Home › Vacante in Romania › Oltenia

Oltenia - despre locuri si oameni 

 Manastiri in Oltenia                   Pe urmele lui Constantin Brancusi                  Traseu cu masina prin Oltenia      

Oltenia este recomandata calatorilor carora nu le plac potecile batute. Zona dintre Valea Jiului si Valea Cernei dezvaluie privelisti montane spectaculoase si le ofera vizitatorilor prilejul sa inteleaga adevarata viata rurala din Romania.

• Manastiri in Oltenia 

In partea nordica a Olteniei se afla cateva dintre cele mai frumoase manastiri istorice romanesti, adesea aflate in locuri impresionante, care atrag deopotriva pelerini si turisti. Oltenia este renumita pentru manastirile ortodoxe ce formeaza un grup arhitectural distinct. Cele mai multe au fost construite de Constantin Brancoveanu care a incercat sa mentina identitatea romaneasca si sub stapanirea turceasca, sprijinind artele, cultura, biserica.

 Manastirea Govora, din secolul al XV-lea, puternic fortificata, se afla pe o panta abrupta de langa orasul Govora. In interiorul zidurilor fortaretei, pe langa biserica ortodoxa se afla cladiri auxiliare deosebite. Ctitorul Radu cel Frumos a ridicat o constructie durabila dar mai tarziu, Constantin Brancoveanu a reconstruit biserica si a adus de la Horezu cativa artisti care au pictat frescele. Pe versanti si pe fundul vaii se afla vile si hoteluri cu fatade si balcoane largi din lemn care formeaza statiunea Baile Govora

• Manastirea Horezu este cel mai maret asezamant religios din Oltenia, aflat la 39 km de Ramnicu Valcea. Manastirea este fortificata, de la distanta dand impresia unui castel. Cladirea, una din realizarile de seama ale lui Brancoveanu, a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Biserica din 1690 este unul dintre cele mai ilustrative exemple ale asa numitului stil brancovenesc. Detaliile si ornamentele sunt specifice: arcade rotunjite ce formeaza o bolta larga de-a lungul intrarii dinspre vest a bisericii; turnuri inalte, acoperite; ziduri de calcar sculptate cu motive heraldice rotunjite, cu frunze si animale. Deasupra scarii principale care duce la veranda boltita se afla un acoperis, caracteristica intalnita si la casele taranesti. Cornisa acoperisului este decorata cu scene religioase si peisaje fanteziste cu pasari si animale, picturile peisagistice fiind o trasatura comuna a bisericilor lui Brancoveanu. In interiorul pronaosului se afla cea mai mare reprezentare a “Judecatii de apoi” din Tara Romaneasca. Interiorul bisericii adaposteste si portrete ale familiilor Basarab, Brancoveanu, Cantacuzino - cele trei familii importante din Tara Romaneasca.

In apropiere se afla orasul Horezu, cu atelierele de olarit si satul Maldaresti care are doua cule, asemanatoare unor turnuri, ridicate de mici boieri care refuzau sa-si paraseasca proprietatile in timpul raidurilor otomane. 

• Manastirea Polovragi dateaza din secolul al XVII-lea si se afla la adapostul spectaculoaselor formatiuni carstice din cheile Oltetului, cam la 14 km de Maldarasti. Numele sau provine de la polovraga, o planta medicinala pe care dacii o foloseau cu 2000 de ani in urma. Asezarea izolata a manastirii, pe fundalul cheilor impadurite ale Oltetului, face din acest loc unul extrem de atragator. In interior, intregul zid de vest este acoperit de o pictura neobizantina a Muntelui Athos din Grecia, datand din secolul al XVIII-lea. De-a lungul Cheilor Oltetului se gaseste o zona in care raul are o albie ingusta, de numai 2 m, considerat a fi cel mai ingust sector de chei din lume. Pestera Polovragi se viziteza pe o lungime de aproape un km si este locul unde s-au gasit oase ale ursilor preistorici de pestera si obiecte de ceramica neolitica. La 4 km spre sud se afla o padure de castani dulci si o pajiste cu narcise.

• Manastirea Lainici se afla la 32 km de Targu-Jiu si se poate ajunge serpuind prin defileul ingust si marginit de fagi al Jiului. Manastirea este relativ noua. Cea mai veche dintre cele doua biserici cu arcade dateaza din 1812-1817. Lainici este faimoasa pentru ca aici a trait calugarul Nicodim, care si-a facut ucenicia pe Muntele Athos si a construit pe locul unde se afla azi manastirea un schit. Manastirea a fost martorul catorva evenimente istorice, care au insemnat adevarate drame pentru existenta acesteia. La mijlocul secolului al XIX-lea, imparateasa Maria Tereza a ordonat soldatilor sai sa incendieze biserica, apoi in 1821 Tudor Vladimirescu s-a ascuns la manastire deghizat in calugar pentru a scapa de turci iar in timpul Primului Razboi Mondial, soldatii germani au adapostit caii in biserica si au incendiat arhivele, urmand ca in 1961 regimul comunist sa inchida manastirea. S-a redeschis dupa 1989 si reprezinta un loc de regasire si meditatie aflat in mijlocul naturii. O drumetie de 4,5 km pe o poteca ce serpuieste abrupt prin padure te va duce la Muntele Gropu si la modesta dar fermecatoarea Manastire Locurele. Intemeiata in 1850 de doi preoti din Targu-Jiu are picturi din 1897 si doi calugari care o ingrijesc. Privelistile oferite de muntii din jur merita tot efortul urcusului. 

• Manastirea Dintr-un Lemn se afla pe panta unui deal de langa raul Otasau. Atat frumusetea peisajului rural cat si biserica manastirii si gradina minunata ce o inconjoara sunt motive suficiente pentru a vizita Manastirea Dintr-un Lemn. Legenda spune ca biserica originala a fost construita de un cioban dintr-un trunchi urias de stejar, din care nu a mai ramas nicio urma. 

• Manastirea Cozia dateaza din secolul al XIV-lea si se afla la 3 km de Calimanesti. Biserica principala dateaza din 1390, mesterii de pe Valea Moravei venind aici sa lucreze pentru Mircea cel Batran. Arhitectura Coziei este o impletire de stiluri. Influenta bizantina se observa mai bine in cupola cu acoperisul plat, in rotunjimile peretilor, in ochiurile de geam din partea superioara a zidurilor si in absidele in forma de trifoi din capatul estic. Portalul boltit tipic brancovenesc si catapeteasma au fost adaugate in secolul al XVII-lea. Cele mai vechi picturi dateaza din anii 1300. Peste drum se afla o alta cladire a manastirii si o biserica de caramida de la 1542, numita bolnita, unde calugarii se rugau atunci cand  erau bolnavi. In secolul al XV-lea cativa calugari s-au retras de la Cozia si au intemeiat Manastirea Turnu, pe malul dinspre est al raului Olt. Manastirea a fost numita astfel dupa un turn de observatie roman din apropiere.

• Manastirea Frasinei este singura din regiune care mentine un regim strict monahal ca la Muntele Athos. Manastirea are doua biserici. Cea din deal, construita in 1863, este inconjurata de frasini si se afla la capatul unui drum accidentat pe care il poti parcurge cu o masina 4x4 sau daca ai conditie fizica buna. Femeile nu au voie sa intre in aceasta biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului iar din regimul alimentar al calugarilor lipseste cu desavarsire carnea.  

 

• Pe urmele lui Constantin Brancusi

Oltenia este cunoscuta mai ales datorita lui Constantin Brancusi. Renumit pentru tehnica sa de cioplire directa, sculptura fara schite pregatitoare, Brancusi este un simbol al Romaniei pe plan international. Brancusi s-a nascut la Hobita, langa Targu Jiu. Casa memoriala poate fi vizitata, fiind un monument de arhitectura populara de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Muzeul cuprinde fotografii, albume, documente, carti, scrisori care reflecta momente din viata si activitatea lui Constantin Brancusi, mobilier original de interior taranesc.

Desi si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Franta, a fost intotdeauna legat sufleteste de locurile natale, murind cu amaraciunea de a nu-si fi putut vizita tara macar o singura data. Lucrarile sale sunt expuse in cele mai mari muzee din lume, in Romania putandu-se admira doar cateva dintre acestea: Ansamblul de la Targu- Jiu, Rugaciunea si Bustul din Cimitrul Dumbrava din Buzau, Statuia lui Carol Davila din Bucuresti. 

Targu-Jiu, oras aflat pe malul Jiului, este locul in care ii putem admira opera lui Brancusi. In Parcul Central, sculptate in piatra, stau fata in fata Poarta Sarutului si Masa Tacerii unite de Aleea Scaunelor, cu 30 de blocuri de piatra in forma de clepsidra care sunt dispuse de o parte si de alta. La 1,5 km departare de parc se afla Coloana Infinitului sau Coloana fara sfarsit, inalta de 33 m, care e alcatuita din 15 module octaedrice acoperite cu alama. Inspirandu-se din arta populara autohtona, Brancusi a dat coloanei o forma care seamana cu mataniile de pe stalpii care sustin prispele vechilor case de tara. Daca ajungeti la Targu-Jiu, nu ratati nici muzeul si monumentul dedicat Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu. 

 

• Cu masina prin Oltenia 

Acest traseu cu masina de la Targu-Jiu pana la Valea Cernei, serpuind pin munti cu peisaje care iti taie respiratia, iti ofera o experienta uimitoare si aventuroasa. 

Pornind de la Targu-Jiu catre vest, pe DN 67, vei ajunge in satul Pestisani; aici ia-o la stanga catre Hobita, locul de nastere al lui Brancusi. El a trait intr-o casa de lemn cu porti si prispa sculptate simplu pana cand a plecat la scoala de meserii de la Craiova. De la Hobita vei pleca incarcat, cu o stare de liniste sufleteasca molipsitoare de la linistea arhaica a satului.

Revenind pe drumul principal din Pestisani mergi mai departe spre vest. Dupa 8 km, ia-o spre dreapta si vei ajunge la Manastirea Tismana. Situata intr-un decor montan, manastirea din secolul al XIV-lea a fost intemeiata de Nicodim, care este inmormantat aici. Lacasul a fost refacut in secolul al XVI-lea, fiind pictat de Dobromir din Targoviste in 1564 (cateva din picturile originale ale acestuia pot fi vazute in  anticamera din fata corpului principal al bisericii. In muzeul bisericii se gasesc evangheliile lui Nicodim scrise de mana iar magazinul manastirii vinde covoare pictate manual si icoane pictate pe sticla.

Intoarce-te pe DN 67 si mergi cam 14 km pana la Baia de Arama, fost oras minier, apoi ia-o spre stanga pana la catunul Ponoare. Cam la 3 km se afla rezervatia forestiera Padurea de Liliac de la Ponoare. In a doua duminica din mai, satenii imbraca portul popular si serbeaza venirea primaverii cu muzica, mancare si bautura. Dupa alti 5 km, vei ajunge la Podul natural de piatra, circulat de masini, cunoscut si ca Podul lui Dumnezeu.

Intorcandu-te la soseaua principala, drumul urca abrupt spre trecatoarea aflata la 1050 m care desparte Oltenia de Banat, Obarsia-Closani. Daca vei urca serpentinele stranse ce trec printr-un peisaj idilic presarat cu case, livezi, fanete vei intra pe Valea Cernei si mergand cu raul in dreapta vei ajunge in statiunea Baile Herculane. Despre Herculane gasesti mai multe informatii aici.