Home › Vacante in Romania › Transilvania › Biserici fortificate                                                                                                                                           

Bisericile fortificate din Transilvania - monumente UNESCO
 

 Biertan  Calnic  Darjiu  Harman  Prejmer  Saschiz  Valea Viilor  Viscri 

Satele sasesti si secuiesti din Transilvania, pe langa un model specific de organizare a gospodariilor taranesti, au in comun faptul ca sunt dominate de biserici fortificate. Cele 150 de biserici fortificate formeaza cel mai dens sistem de fortificatii medievale din Europa.
In Transilvania se regasesc trei tipuri de fortificatii: biserica cu incinta fortificata (Prejmer, Harman, Biertan), biserica fortificata (Saschiz) si fortareata-biserica (Valea Viilor sau Darjiu). Bisericile fortificate ardelene sunt situate in centrul localitatii, de obicei pe varful unei coline, in apropierea lor aflandu-se piata centrala a satului, scoala, primaria, casa parohiala, locuintele taranilor bogati. Materialele de constructie sunt, in general, piatra si caramida rosie iar tiglele sunt date cu argila rosie.
Bisericile fortificate incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.  
 
♦ Biertan  
Una din cele mai  frumoase biserici fortificate se afla pe drumul dintre Medias si Sighisoara, la Biertan. Biserica Sf. Maria a fost inclusa in randul monumentelor apartinand Patrimoniului Cultural Universal. Terminata in 1516, aceasta se afla pe varful unui deal  care domina satul. Inconjurata de trei randuri de ziduri, cu usi grele si pereti dubli la exterior, biserica se mandreste cu cel mai mare altar din lemn din Transilvania. Cu coloanele ei avantate si ornamentele fine, seamana cu o catedrala gotica in miniatura. Catapeteasma grandioasa este alcatuita din 28 de panouri pictate din lemn. Panourile din centru care prezinta scene din viata Fecioarei si a lui Iisus, sunt flancate de picturi ale sfintilor. Ansamblul de arcade gotice elaborate, lucratura superba in piatra si sculpturile din lemn realizate de maestrii din secolul al XVI-lea, se armonizeaza dand nastere unei cladiri unice. 
 
♦ Calnic 
Construita in secolul al XIII-lea de catre contele Chyl de Kelling, biserica fortificata de la Calnic este una dintre cele mai impunatoare structuri defensive din Transilvania. Datorita pastrarii sale in bune conditii, in mijlocul unei localitati purtand pana azi amprenta civilizatiei colonistilor germani stabiliti in Transilvania, edificiul a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Mentionata pentru prima data intr-un document in 1269, cetatea a servit ca resedinta nobiliara pana in 1430, cand a fost vanduta comunitatii  din Calnic. Inconjurata de ziduri inalte, cu un turn de aparare la nord si unul la sud, cetatea a rezistat mai multor asedii otomane. Cetatea are un amplasament usor atipic pentru ca nu domina imprejurimile de la inaltimea unui deal, ci se afla intr-un punct de joasa altitudine, langa paraul Calnic.
 
 ♦ Darjiu
Este  monument istoric și de arhitectura al secolului al XIII-lea, una dintre cele mai importante biserici fortificate secuiesti. Este reprezentativa datorita picturilor murale din interiorul bisercii dar si arhitecturii fortificatiilor ce o inconjoara. Biserica are la baza o veche bazilica romana si este inconjurata de cinci bastioane, turnuri de clopote si ziduri de aparare din piatra. Deosebit de valoroase sunt frescele care reprezinta legenda Sf. Ladislau, care dateaza din epoca anterioara reformei protestante. Interiorul fortificatiei are o suprafata de 1852 mp, biserica aflandu-se in mijlocul ei. Zidul de protecției are circa 5 m inaltime. Turnul bisericii, care se afla la sud de biserica propriu–zisa este cea mai veche parte componenta a sistemului de fortificatii.  
 
 ♦ Harman 
La cativa km de Brasov se afla Harman, ale carui gospodarii taranesti cu acoperisuri din tigla sunt insirate cu frontoanele la strada. Aceasta dispunere dateaza din vremea imparatesei Maria Tereza a habsburgilor si este intalnita in satele din secolul al XIII-lea din toata Europa Centrala si de Est. Atractia principala din Harman ramane insa, biserica fortificata din secolul al XII-lea, cu o infatisare predominant gotica. Zidurile inalte de 12 m au fost construite de localnici in secolul al XV-lea pentru a rezista atacurilor violente ale austriecilor, secuilor, tatarilor sau turcilor. Cele patru foisoare care inconjoara clopotnita demonstreaza ca locuitorii din Harman practicau pedeapsa cu moartea. O capela funerara din biserica adaposteste fragmente valoroase de fresce apartinand goticului tarziu. La exterior biserica se remarca prin camarile de provizii cu scari mobile.
 
 ♦ Prejmer  
Zidurile bisericii din Prejmer sunt de-a dreptul impresionante. Acestea au fost ridicate in trei etape intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea. Peretii interiori sunt prevazuti cu incaperi de dormit si galerii menite sa adaposteasca toata comunitatea in timpul unui asediu. Altarul simplu, in stil gotic, inspirat de bisericile din tinutul Rinului, erau o oaza de liniste in mijlocul unor vremuri marcate de teroare. Biserica cu hramul “Sf. Cruce” este inconjurata in forma de cerc de ziduri groase de 4 m si inalte de 12 m, porti de fier si poduri care se ridicau. Pe langa gurile de foc din ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta cunoscut sub numele de Orga mortii, formata din mai multe arme de foc asezate una langa cealalta si care trageau deodata.
  
 
 ♦ Saschiz
Pe locul unde se afla o bazilica romana, in 1493 s-a ridicat o biserica fortificata in onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Biserica masiva, construita din piatra de cariera, in stil gotic, este de tip sala, intarita cu 22 de contraforturi. Fortificatia saseasca are ziduri de 9 m, sase bastioane si reprezenta principalul loc de refugiu al satenilor in caz de atacuri. Biserica impresioneaza prin echilibrul proportiilor si adaptarea expresiva a elementelor de fortificare la forma unui lacas de cult. Din exterior, biserica seamana cu un bastión dar rolul sau de aparare este depasit de frumusetea elementelor de arhitectura gotica: arce criase, contraforturi masive si elementele decorative din piatra si caramida. 
 
 
♦ Valea Viilor  
Pe locul actualei biserici fortificate din Valea Viilor a existat o veche biserica romanica. In secolul al XIV-lea au fost incepute lucrarile la biserica dedicata Sf. Petru, in stil gotic. La inceputul secolului al XVI-lea, biserica a fost fortificata. Biserica este inconjurata de o singura incinta ovala, in care se intra printr-un gang boltit situat in partea de vest, care putea fi inchis cu o hersa. Se mai pastreaza trei bastioane pe flancuri, in cele patru puncte cardinale. Zidurile ajung la 6-7 m inaltime si au metereze și guri de aruncare sprijinite pe console. La intrarea in curtea bisericii se afla un mic muzeu al culturii sasesti traditionale unde  sunt expuse  costume traditionale sasesti, fotografii si alte obiecte donate de membrii comunitatii  din Valea Viilor. 
 
 
 ♦ Viscri 
Acest sat sasesc, rasfirat pe pasunile aflate la 45 km spre est de Sighisoara, este un simbol al autorenasterii. Este unul din putinele locuri intemeiate de colonistii din Luxemburg, sositi aici in secolul al XII-lea. Localitatea este dominata de una dintre cele mai vechi biserici fortificate din Transilvania, construita pe locul unei vechi bazilici romane. Ansamblul este format din biserica, incinta frotificata, un drum de aparare, doau turnuri, doua bastioane si un turn de poarta. Desi parca rupt de lume prin linistea arhaica pe care o degaja, Viscri si biserica fortificata sunt in centrul atentiei datorita faptului ca Printul Charles a ales sa cumpere aici o casa si sa infiinteze o fundatie care sa se ocupe de conservarea satelor sasesti din Transilvania.

Hoteluri si pensiuni

Pensiunea Unglerus 3*, Biertan 

Pensiunea Cartref 3*, Saschiz

Pensiunea Roma Antica 3*, Harman

Pensiunea Carina 3*, Harman

Hotel Oficial 3*, Prejmer

La Residenza 3*, Brasov

Pensiunea Toscana 4*, Brasov