baia Mare. Oamenii din zona, desi traiesc vremuri moderne, mentin traditiile vechi de secole. 

Principalul oras din zona, Targu Lapus, are in jur de 13 000 de locuitori si este vestit pentru piata de fructe, legume, carne si branzeturi proaspete. Catre nord- est se afla Rogoz, unde se afla o biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, pe stresinile careia poti vedea cateva capete de cai stilizate, dovada a dainuirii credintei ca aceste animale alunga spiritele rele. Intrarea in corpul principal este foarte joasa, astfel ca vei fi nevoit sa te apleci pentru a intra, aplcandu-ti astfel capul in fata lui Dumnezeu. Satul Rohia gazduieste manastirea Rohia, Manastirea Sf. Ana. Intre cele sapte manastiri din Tara Lapusului, manastirea Rohia este cea mai des vizitata. 

Valea Lapusului este extraordinara pentru drumetii si ascensiuni pe munte, unele carari patrunzand adanc in padure, unde poti descoperi pesteri, cascade inalte care se pravalesc peste pereti verticali stancosi si plante salbatice, precum laleaua salbatica sau ienuparul, plante medicinale sau aromatice. 

_________________________________________________________________________________________Top ↑

 Tara Chioarului 

Aflata la vest de Valea Lapusului, incanta printr-un peisaj pitoresc, amestec de pasuni inverzite, ogoare izolate si manunchiuri de case taranesti vopsite in albastru inchis, cu acoperisuri inalte de paie si garduri de lemn povarnite. Oamenii care ara campurile cu boii si grape de lemn par desprinsi din gravurile medievale. Somcuta Mare este cel mai mare oras din zona. La nordul sau vei gasi mai multe comori arhitecturale ascunse, cum sunt bisericile din lemn construite din trunchiuri masive de stejar, formele lor individualizate si robustetea fiind menite sa invinga timpul. In satele Coas, Coruia, Remetea Chioarului si Valenii Somcutei  exista cateva biserici ce merita vazute. In satul Mesteacan se organizeaza anual o competitie prin care sunt desemnate cele mai talentate croitorese, bucatarese, tesatoare, poete. Cu aceasta ocazie toata lumea poarta haine traditionale din bumbac alb cu broderii, sorturi si bundite colorate. Remetea Chioarului se afla pe valea raului Lapus, aproape de confluenta cu raul Cavnic. Raul Lapus formeaza un sector de chei, de 36 km lungime, cu pereti abrupti si stancosi, paduri, cascade, pesteri, intre Razoare si Remetea Chioarului. 

_________________________________________________________________________________________Top ↑

 Orase in Maramures

♦ Sighetul Marmatiei este capitala istorica a Maramuresului. Oras devenit din ce in ce mai popular printre turisti, are un centru vechi cu strazi paralele cu sens unic, marginite de cladiri cu influente austro-ungare foarte frumoase. Sighetul este localizat la confluenta a trei rauri: Tisa, Mara si Iza. Este un oras care se intinde pe o campie inconjurata de munti impaduriti, existand doar cateva cai de acces pentru a ajunge in acest oras. Sighetul este un amestec de culturi si religii, un amestec al stilurilor de viata modern si traditional. Orasul a fost martor la deportarea evreilor de catre trupele naziste ale lui Hitler in 1944; este orasul natal al lui Ellie Wiesel, laureatul Nobel pentru pace, care a fost deportat impreuna cu familia la Auschwitz si a supravietuit torturilor naziste.

Se pot vizita:

• Muzeul Etnografic, cu tesaturi artizanale,  obiecte din lemn si alte exponate ce documenteaza bogata mostenire rurala a regiunii;

• Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, cladire in care a functionat una din cele mai opresive inchisori comuniste din Romania;

• Sectia in aer liber a Muzeului Maramuresului, un veritabil muzeu al satului.

♦ Baia Mare 

Baia Mare, municipiul judetului Maramures, se afla in partea vestica a judetului, la poalele Muntilor Ignis si este traversat de la est la vest de Sasar, afluent al raului Lapus. 
Cel mai vechi nucleu al orasului se afla  in Piata Libertatii. In jurul pietei, exista constructii in stil baroc sau gotic, printre care si casa impresionanta a lui Iancu de Hunedoara.

• Turnul lui Stefan este cea mai reprezentativa cladire din Evul Mediu din Baia Mare. A fost construit intre anii 1446 si 1468, la initiativa lui Iancu de Hunedoara, in intentia construirii unei clopotnite pentru Catedrala Sf. Stefan, care a fost distrusa ulterior intr-un incendiu.

• Casa lui Iancu de Hunedoara, numita si Casa Elisabeta, este o constructie cu peretii foarte grosi, cea mai veche constructie privata. A fost construita la mijlocul secolului al XV-lea de catre Iancu, pentru sotia sa, Elisabeta. 

• Turnul Macelarilor, numit si Bastionul Macelarilor sau Turnul Munitiei, a fost construit in secolulu al XV-lea ca parte a vechilor fortificatii ale orasului medieval.

• Bastionul Monetariei, alaturi de Turnul Macelarilor, este una dintre putinele urme ale vechii fortificatii a orasului. 

• Dealul Florilor este starjuit de  Monumentul Soldatului Roman, ce comemoreaza soldatii morti in al Doilea Razboi Mondial.

• Muzeul Judetului Maramures, cu sediul in Bastionul Monetariei de pe Strada Monetariei, a fost deschis oficial in 1904.
• Muzeul de Arheologie si Istorie detine colectii valoroase de ceramica, diverse obiecte de bronz, argint, aur, piatra si os, monete si bancnote, arme, ceasuri, documente, fotografii, etc. Cele mai multe ilustreaza istoria zonei Baia Mare si trecutul sau ca centru de minerit. 
• Muzeul de Arta Etnografica si Populara detine marturii ale obiceiurilor si traditiilor morosenilor.

• Muzeul Satului este situat pe Dealul Florilor si acopera aproape aproape 12 ha.

• Muzeul de Arta, cu mai mult de 3000 de opere de arta, se afla intr-o cladire din secolul al XVIII-lea, aproape de centrul vechi al orasului. 

• Planetarium-ul din Baia Mare, cel mai vechi din Romania, inaugurat în 1969 functioneaza in cadrul Muzeului Judetului Maramures.

• Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu de acest fel din Europa.

♦ Targu Lapus 

Targu Lapus este un oras mic aflat in sud-estul judetului Maramures. Localitatea este asezata intr-o regiune pitoreasca si este recunoscut mai ales pentru manastirile ce se afla in vecinatatea lui. Targu Lapus este una dintre cele mai vechi localitati atestate documentar (1291). De asemenea, Targu Lapus a fost un puternic centru al ceramicii smaltuite.

Se pot vizita:

• Rezervatia naturala “Cheile Lapusului (25 ha).

• Defileul Lapusului cu are o lungime de 28 km

• Muzeul Florian, la 10 km de Tg. Lapus, o poiana care gazduieste sculpturi 

• Manastirea Rohia

• Lacul Lighet

• Biserici: Biserica Ortodoxa veche din 1906-1912, Biserica Romano-Catolica din 1752, Biserica Greco-Catolica Buna Vestire, Biserica Reformata din 1839-1863, Biserica Penticostala din 1979, Biserica Baptista, Biserica Ortodoxa noua. 

♦ Statiuni turistice in Maramures 

• Statiunea Borsa este una dintre cele mai lungi asezari din tara avand aproximativ 52 de km. Cu peisaje frumoase, clima blanda, izvoare  de ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase folosite in tratarea afectiunilor renale si a cailor urinare, statiunea Borsa este ideala petrecerii vacantelor in orice anotimp al anului. Iernile sunt reci iar zapada nu lipseste pentru iubitorii de ski, snowboard sau alte sporturi de iarna. Verile sunt placute, cu seri racoroase. Borsa are numeroase partii de schii de diferite grade de dificultate precum si o trambulina naturala (113 m) pe care se pot efectua sarituri cu schiurile. Instalatiile de transport pe cablu includ linii de teleferic si teleschi ce leaga statiunea cu vf. Runcu Stiolului (1611 m). Rezervatia Pietrosu Rodnei se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa si este cea mai mare rezervatie naturala complexa (geomorfologica, floristica si faunistica) din nordul tarii. Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, formata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive.

• Situata intr-o pitoreasca regiune a Depresiunii Maramuresului, la poalele versantilor masivi ai Muntilor Gutai si Tibles, Statiunea Ocna Sugatag se numara printre cele mai importante atractii turistice. Situata la numai 10 km de Vadu Izei si 20 km de Sighetul Marmatiei, statiunea balneoclimaterica este deschisa pe toata perioada anului, pentru turistii care vor sa se relaxeze intr-un mediu natural sau pentru cei ce vin aici la tratament. Factorilor naturali de cura (clima si ape minerale clorurate sodice concentrate) li se adauga instalatii de tratament si bazine cu ape minerale.

• Statiunea Mogosa este o statiune montana  situata intr-o zona pitoreasca de pe malul Lacului Bodi, in regiunea Muntilor Gutai. Statiunea Mogosa  este un loc frumos prin simplitate si naturalete. Cadrul natural e extraordinar de frumos, o zona montana, acoperita de paduri. Iubitorii de munte se pot bucura de culmile de la Mogosa si de partia de ski amenajata atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, dotata cu telescaun si schilifturi. Amatorii de excursii si drumetii se pot orienta catre Creasta Cocosului, masivul Gutin sau Maramuresul istoric. Pe timp de vara, pe lacul Bodi functioneaza un strand, ideal pentru inot si relaxare. In statiunea Mogosa se pot practica sporturi extreme ca zborul in tandem cu parapanta sau alpinismul. 

• Statiunea  Izvoare se afla la 926 m altitudine (32 km de Baia Mare, resedinta judetului Maramures), pe un platou vulcanic, inconjurat de brazi, sub varful Ignis, in partea de SV a Muntilor Gutai. In apropiere se afla cheile Tatarului si Creasta Cocosului. In statiunea Izvoare clima este potrivita atat pentru odihna cat si pentru tratarea unor afectiuni pulmonare sau nervoase.

_________________________________________________________________________________________Top ↑