Home › Vacante in RomaniaTransilvania › Cetatile dacice

Cetatile dacice din Muntii Orastiei                                                Vila Sarada 3*, Deva 
Pensiunea President 5*, Deva
Vila Paradis 4*, Deva Popasul Dacilor 3*, Costesti

 

Sarmizegetusa Regia  Costesti-Cetatuie  ♦ Costesti- Blidaru Luncani-Poiana Rosie Banita ♦ Capalna

In muntii Orastiei se afla cele 6 cetati ale dacilor care, din 1999, sunt incluse in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Acestea au fost ridicate intre secolul I i.Hr si secolul I d.Hr. pentru aparare impotriva romanilor si au reprezentat nucleul regatului dac din perioada domniei lui Burebista si pana la Decebal. Ruinele acestor cetati ofera o imagine elocventa despre o civilizatie infloritoare din Epoca Fierului.

Cele sase fortificatii dacice inscrise in patrimoniul UNESCO sunt:

♦ Cetatea Gradistea de Munte-Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, localizata in satul Gradistea de Munte, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara

Cetatea Costesti-Cetatuie, localizata in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara

Cetatea Costesti-Blidaru, localizata in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara

Cetatea Luncani-Piatra Rosie, localizata in apropierea satului Alunu, comuna Bosorod, judetul Hunedoara

Cetatea Banita, localizata in satul Banita, comuna Banita, judetul Hunedoara

Cetatea Capalna, localizata in  satul Capalna, comuna Sasciori, judetul Alba

› Cetatea Sarmizegetusa Regia

In interiorul complexului din Muntii Orastiei, Cetatea Gradistea de Munte ocupa o pozitie aproape centrala, toate celelalte cetati si asezari gravitand in jurul sau. La Gradistea de Munte dacii au amenajat peste 260 de terase, cele mai multe expuse pe partea sud-estica a dealului, mai insorita. Asezarea era formata din trei parti principale: fortificatia, zona sacra si cartierele civile. Densitatea demografica, preocuparile de sistematizare a locuirii si arhitectura monumentala a edificiilor sunt elemente care pledeaza pentru caracterizarea asezarii de la Gradistea de Munte drept una urbana. A fost resedinta si refugiul ultimului rege dac, Decebal, care in anul 106 d. Hr, a preferat sa se sinucida decat sa fie luat prizonier de catre romani. 

› Cetatea Costesti - Cetatuie

Cetatea dacica de la Costesti se afla pe Dealul Cetatuia (561 m), amplasat pe malul stang al Apei Gradistii, unde culoarul vaii se ingusteaza. Chiar daca nu este cel mai inalt din zona, dealul domina peisajul, oferind o buna vizibilitate spre Valea Muresului, aflata la nord. Cetatea avea un sistem complex de fortificare si constructii, ocupand partea superioara a dealului, varful dealului fiind indreptat de catre daci. Pe pantele dealului au fost amenajate mai multe terase, unele dintre ele in afara zonei fortificate. Locuirea civila ocupa probabil terasele de la baza dealului si zona joasa din apropierea vaii, sub actuala vatra a satului. 

› Cetatea Costesti-Blidaru

Cetatea dacica de la Blidaru se afla pe un deal cu altitudinea de 705 m. Are o buna vizibilitate atat spre Valea Gradistii, cat si spre Valea Muresului. Pentru construirea cetatii, dacii au largit zona superioara a dealului, obtinand astfel o suprafata relativ plana pe care au ridicat apoi structurile din piatra. Zidurile incintei fortificate sunt vizibile, trecand printr-un proces de conservare primara dupa incheierea sapaturilor arheologice. Pe pantele dealului pe care se afla cetatea au fost amenajate terase pe care au fost amplasate turnuri cu „parterul” construit din blocuri de calcar, intr-o tehnica asemanatoare zidurilor cetatii. Turnurile au functionat, probabil, si ca resedinte aristocratice, fiind totodata importante puncte de supraveghere a accesului spre cetate. Toate aceste constructii scot in evidenta caracterul preponderent militar al locuirii dacice.

› Cetatea Luncani-Piatra Rosie

Cetatea de la Piatra Rosie se afla in sectorul de vest al Muntilor Orastiei si face parte din ansamblul de fortificatii si asezari care formeaza zona centrala al Regatului Dac din secolele I i.Hr.-I d.Hr. De asemenea, cetatea se afla pe cuprinsul Parcului Natural Gradistea de Munte-Cioclovina. Fortareata a fost construita pe o stanca proeminenta, flancata de doua vai. Singurul acces spre incinta este un drum taiat in stanca si supravegheat de turnuri. Amplasamentul, ales la sfarsitul celei de-a doua epoci a fierului, adauga elementelor defensive artificiale o remarcabila aparare naturala. Fortificatia are  caracter preponderent militar.

› Cetatea Banita 

Cetatea avea rolul de a apara dinspre sud accesul spre Gradistea de Munte-Sarmizegetusa Regia. Pozitia dominanta a locului ales, o stanca de forma aproape conica si cu o altitudine maxima de 904 m asigurau o vizibilitate foarte buna spre depresiunile din apropiere. Pantele de sud, est si vest ale stancii sunt deosebit de abrupte, astfel ca elementele de fortificare dacice au fost dispuse doar pe versantul nordic. Asezarea civila era amplasa la baza dealului.

› Cetatea Capalna

Fortificatia dacica este amplasata pe Dealul Cetatii (610 m) aflat pe malul stang al Sebesului. Prin pozitionarea sa, dealul ofera o buna vizibilitate asupra vaii Sebesului. Partea superioara a dealului a fost nivelata de catre daci, iar zona a fost inconjurata de un zid din blocuri de calcar. In afara fortificatiei, pe pantele de nord si sud-est, au fost amenajate terase pe care au fost ridicate edificii diverse. Daca a existat o asezare deschisa antica, ea ocupa probabil poalele dealului, unde au fost, de asemenea, descoperite materiale dacice.

Incarcate de spiritualitate, ruinele inconjurate de paduri confirma existenta unei comunitati complexe si independente. Se recomanda folosirea unui autoturism 4x4 pentru ajunge aproape de situri, apoi veti merge pe jos dar privelistile sunt splendide si merita tot efortul.