Home › Vacante in Romania › Valea Prahovei

                       Valea Prahovei 

 

 

Statiuni montane 

Predeal  • Azuga • BusteniSinaia  

Masivul Bucegi 

Parcul National Bucegi  • Trasee turistice in Bucegi

 

Predeal  

Predeal este orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania (1030-1100 m). In prezent, Predealul este cunoscut ca statiune pentru sporturile de iarna si agrement. Printre obiectivele turistice din statiune se pot aminti Manastirea Predeal, vila maresalului Antonescu, situata in zona Cioplea, biserica Sf.Imparati Constantin si Elena, Manastirea romano-catolica Timisul de Jos, Monumentul Eroilor-Valea Rasnoavei, Monumentul Mihail Saulescu. Din  Predeal se pot face drumetii pe traseele turistice din imprejurimi: Canionul Sapte Scari, Cascada Tamina, Pestera de gheata, Cheile Rasnoavei. Statiunea dispune de peste 5200 locuri de cazare, in hoteluri, vile, cabane si camping.

Azuga  

Este o statiune montana  cu un peisaj incantator, cu factori naturali de cura, cu resurse cultural-istorice si nu in ultimul rand, cu un potential schiabil remarcabil. La acestea se adauga si turismul de aventura care si-a gasit un loc important in Azuga in ultimii ani. De-a lungul timpului diversitatea, volumul si valoarea resurselor turistice din statiune au favorizat practicarea mai multor forme de turism, ceea ce conduce la ideea de statiune complexa, ce poate raspunde nevoilor unor segmente largi de turisti.

Astfel, la Azuga se poate practica turism montan (schi alpin, schi fond, trasee montane), turism pentru odihna si recreere (excursii, drumetii montane, agrement de incinta, sporturi de vara), turism de afaceri,  sporturi extreme (paintball, plimbari cu ATV, mountain-biking, alpinism si escalada), turism de vanatoare si pescuit sportiv, turism de tranzit si de sfarsit de saptamana.

In Azuga puteti sa admirati cateva monumente ale naturii: fagul secular din curtea Ocolului Silvic, arborele mamut (Sequoia gigantea) si bradul alb aflat pe poteca spre Garbova la 3 km, in Seaua Mare. De asemenea, zona apartine unor spatii protejate, rezervatile  naturale: rezervatia botanica Poiana cu Narcise-Clabucetul Azugii si Poiana cu Narcise–Unghia Mare, rezervatia complexa  Unghia Mare, rezervatia geologica si geomorfologica Unghia Mica.     

Busteni  

Este una din cele mai populare statiuni de pe Valea Prahovei, oferind panorame spectaculoase, posibilitatea de a face drumetii montane sau de a schi in sezonul de iarna. Verile racoroase, climatul tonic, aerul ozonat fac ca statiunea sa fie una foarte cautata de turisti. Din Busteni poti urca pe trasee marcate spre Varful Omu 2505 m, care strajuieste statiunea, poti urca la " Babe" și " Sfinx"  sau la cabanele Diham și Poiana Izvoarelor. De asemenea poti ajunge la Cascada Urlatoarea, la Hotel Pestera sau la Manastirea Caraiman, pe Valea Jepilor, Valea Arsa sau Costila. Pe Caraiman, la 2484 m,  se afla o cruce ridicata in memoria soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial. 

Busteni este situat la baza Abruptului Bucegilor care este acoperit cu paduri de brad si fag dar si tisa,lari ce si jnepeni sau zambrul si rhododendron, ambele monumente ale naturii. Pe versantul sudic al Muntelui Caraiman este delimitata o rezervatia botanica in care sunt puse sub ocrotire asociatii vegetale caracteristice etajului alpin.  In sectorul nordic al Abruptului Bucegilor se afla rezervatia complexa Bucsoiul-Valea Malaiesti cu o suprafata de 1251ha. In cuprinsul ei este ocrotit peisajul alpin cu creste impresionante, vai glaciare si abrupturi presarate cu grohotisuri provenite din dezagregarea conglomeratelor. In aceasta rezervatie se gasesc numeroase capre negre puse de asemenea sub ocrotirea legii. In nord-vestul Abruptului Bucegilor a fost infiintata in anul 1962 rezervatia complexa Valea Gaura, corespunzatoare sectorului glaciar al vaii respective. Aici se gaseste unul dintre cele mai salbatice circuri glaciare din Muntii Bucegi. Rezervatia naturala complexa Pestera Ialomitei include padurea Cocora, pestera Ialomitei, cheile Ursului, cheile Pesterii si valea Haroabei, la care se adauga o fasie cu vegetatie subalpina din muntele Cocora si din muntele Batrana.

In Busteni se afla Muzeul Cezar Petrescu, amenajat in casa in care timp de 24 de ani, scriitorul a trait si a scris cea mai mare parte din opera sa. Interiorul adaposteste  mobilier rustic, scoarte vechi, ceramica romaneasca, statui si tablouri, peste 10000 de volume si reviste - toate donate de urmasi.

La poalele muntilor Bucegi, intr-o poienita mirifica, inconjurata de linistea padurii si strajuita de sus de „Crucea de pe Caraiman” se afla Manastirea Caraiman. Manastirea Caraiman a fost infiintata in anul 1998 la initiativa parintelui Gherontie Puiu si este un loc de reculegere si de intoarcere spre Dumnezeu, cautat atat de localnici cat si de turisti.     

Sinaia

Acoperita de paduri si incununata de munti, Sinaia atrage deopotriva sufletele romantice si exploratorii indrazneti. Statiunea este strabatuta de soseua care leaga Bucurestiul de Transilvania, fiind cea mai animata dintre toate statiunile de pe Valea Prahovei. Cunoscuta ca si Perla Carpatilor, este un amestec armonios de vile pitoresti din secolul al XIX-lea si hoteluri moderne cu multe etaje. Intinzandu-se pe pantele Masivului Bucegi, statiunea s-a dezvoltat dupa ce regele Carol I si-a construit aici resedinta de vara, Castelul Peles. Castelul este considerat un unicat arhitectonic si este prin valoarea sa istorica si artistica unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Carol I a fost impresionat de frumusetea locurilor si a dorit construirea unui castel in acest loc retras si extrem de pitoresc. Astfel ca in 1873 au inceput lucrarile pentru construirea castelului si in 1883 a avut loc inaugurarea oficiala. Pelesul este o combinatie de arhitectura neogotica si neorenascentista germana. In interior se gasesc sculpturi in lemn extrem de elaborate, vitralii, covoare, tablouri ( peste 2000), o biblioteca o colectie de arme si o serie de incaperi ce recreaza interioare caracteristice diferitelor parti ale lumii. Pe domeniul castelului se mai afla alte doua castele: Pelisor si Foisor. Pelisorul are un exterior in stil elvetian (chalet), pe jumatate din lemn si a fost realizat de un arhitect ceh in 1902, destinat a fi resedinta principelui mostenitor Ferdinand si a sotiei sale Maria. Regina Maria a Romaniei a decorat holul si apartamentele folosind teme art nouveau. Interiorul este foarte cald si aerisit.

Manastirea Sinaia, din secolul al XVII-lea, se inalta la jumatatea drumului spre castel. Manastirea a fost ctitorita de Mihai Cantacuzino dupa ce a facut un pelerinaj la Manastirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai. Impresionat de frumusetea acesteia a decis sa construiasca un asezamant asemanator. Manastirea Sinaia este prima constructie de pe teritoriul actual al statiunii. Cea mai mare dintre cele doua biserici este construita in stil brancovenesc la sfarsitul secolului al XIX-lea iar cea mai mica este din 1695. Muzeul manastirii detine un exemplar al primei Biblii tiparite in limba romana in 1688, publicarea fiind finantata de fratele lui Mihai Cantacuzino, Serban. 

De Sinaia se leaga si numele lui George Enescu care s-a bucurat de  sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscuta sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscand talentul lui Enescu,  i-a oferit ani la rand o camera la Peles unde sa poata studia si il invita frecvent pentru a sustine recitaluri la Castel. Frumusetea locurilor si relatia cordiala cu Casa Regala, l-au determinat pe Enescu sa-si construiasca la Sinaia o casa dupa planuri proprii, pe care a numit-o Vila Luminis. In urmatorii 20 de ani, venea la Sinaia cel putin o luna pe an pentru a crea. Cand s-a mutat definiv la Paris, in 1947, Enescu a donat vila statului roman, pentru a fi folosita ca loc de creatie si odihna pentru artisti. 

Cazinoul din Sinaia, localizat in parcul principal al orasului, Parcul Dimitrie Ghica, a fost construit in  1911, la initiativa  Regelui Carol al lI-lea. Inaugurarea s-a facut cu mare fast, in 1912, cu participarea mai multor personalitati ale timpului, cu un concert al lui George Enescu si cu un joc de artificii. In prezent, cladirea reprezinta Centrul International de Conferinte din Sinaia. 

Gara Sinaia, construita in 1913 este o gara marcata de evenimente istorice - asasinarea lui Gh. Duca in 1933 de catre legionari amintita de o placa comemorativa -, o gara importanta in care opreau la inceputul secolului trenuri precum Orient Express. Gara regala, rezervata exclusiv Familiei Regale este situata la cativa zeci de metri departare, e o cladire din piatra in stil neoromanesc care avea o remiza in care incapea tot trenul regal. Ambele cladiri fac parte din patrimonial architectural al orasului.

Sinaia este o statiune turistica permanenta. Masivul Bucegi se inalta deasupra orasului Sinaia. Varfurile sale sunt printre cele mai inalte din Carpati, Varful Omu avand  2505m. Se poate ajunge cu usurinta la altitudine luand telecabina din centrul statiunii Sinaia pana la Varful cu Dor. Statia de telecabina se afla in spatele Hotelului Montana, pe strada Theodor Aman. Sunt doua opriri pe traseu: una la 1400 m si cealalta la 2000 m. Daca alegi sa revii in statiune pe jos, urmeaza potecile marcate. Coborarea de la Cota 2000 iti va lua cam doua ore. Cei care doresc sa petreaca ma mult timp pe munte au la dispozitie cabane cu camere in regim hostel. Printre acestea, Cabana Valea cu Brazi si Cabana Miorita la 2000 m si Hotelul de trei stele Cota 1400 la 1400 m. Terenul este accidentat iar pe varf vremea se poate schimba cu usurinta fara avertismente.

In timpul verii, trasee turistice totalizand peste 150 km sunt marcate si disponibile pentru iubitorii de drumetie. Din Sinaia se poate urca la Cabana Babele, Cabana Valea Dorului, Cabana Piatra Arsa, Cabana Zanoaga, Poiana Stanei, Cabana Piscul Cainelui, Crucea Caraiman. Unele dintre aceste trasee pot fi parcurse chiar cu bicicletele. Cei ajunsi pe platoul Bucegilor pot admira Babele si Sfinxul, monumente ale naturii, modelate de factori de eroziune naturali.

In timpul  iernii, pantele  montane se transforma in partii de schi, oferind cea mai importanta zona de schi de altitudine din Valea Prahovei. Domeniul schiabil Sinaia cuprinde 16 partii si trasee de schi si 7 instalatii de transport pe cablu (doua telecabine, o telegondola, trei telescaune, trei baby ski-lifturi). Lungimea totala a partiilor de schi este de 22 km. Partiile, cu diverse grade de dificultate, sunt potrivite pentru toate categoriile de iubitori ai sporturilor de iarna. De asemenea, exista partie pentru saniute, o partie de bob si trasee pentru snowmobile. La dispozitia turistilor care nu poseda echipament adecvat si doresc sa invete ski sau snowbord exista scoli de schi cu monitori foarte bine pregatiti, vorbitori de limbi straine precum si centre de inchiriere de echipament sportiv.

In Sinaia se mai pot vizita: Muzeul orasului Sinaia, Casa Nicolae Iorga, Casa Memoriala George Enescu, Cimitirul ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial. 

In fiecare an, Sinaia gazduieste Festivalul International “Enescu si muzica lumii”, “Festivalul International de chitara clasica”, “Festivalul tinerilor dirijori”, Festivalul “Sinaia Forever”  si alte manifestari culturale care vin sa intregeasca frumusetea acestui loc.

Statiunea dispune hoteluri, pensiuni, vile, hosteluri pentru toate bugetele. 

Masivul Bucegi 

Masivul Bucegi este inclus in Parcul Natural Bucegi fiind una dintre cele 27 de arii protejate din Romania. Datorita peisajelor inegalabile si a diversitatii speciilor de plante si animale acestui masiv i s-a conferit statutul de Parc Natural. Situat in partea estica a Carpatilor Meridionali, cuprinde intreg Masivul Bucegi desfasurat sub forma unei potcoave cu deschidere sudica si delimitat de abrupturi ce depasesc frecvent 1000 m.

In zona protejata exista 46 de momente ale naturii, dintre care cele mai cunoscute sunt: Babele, Sfinxul, Coltii Morarului, Cheile Rateiului, Cascada Urlatoarea, Moara Dracilor, Cheile Horoabei, Cheile Zanoagei, Cheile Tatarului, Mucetul Turcesc, Cascada Ialomitei, Izbucul Coteanu, Stancile de la Poiana Stanii, Turnul Seciului, Pestera Tataru, Baba Mare, Sfanta Ana. Cu o suprafata de peste 32000 ha, desfasurata pe teritoriul a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov, Parcul National Bucegi detine 14 rezervatii naturale cu vegetatie si formatiuni calcaroase protejate, care ocupa mai mult de o treime din suprafata parcului. Cele mai cunoscute sunt: Valea Horoabei, Abruptul Prahovean, Cheile Tatarului, Bucegi (Abruptul Bucsoiu, Malaiesti, Gaura), Turbaria Laptici, Coltii lui Barbes, Poiana Crucii.

In Parcul National Bucegi au fost selectate sapte trasee tematice, care vor fi amenajate si prevazute cu panouri informative, locuri de odihna si podete. Acestea sunt: Busteni-Cascada Urlatoarea, Busteni Jepii Mici-Babele, Lacul Scropoasa-Zanoaga, Padina-Valea Doamnele-Drumul Granicerilor-Saua Strunga-Padina; La Uzina-Sapte Izvoare; Valea Bangaleasa-Poiana Gutanu-Grohotis-Valea Bangaleasa, Turbaria Laptici.

Masivul Bucegi detine cea mai densa retea de poteci marcate si bine intretinute - 39 de trasee omologate si 1 in curs de omologare. Acestea sunt grupate in patru magistrale turistice, ce traverseaza intregul masiv, dupa cum urmeaza:

- banda rosie: Sinaia-Cota 1400-Cota 2000-Valea Izvorul Dorului-Saua Laptici-Piciorul Laptici-Padina-Saua Strunga-Vf. Omu-Vf. Bucsoiu-Poiana Pichetul Rosu-cabana Poiana Izvoarelor-cabana Gura Diham-Busteni

- banda albastra: Sinaia-Poiana Stanii-Piciorul Pietrei Arse-cabana Piatra Arsa-Piciorul Cocorei-hotelul Pestera-Valea Obarsiei-Vf. Omu-refugiul Malaiesti-Valea Glejariei-Rasnov

- cruce albastra: Pucheni-Dobresti-cabana Scropoasa-cabana Zanoaga-cabana Bolboci-cabana Padina-hotelul Pestera-Piciorul Babelor-cabana Babele-cabana Caraiman-Valea Jepilor-Busteni

- banda galbena: Busteni-Plaiul Fanului-Valea Cerbului-Vf. Omu-cabana Babele-cabana Piatra Arsa-Varful Furnica-Saua Vf. Cu Dor 

Masivul Bucegi este marcat de prezenta carstului si a pesterilor. Prin actiunea apei de infiltrare a luat nastere prin dizolvarea calcarului numeroase pesteri: Pestera Ialomitei, Pestera Ratei, Pestera Ursilor, din care cea mai cunoscuta, atat din punct de vedere al turismului cat si ca atestare documentara (inca din 1509) este Pestera Ialomitei care este deschisa si pentru vizitare. Sistemul Batrana-Pestera Ialomitei cuprinde extremitatea sud-estica a Muntelui Batrana, Cheile Ursilor si Pestera Ialomitei. Pestera dreneaza apele ce se pierd prin ponoare pe suprafata platoului si in cursul superior al vaii Horoaba. Alte formatiuni carstice se intalnesc in Cheile Horoabei si Izbucul din Gura Cheilor, Valea Coteanu si Izbucul Coteanu, Cheile Tatarului si Izvorul Pastravariei, Cheile Zanoagei si Orzei, Valea Brateiului si Valea Rateiului cu Pestera Ratei, cu o dezvoltare de peste 7 km. In Masivul Bucegi sunt cunoscute in prezent 97 de pesteri si avenuri superioare dintre acestea 2 fiind remarcabile: Pestera Ialomitei si Pestera Ratei. Pestera Ialomitei, cunoscuta si sub numele de Pestera Schitul Ialomitei, Pestera Schitului sau Pestera Ialomicioarei, se afla in Cheile Pesterii pe versantul drept al Ialomitei fiind sapata in calcare de varsta jurasica. Insumeaza 840 m lungime de galerii fosile active dispuse pe doua etaje. Pestera Ratei este situata pe versantul stang al paraului Ratei, afluent drept al Ialomitei la o altitudine de 1060 m in masivul Leaota, muntele La Piatra. Este o pestera foarte mare suborizontala cu galerii dispuse pe etaje insumand aproximativ 7000 m. Aceasta pestera a fost formata prin actiunea combinata a apelor provenite din raurile de suprafata si din infiltrarea precipitatiilor. Importanta stiintifica a pesterii rezida in primul rand din morfologia galeriilor din etajul mijlociu activ si anume Galeria Meandrelor si subfosil unde se dezvolta pe 2200 m lungime unele dintre cele mai remarcabile galerii meandrate. Demn de semnalat este si prezenta in galerii a concretiunilor de calcit, gips si aragonit, situatie mai rar intalnita in pesterile din tara noastra.