Home › Vacante in Romania › Transilvania › Marginimea Sibiului

Cu masina prin Marginimea Sibiului 

Incepeti calatoria in Rasinari, satul lui Octavian Goga. Puteti vizita casa natala a poetului, scoala in care a invatat si care azi ii poarta numele, ruinele cetatii medievale de pe dealul Cetatuia sau micul Muzeu al Satului. Daca veti ajunge la Rasinari intr-o zi de sarbatoare, veti vedea  satenii care imbraca portul popular si merg catre cele trei biserici ortodoxe din sat.

Va puteti indrepta apoi catre Sibiu, prin Orlat. Cand ajungeti la Orlat, aflat la confluenta Cibinului cu Raul Negru si Orlatel, veti vedea ca  asezarea e dominata de o fortareata de pamant din secolul al XIV-lea, Cetatea Scurta.

Puteti sa va continuati apoi drumul spre Fantanele, un sat in forma de potcoava cu case multicolore. Desi nu are mai mult de 250 de locuitori, satul are o frumusete arhaica: livezi de meri, fanete, arhitectura traditionala, oameni simpli, bucurosi sa-ti dea sa gusti branza sau mere. Intr-un fost han din secolul al XVIII-lea se afla Muzeul Satesc care aduna icoane si obiecte de artizanat.

Iesind din Fantanele, la 2 km spre dreapta se afla Sibiel. Aici veti gasi mici artizani locali care vand obiecte traditionale si puteti vizita Biserica Sf. Treime, care dateaza din 1765. In curtea acesteia se afla Muzeul de Icoane pe sticla ”Preot Zosim Oancea”. Preotul Oancea (n.1911) a infiintat acest muzeu dupa ce a facut 15 ani de inchisoare comunista. Muzeul adaposteste peste 700 de icoane pictate pe sticla.

De la Sibiel puteti sa va indreptati spre Saliste. Aici sunt pastrate obiceiuri si traditii stravechi, fiind considerat unul din cele mai autentice locuri in care si astazi, oamenii imbracati in costume alb cu negru joaca dansuri traditionale precum Calusul, Braul sau Sarba lui Ghiboi.

La 2 km de Saliste se afla Tilisca, unde majoritatea caselor sunt din lemn, inaltate pe postamente de piatra cu interioare decorate cu testauri traditionale. De aici va puteti cumpara cojoace, caciuli sau manusi pentru ca prelucrarea pielilor de oaie si a lanii sunt ocupatii care continua sa existe si in prezent. Fortareata medievala a satului se ridica pe ruinele unei cetati dacice a regelui Burebista.

De aici mai sunt 23 km pana la Jina. Acesta este unul dintre cele mai izolate, autonome si bogate sate din Marginime. Viata de aici inca se mai desfasoara in functie de anul pastoral. Din 1971, in fiecare an la inceput de august are loc festivalul ”Sus pe munte”.

Continuati-va drumul prin munte, pe serpentine, pana la Capalna. In acest sat exista un ritual nemaiintalnit in alta parte de lume, practicat sub forma unui dans magic de o suita de femei si inchinat luminii si soarelui, „Purtata fetelor de la Capalna”. La 6 km de Capalna se afla ruinele unei cetati dacice. Dealul Cetate dateaza din a doua jumatate a secolului I i. Hr.

Trecand prin Sasciori, veti ajunge la Sebes unde, in centrul orasului, se inalta Biserica in stil romano-gotic. La 4 km spre nord de Sebes se afla rezervatia Rapa Rosie, arie protejata si rezervatie complexa ce cuprinde formatiuni specifice de eroziune si siroire care dau peisajului un aspect impozant, precum si o flora particulara cu multe elemente endemice.

Din Sebes, puteti ajunge la Cetatea Calnic. Cetatea a fos construita in secolul al XII-lea pentru contele Chyl de Kelling. Cetatea este una dintre cele mai interesante fortificatii ridicate de sasii transilvaneni. Specificitatea acesteia consta in combinatia dintre resedinta nobiliara, avand ca simbol donjonul si fortificatia comunitatii satesti a carei interventie este marcata de camarile adaugate zidului de incinta. Valoarea arhitecturala deosebita si starea foarte buna de conservare au fost motive pentru includerea acesteia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.