Home › Vacante in Romania Transilvania › Orase medievale  

Orase medievale in Transilvania        Brasov       Cluj-Napoca       Sibiu       Sighisoara 

Brasov

Este unul dintre cele mai frumoase orase ale Transilvaniei al carui centru medieval a fost pastrat in conditii remarcabile. Piata Sfatului este punctul central al orasului transformata de multe ori in scena in aer liber. Cladirea cu  trei etaje si turnul de paza din mijlocul acesteia gazduiesc Muzeul Judetean de Istorie. Printre exponatele prezentate se numara descoperiri facute la Cetatea Taraneasca Rasnov si primul document scris in romananeste cunoscut. Zona din jurul Pietei Sfatului este plina de terase, restaurante si cafenele, multe dintre acestea fiind amplasate in cladiri impresionante. Restaurantul romanesc, Cerbul Carpatin, de exemplu, ocupa o parte a unei cladiri impozante din secolul al XVI-lea care adapostea hala orasului.

In apropierea primariei se afla Biserica Evanghelica Sf. Maria, cunoscuta ca si Biserica Neagra. Aceasta denumire vine de la faptul ca in timpul asedierii Brasovului de catre habsburgi in 1689, un incendiu de proportii a innegrit peretii bisericii si a facut 3000 de victime. In functiune inca din 1383, Biserica Neagra a devenit stindardul protestantismului transilvanean in secolul al XV-lea. Cel mai vestit preot al acesteia a fost Johannes Honterus (1498-1549) care a raspandit de aici invataturile lui Luther. Statuia lui se inalta in afara bisericii. In interior se afla banci decorate. Exista o colectie de  covoare anatoliene-cadou din partea negustorilor sasi care le cumparau in timpul calatoriilor lor. In timpul lunilor de vara, aici au loc concerte de orga de trei ori pe saptamana.

La cinci minute de mers pe jos de Biserica Neagra se afla Strada Sforii. Cu o latime cuprinsa intre 111 si 135 cm se spune despre ea ca este cea mai stramta strada din Europa. Intre Piata Sfatului si Bulevardul Eroilor se afla Strada Republicii, o artera pietonala marginita de brutarii si magazine deschise in cladiri din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. La capatul nordic se afla Muzeul de Etnografie a carui organizare seamana cu o piata medievala.

Inca din 1395, orasul Brasov a fost protejat de ziduri. Mici portiuni se mai pastreaza si azi impreuna cu ramasitele a sapte bastioane, dintre care cel mai impresionant este Bastionul Tesatorilor, inalt si rotund, construit in secolul al XVI-lea de breasla tesatorilor; in interiorul sau, pe langa ziduri sunt aliniate platforme de lemn etajate si acoperite, pe care oamenii se refugiau in timpul atacurilor. Un mic muzeu schiteaza istoria Brasovului; detine o macheta a orasului medieval si a fortificatiei sale.

Zidurile orasului sasesc cuprind si Cetatea. Aceasta fortificatie se afla pe varful Dealul Cetatii. Poti urca pe jos sau cu masina prin Strada Nicolae Iorga si Strada Eminescu pentru o panorama minunata a centrului vechi. Cladirea gazduieste restaurantul Cetatea care serveste mancaruri traditionale locale. La sud-vest se afla Poarta Schei. Construita in 1827, este una dintre cele doua care desparteau orasul sasesc al vorbitorilor de germana de periferia etnicilor romani, satul Schei. Cealalta, Poarta Ecaterinei, dateaza din 1559 si se inalta in apropiere. Romanii care doreau sa intre in Brasov o puteau face numai in anumite zile ale saptamanii si le se percepea o taxa. Punctul principal de reper din Schei este Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae din secolul al XV-lea. Construita de Neagoe Basarab, aceasta se inalta pe o latura a Pietei Unirii. Turlele cu varfuri ascutite strapung cerul precum cele ale unui castel de basm. Alaturi, prima scoala romaneasca a fost transformata intr-un muzeu dedicat istoriei Scheilor, care dateaza din epoca preromana. In incaperile joase si boltite se afla o tiparnita care a aprtinut intemeietorului scolii. Simbolurile care proclama cu mandrie mostenirea dacica a localnicilor abunda in acest cartier. Uita-te dupa ciocanele de batut la usa care seamana cu steagul dacic (un cap de lup pe un trup de sarpe).

Vizavi de Cetate, Muntele Tampa, constituie un fundal uimitor pentru orasul vechi. O telecabina urca pana in varf, la 360 m deasupra orasului, oferind o priveliste uimitoare asupra acoperisurilor medievale.  

___________________________________________________________________________________________________________________________________Top↑

Cluj - Napoca 

Inconjurat de sapte dealuri, orasul Cluj-Napoca este inima culturala si economica a Transilvaniei. Centrul istoric al orasului este destul de mic incat poate fi parcurs intr-o ora dar este atat de frumos incat vei vrea sa ramai mai multe zile. Desi este un oras modern, Clujul inca emana un aer de maretie; acest lucru se datoreaza unei varietati de cladiri de epoca. In centru, case medievale cu ziduri masive si curti largi stau alaturi de cladiri cu arhitectura maghiara sau habsburgica. Locurile care merita sa fie vazute in mod special se afla in perimetrul format din Piata Avram Iancu si Piata Stefan cel Mare la est, Strada Petru Maior la vest, raul Somes la nord si Strada Avram Iancu la sud.

Cladirile austro-ungare se grupeaza in jurul Pietei Unirii, principala piata a orasului si totodata un bun reper pentru turistul aflat aici pentru prima data. Una dintre cele mai expresive cladiri este Hotelul Continental, construit in stil neobaroc, asezat intre doua strazi care se intalnesc in coltul de sud-vest al pietei. Loc de intalnire preferat al nobilimii maghiare intre cele doua razboaie mondiale, hotelul pastreaza decorul din acea epoca. Hotelul este descris in cartea lui Patrick Leight Fermor, “Between the Woods and the Wather” (1986) ca avand “ décor regency neoroman”, de care el si tovarasii sai s-au bucurat cu “retinere si incantare, ca niste copii neascultatori” in timp ce beau cocktaluri inventate de “un drac de barman”.

In piata se inalta mareata Biserica Sf. Mihail in stil gotic si des fotografiata statuie a lui Matei Corvin pe calul sau de lupta. Corvin a fost unul dintre marii regi renascentisti ai Ungariei si s-a nascut la Cluj in 1443. Locul nasterii sale, pe strada Matei Corvin nr. 4 poate fi vazut si astazi gazduind o scoala de arta. Cladirea a fost declarata monument istoric si poti face cativa pasi in holul mare si in curtea interioara.

Clujul a fost locul preferat al nobililor ardeleni Banffy, care formau una dintre familiile cele mai bogate din Transilvania. Unul dintre palatele lor se afla in Piata Unirii, aici fiind in prezent sediul Muzeului National de Arta al Transilvaniei, detinator al celei mai mari colectii romanesti de arte frumoase si decorative din regiune. Muzeul organizeaza frecvent expozitii temporare iar in curte exista o cafenea.

Strada Iuliu Maniu se remarca prin similitudinea perfecta a caselor de pe ambele trotuare. Teatrul National Lucian Blaga ocupa o cladire cu o arhitectura remarcabila si are un bogat repertoriu, extrem apreciat de clujeni si nu numai. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei expune harti vechi ale orasului, colectii de unelte din Epoca Bronzului, pentru care Transilvania este faimoasa. Muzeul de Etnografie al Transilvaniei este gazduit de un fost palat din secolul al XVI-lea. Poti sa patrunzi inauntru prin larga intrare pentru trasuri si sa admiri exponate interesante printre care barci primitive scobite si un baston superb ornamamentat folosit pentru dansul Calusul. Parcul Etnografic National Romulus Vuia este un muzeu al satului in aer liber care dateaza din 1932, fiind cel mai vechi de acest fel din Romania. Printre comorile muzeului, raspandite pe pajistea din varful unui deal care domina orasul, se numara tot felul de masinarii de prelucrare a lemnului, ocupatie traditionala larg raspandita in zona.

Universitatea Babes-Bolyai a fost numita dupa doi savanti, unul roman, unul ungur pentru a sublinia caracterul bilingv. Universitatea este una din cele mai vechi din tara, continuand traditia unui colegiu infiintat aici in 1581. Toamna, odata cu inceperea cursurilor, intregul loc prinde viata iar cei 300 000 de locuitori ai orasului isi sporesc numarul cu o treime.

Aproape de capatul Strazii Kogalniceanu se afla Biserica Reformata Maghiara, o biserica presbiteriana datand din 1436. Atmosfera dintre zidurile sale este incarcata de amintiri ale trecutului unguresc al orasului iar stalurile coristilor sunt impodobite cu sculpturi religioase. Afara se afla o statuie a Sf. Gheorghe cu balaurul, o copie a lucrariii fratilor Kolozsvari, nascuti la Cluj, aflata in vecinatatea catedralei Castelului Praga. In apropiere, pe Strada Baba Novac, se afla o portiune din zidul fortaretei medievale care cuprinde si Bastionul Croitorilor, din secolul al XV-lea, care a fost restaurat.

Gradina Botanica din Cluj, aflata la sud de Universitate, te intampina cu o minunata gradina japoneza amenajata in stil traditional gyo-no-niwa, alaturi de mii de specii de plante care te surpind cu aspectul si culoarea lor. In partea dinspre nord a gradinii se afla dealul Cetatuia, care domina malul nordic al raului Somesul Mic, care imparte Clujul in doua. Cateva poteci te vor duce in varf unde se afla ruinele unei fortarete din perioada  habsburgica dar urcare dealului merita facuta mai ales pentru panorama impresionanta asupra orasului. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________Top↑

Sibiu 

Reprezinta inima Transilvaniei germanice. Cunoscut de colonistii sasi ca Hermannstadt, se intinde pe locul uneia dintre cele mai mari cetati medievale din Romania. Odinioara, orasul era inconjurat de trei inele concentrice de ziduri fortificate. Unele au supravietuit impreuna cu fascinanta retea de piete, scari si bastioane care dateaza din secolul al XIII-lea. 

Piata Mare este un punct bun din care se poate incepe explorarea orasului. Mentionata pentru prima data in 1411 ca piata de cereale, aici aveau loc adunarile publice si executiile medievale. Are un contur neregulat si e inconjurata de cladiri solide multicolore, unele dintre acestea mai vechi de 500 de ani. Acoperisurile se evidentiaza prin faimosii ”ochi”, ferestre mici de forma ovala cu ridicaturi asemanatoare pleoapelor.

Una dintre fatadele baroce ale Muzeului Brukenthal formeaza o latura a Pietei Mari. Cladirea muzeului a fost construita pentru guvernatorul Transilvaniei din secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal, un impatimit colectionar de arta. Interioarele in stil baroc si rococo sunt vesele si de luminoase. Printre posesiunile muzeului se numara un portret de Jan van Eyck din 1420. Achizitii mai noi includ cateva bijuterii de arta romaneasca.

Muzeul de Istorie este gazduit de o cladire medievala al carei spatiu de locuit era limitat la interiorul unui turn. Casa particulara la origine, cladirea a functionat ca primarie a orasului intre anii 1549 si 1923. La cateva minute de mers pe jos, in Piata Huet, se afla Catedrala Evanghelica, construita intre 1322 si 1520. Interiorul modest adaposteste picturi medievale si cea mai mare orga din Romania. In partea opusa pietei se afla poarta cu turn a orasului din secolul al XIII-lea, Turnul scarilor. Este cea mai veche cladire din Sibiu si acopera partea de sus a Pasajului Scarilor. Treptele coboara spre cartierul din care s-a dezvoltat asezarea initaiala, trecand de primul inel al zidurilor de aparare a orasului. In apropiere se afla un resturant, Butoiul de Aur care se afla aici inca din secolul al XV-lea.

O alta alee din Piata Huet te duce in Piata Mica. Aceasta frumoasa enclava de cladiri cu arcade cuprinde cateva muzee si galerii. Cea mai cunoscuta este cea cu fatada dubla a Muzeului ASTRA. Acesta ofera un program permanent de evenimente menite sa constientizeze extraordinara mostenire culturala a orasului. Detine si o sectie in aer liber in Dumbrava Sibiului, la 6.5 km de Sibiu, cel mai mare muzeu etnografic in aer liber din Romania care se intinde peste pajisti usor valurite (96 ha), presarate cu arbori batrani, cranguri, lacuri cu barci si iazuri. Daca vrei sa te destinzi, acesta este locul perfect.

Vizavi de Muzeul ASTRA, in Sibiu, se afla o biserica iezuita in stil baroc din anul 1733. La stanga se inalta Turnul Sfatului iar ceva mai departe, sub o arcada boltita se afla Muzeul de Istoria a Farmaciei care expune atat instrumente neobisnuite din anii 1500 cat si preparate facute de Samuel Hahnemann (1755-1843), intemeietorul homeopatiei.

Intr-o cladire frumoasa cu un gang cu opt arcade la parter, se afla Casa Artelor. La stanga ei se afla Podul Minciunilor (1859) din fier forjat. Numele este o aluzie la barfitoriii care obisnuiau sa stea langa acesta. In Piata Mica, printr-o deschidere stramta a unei scari poti ajunge la Piata Aurarilor, unde se adunau aurarii in secolul al XVI-lea si apoi poti merge pe Strada 9 Mai si Strada Noua unde se afla cele mai vechi case din oras, datand din secolul al XIII-lea.

Pe strada Balcescu, semipietonala, se afla Hotelul Imparatul Romanilor care impresioneaza prin dimensiune si eleganta. In apropiere, Strada Cetate flancheza zidurile dinspre est ale fortaretei si, intr-o plimbare de-a lungul acesteia, poti vedea Turnul ArchebuzierilorTurnul Dulgherilor si Turnul Olarilor, precum si Turnul Gros, care a gazduit primul teatru din oras, in prezent fiind sediul Filarmonicii. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________Top↑

Sighisoara  

Sighisoara este un oras romantic, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Cu zidurile de aparare intacte, expresia “de basm” il caracterizeaza cel mai bine. Odata ce ai intrat in cetate, te simti ca si cum te-ai intoarce in timp.

Cetatea Sighisoara se inalta in mijlocul orasului modern, aflat mai jos, parand ca pluteste deasupra acestuia. Construita dupa invazia tatarilor din 1241-1242, adaposteste in prezent restaurante, cafenele, o scoala, cateva biserici si un muzeu. Cetatea este de fapt, o parte complet functionala a orasului. La apogeul puterii sale avea 14 turnuri din care au ramas doar 9 si trei randuri de ziduri de aparare. Cele doua porti de intrare in cetate, bine pazite, se aflau la est, respectiv la vest. Circulatia masinilor nu este permisa. Desi sasii au inceput colonizarea Transilvaniei in secolul al XII-lea, cea mai mare parte a caselor vechi din cetate dateaza din jurul anilor 1600 si au fost construite dupa ce un incendiu impresionant a distrus orasul.

Turnul cu ceas, inalt de 64 m, vegheaza deasupra portii de est a orasului. Construit in anii 1300, turnul gazduieste un mic muzeu de istorie si stiinta. Daca urci in varful acestuia, vei avea o panorama mareata asupra imprejurimilor. La fiecare ora exacta, mecanismul cu clopote (carillon), intra in actiune si sapte figurine de stejar se rotesc in fata ceasului. Figurinele reprezinta zeii mitologici care au dat numele lor zilelor saptamanii (Mercur, Jupiter,etc). Acest mecanism al orologiului a fost instalat la jumatatea secolului al XVII-lea.

In Piata Muzeului, langa Turnul cu Ceas, se gasesc cateva cladiri remarcabile. Se spune ca pe Strada Cositorarilor, nr. 5, unde functioneaza Casa Vlad Dracul, s-ar fi nascut Vlad Tepes. In partea de nord a pietei se afla Biserica Manastirii Dominicane, care, desi in prezent e evanghelica, pastreaza altarul baroc original impreuna cu o colectie de 35 icoane islamice, donate de negustorii orasului. Deseori, aici au loc concerte.

In capatul Strazii Scolilor se afla Scara Scolarilor, din lemn, cu acoperis, construita pentru elevii care urmau scoala germana, aflata mai sus pe colina. Cel mai frumos asezamant religios din oras este Biserica din Deal. Cunoscuta ca si Sf. Niculae, a fost construita la inceputul secolului al XV-lea si se inalta pe local unei capele mult mai vechi. Exteriorul este simplu dar interiorul este magnific. Un incendiu din 1704 a distrus minunatele picturi dar au fost refacute de restauratori priceputi. Una din cele mai reusite este o fresca a Judecatii de Apoi, despre care pictorii cred ca a fost realizata de un pictor tirolez. Biserica din Deal, cu minunatele ei gravuri central-europene de la sfarsitul anului 1300 si o catapeteasma creata de Johannes, fiul celebrului sculptor german, Veit Stoss, este fascinanta si nu trebuie ratata.

___________________________________________________________________________________________________________________________________Top↑