Home › Vacante in Romania › Transilvania › Valea Ariesului 

Valea Ariesului 

Renumita pentru frumusetea sa, Valea Ariesului iti dezvaluie privelisti minunate, cu pasuni verzi presarate cu capite de fan, paduri dese si varfuri stancoase. Cumpana apelor Ariesului este Saua Vartop in apropierea careia se afla Partia Vartop si Pestera Ghetarul de la Vartop.

Pestera  Vartop este o pestera frumos concretionata, situata la 1170 m altitudine ce are o lungime de 340 m. Pentru a ajunge aici veti merge pe un drum comunal de la Garda de Sus pana la catunul Casa de Piatra (12 km) apoi, pe o poteca semnalizata pana la Pestera Vartop. Pestera este cunoscuta datorita faptului ca in interiorul acesteia au fost gasite 3 urme de hominid imprimate in planseul pesterii, a caror vechime este de cel putin 62 000 ani, apartinand probabil Omului de Neanderthal.

Dupa vizitarea pesterii Vartop, puteti continua exploararea zonei cu Groapa Ruginoasa-Valea Seaca (monument al naturii) care este o arie protejata, rezervatie naturala de tip geologic, situata pe teritoriul administrativ al orasului Nucet. Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni si reprezinta o vale cu versanti abrupti, formata prin eroziune de suvoaie. Cascada Varciorog poate fi urmatorul punct de oprire pe traseu. Intrati pe Valea Varciorog din DN 75, la 7 km de Vartop, urmand valea pitoreasca pana la cascada a carei cadere este de 15 m.

Mai departe, Ariesul strabate Tara Motilor, o zona bogata in aur, argint si cu peisaje, obiceiuri si traditii care o fac extrem de interesanta. Aceasta regiune este caracterizata de faptul ca aici exista asezari locuite tot timpul anului cu locuinte permanente la peste 1400 m altitudine. Motii sunt oameni harnici, a caror ocupatie principala este prelucrarea lemnului, mandrii de descendentii lor: Horea si Avram Iancu.

In continuarea traseului pe Valea Ariesului va puteti opri la Arieseni, sa vizitati vechea biserica din lemn, ridicata la 1791, continuand apoi drumul pana la Garda de Sus, de unde pornesc traseele spre Pestera Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele si Padis.

Pestera Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Monument al naturii si rezervatie speologica, pestera are o vechime de peste 3000 ani si o grosime a stratului de gheata cuprinsa intre 26 si 37 m. Pe drumul catre Ghetarul de la Scarisoara, veti intalni indicatorul catre pestera Poarta lui Ionele, cu o intrare impresionanta si inaltime de peste 10 m, unde se poate vizita doar prima parte a pesterii, restul fiind inchisa pentru a proteja colonia de lilieci. 

De-a lungul Ariesului exista si doua sectoare de chei de maxima ingustare, intre localitaţile Scarisoara si Albac. La Albac, puteti vizita Muzeul de Etnografie si biserica de piatra. De aici puteti merge sa vizitati Casa lui Horea din localitatea Horea.

De la Vadu Motilor albia se largeste. Aici Ariesul Mare se intalneste cu Ariesul Mic, ce izvoraste pe sub Muntele Gaina. De-a lungul vaii Ariesului Mic se pot admira locuri pitoresti: Dealul cu Melci (rezervatie paleontologica ce protejeaza un bogat punct fosilifer cu gasteropode, un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, in care in depozitele sedimentare sunt incrustate 35 de specii de moluste), Cascada Pisoaia (o cadere de apa de peste 18 m inaltime, rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare, inconjurata de  padure), Biserica de lemn din Goiesti, Biserica din Ciungi, Casa lui Avram Iancu. Casa lui Avram Iancu este o casa de lemn, cu doua incaperi si pridvor, cu ferestre inguste, cu un acoperis cu sindrila foarte inalt si a fost ridicata in 1810 de tatal lui Avram Iancu. Motii il iubesc si il considera pe Avram Iancu un simbol pentru rolul important pe care l-a avut in Revolutia de la 1848 din Transilvania. 

Tot pe acesta vale se urca si spre locul de organizare al Targului de fete de pe Muntele Gaina. Pe 20 iulie, in ziua Sf. Ilie, vin fete de maritat pentru a fi petite de feciorii din zona. In trecut aduceau cu ele si lazile de zestre din lemn, incrustate cu motive florale.

Drumul poate fi continuat prin orasul Campeni catre Lupsa. In Lupsa, Muzeul Etnografic Pamfil Albu ofera o imagine elocventa a vietii rurale locale. Muzeul, gazduit de o casa din secolul al XIX-lea, detine peste 8000 de obiecte, unele speciale: pieptene din piele de arici, haine traditionale, instrumente muzicale, icoane pe lemn si sticla. In celalalt capat al satului se afla manastirea ortodoxa Lupsa, a carei biserica de lemn, se spune ca este cea mai veche din Transilvania, 1429.

Spre avale, drumul continua cu Baia de Aries, fost oras minier unde au fost exploatate filoane bogate de aur. Un element extrem de interesant este Fagul imparatului care se afla pe malul drept al Ariesului, in amonte de Baia de Aries, langa satul Muncelu. Prezinta un frunzis care se usuca, dar ramane pe arbori in timpul iernii. 

Soseaua principala, DN 75, urmareste cursul Ariesului. La sud de Salciua veti gasi pestera Huda lui Papara, lunga de 2 km. Peste tot in zona, versantii sunt presarati cu bisericute de munte. Biserica de lemn de la Sartasu, construita in 1780, este inedita printr-un ciclu de fresce naive, ilustrand evenimente crestine. In biserica, monument istoric, se tine slujba doar de una, doua ori pe an. Alte biserici extrem de frumoase, monumente istorice, sunt: Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din satul Sub Piatra, constructie 1797, Biserica de lemn din satul Valea Larga, constructie 1782, Manastirea de Sub Piatra din satul Salciua de Jos, constructie secolul al XV-lea. 

Drumul continua catre Rimetea, localitate ce a cunoscut o dezvoltare deosebita cand sasii au colonizat zona, in secolul al XIV-lea, pentru a exploata zacamintele de fier. Localitatea este apreciata pentru patrimoniul antropic extrem de valoros. Astazi se pot vedea aproape jumate din cele 315 gospodarii sasesti care au fost restaurate. Sunt cladiri laice traditionale, case si grajduri; cea mai veche moara de apa din regiune, guri de mina si galerii, morminte sapate in stanca, unice in Romania. Se mai poate vizita Muzeul satului din localitate pentru a cunoaste mai bine istoria si cultura locala. 

Mergand pe Valea Ariesului, veti ajunge la Turda, unde puteti vizita Castrul roman Potaissa-zona Cetate, Palatul Princiar (Muzeul de Istorie), Catedrala Ortodoxa, Mormantul lui Mihai Viteazul. In apropiere se afla Cheile Turzii, Cheile Turului si Cascada Ciucas, Cetatea Liteni si Cetatea Trascaului.

Cheile Turzii reprezinta o arie protejata de interes national, cu o  lungime de 1300 m si o inaltime a peretilor de pana la 200 m, care s-au format prin erodarea rocii de calcar de catre raul Hasdate. Cheile Turzii ofera un peisaj carstic extrem de frumos: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase, grohotisuri, arcade precum si  specii de plante, animale, fluturi, unele elemente fiind foarte rare: usturoiul salbatic, acvila de stanca, sogartul de balta, tisa, scorusul, garofita alba, fluturasul de stanca.

Un alt element de atractie il reprezinta Salina Turda, un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare. Publicaţia americana "Business Insider" a plasat Salina Turda pe primul loc in topul celor mai spectaculoase locuri subterane din lume:”Salina Turda din Transilvania este acum un muzeu al mineritului, dar si un parc de distracţii cu panouri de baschet, piste de minigolf, un carusel si un lac subteran pe care te poţi plimba cu barca", se arata in articolul dedicat obiectivelor turistice subterane. In salina se desfasoara atat activitati de agrement cat si tratamente si proceduri curative. Dupa ce trece prin Campia Turzii si Ludus, Ariesul se varsa in Mures, lasand in urma povesti, oameni, natura si istorie.